Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA: Bývalý „školní střelec“ pochválil z vězení studenty za snahu hlídat prodej zbraní

Autor: var - 
5. března 2018
11:40

Odsouzený střelec Jon Romano (30) pochválil studenty, kteří minulý měsíc přežili útok ve škole v Parklandu na Floridě, za jejich úsilí podpořit zákon o kontrole zbraní v Americe. Studenty nazval „odvážnými a inspirujícími“ a ředitele, který zabránil jeho střelbě na střední škole, jako „hrdinu, kterému dluží život“, uvedl server BBC News. 

Jon Romano přišel v roce 2004 v šestnácti letech na newyorskou školu s brokovnicí. Ředitel školy ho ale odzbrojil dříve, než stačil někoho zabít. Romano označil ředitele, který překazil jeho střelbu, jako „hrdinu, kterému dlužím život“. Na jiné střední škole v Greensbushu zase Romano rozdělal oheň, který popálil jednoho z učitelů.

V dopise místním novinám nazývá Romano studenty jako „odvážné a inspirující za jejich obtížnou akci“.

Od střelby v Parklandu řada přeživších požaduje změnu zákona o zbraních. Poté, co zemřelo 17 lidí, studenti zorganizovali pochod ve Washingtonu, který se bude konat tento měsíc.

Dnes třicetiletý Romano odpovídal z vězení na dotazy deníku the Times Union spolu s tehdejším ředitelem školy Johnem Sawchukem. Ředitel odhadoval, že by spoustu lidí mohlo zemřít, pokud by Romano použil poloautomatickou zbraň AR-15. Tato zbraň byla použita při několika masových střelbách, jako například na základní škole v Sandy Hook nebo právě v Parklandu.

Po tragédii v Parklandu se v Americe vytvořil enormní tlak, aby politici jednali a zpřísnili zákon o držení zbraní.

Video  Zhrzený student vraždil bývalé spolužáky. 17 obětí při střelbě na Floridě  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi