Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyzývavé tanečnice a masky zaplavily Rio. Slaví se i v bahně, čeká se 6 milionů lidí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. února 2018
15:25

V brazilském Riu de Janeiro právě probíhá každoroční festival, který v pátek 9. února zahájil věřící starosta města Marcelo Crivella. Loni tak neučinil, za což byl kritizován. Oslavy, které agentura DPA označila za největší party světa, potrvají do 19. února. Pořadatelé během nich očekávají v ulicích kolem šesti milionů lidí.

Crivella se zúčastnil úvodní ceremonie, při níž se předává symbolický klíč od Ria králi Momovi, tradičnímu patronovi masopustu. Starosta je bývalým evangelickým knězem a mnoho evangelíků rozverný karneval nepodporuje. Crivella omezil dotace pro přehlídky polonahých tanečníků samby, připomněla agentura AP.

Tanečníci samby na karnevalu v Riu. Tanečníci samby na karnevalu v Riu. | ČTK

Radnice doufá, že na akci přijede i 1,5 milionu návštěvníků z jiných částí země a ze zahraničí, což by bylo o 400.000 více než loni. Městu, které sužuje finanční krize, přinesou turisté podle odhadů 3,5 miliardy brazilských realů (necelých 22,2 milionu Kč), uvedla agentura AFP.

Litry piva a tisíce záchodů

Hlavním bodem karnevalu jsou jako obvykle taneční soutěže. V elitní skupině se jich zúčastní 13 škol samby. Jejich vystoupení před desetitisíci diváky zhodnotí 54 porotců. Na bezpečnost dohlíží přes 17.000 policistů. Úřady také v ulicích rozmístily více než 32.000 veřejných toalet. Těm, co si uleví na chodníku, hrozí pokuta ve výši 563 realů (téměř 3300 Kč).

Latinskoamerický producent nápojů AmBev doufá, že za celý měsíc prodá v centru a turistických čtvrtích Ria sedm milionů litrů piva. Vláda hodlá během karnevalu rozdat v celé zemi zdarma 106 milionů prezervativů.

V Riu probíhá každoroční festival. Ulice zaplnili tanečníci v maskách a lidé v pestrobarevných kostýmech. V Riu probíhá každoroční festival. Ulice zaplnili tanečníci v maskách a lidé v pestrobarevných kostýmech. | Reuters

Doplňkové akce a zajímavosti

S tradičním karnevalem je spojeno spoustu dalších akcí, mezi ty nejzajímavější patří asi Bloco de Lama, tedy „bahenní“ festival, a průvod psích masek. První festival proběhl v roce 1986 a koná se od té doby pravidelně v městě Paraty v brazilském státu Rio de Janeiro. Tehdy se sešlo několik lidí v plavkách a začali zápasit v bahně. Od té doby se událost změnila v celodenní bahenní party.

Lidé se po pláži a ve městě pohybují zahalení v bahně, pijí, jedí a tancují sambu. Jsou pro ně připravené bazénky s bahnem a různé soutěže. Stejně jako účastníci klasického karnevalu i tady se lidé promenádují v různých maskách, ty jsou ale pokryté bahnem.

Bahenní festival Bloco de Lama. Bahenní festival Bloco de Lama. | Reuters

Netradiční průvod masek

Další zajímavou akcí je průvod psích masek, který patří k brazilským oslavám. Lidé se svými mazlíčky v různých maskách a kostýmech se v Riu schází týden před vypuknutím hlavní části karnevalu. Průvod pak pokračuje po promenádě na slavnou pláž Copacabana, kde pokračuje party.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi