Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jde o vyhlášení války.“ Trump chce uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele

Autor: ČTK, Mii - 
6. prosince 2017
11:30

Jeruzalém jako hlavní město Izraele chce uznat ve středu americký prezident Donald Trump. Obavy z oznámení již vyjádřila Británie, Německo i Čína. Podle íránského duchovního ajatolláha Alího Chameneího ukazuje Trumpův záměr na „neschopnost a selhání“ USA. Syrská vláda odsoudila Trumpův záměr jako nebezpečný. Mluvčí turecké vlády uvedl, že uznání Jeruzaléma hlavním městem Izraele „založí v regionu a světě požár, který půjde jen těžko uhasit.“

Šéf britské diplomacie Boris Johnson ve středu uvedl, že Londýn sleduje iniciativu Washingtonu se znepokojením. „Domníváme se, že (postavení) Jeruzaléma by mělo být součástí definitivního, vyjednaného řešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci,“ řekl Johnson novinářům v Bruselu po příchodu na jednání ministrů zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance.

Hlavní představitel Palestiny v Británii Manuel Hassassian v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC uvedl, že Trumpovo prohlášení bude v podstatě vyhlášením války na Blízkém východě a „polibkem smrti“ řešení izraelsko-palestinského sporu v podobě vytvoření dvou států.

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že má obavy z vypuknutí násilností v Jeruzalémě, Pásmu Gazy i na Západním břehu Jordánu po Trumpově prohlášení. Německé občany nacházející se v daných oblastech varovalo, aby se místům očekávaných střetů vyhnuli.

Papež František, na nějž se palestinský vůdce Mahmúd Abbás v úterý obrátil s prosbou o pomoc, ve středu palestinské delegaci ve Vatikánu řekl, že „uznání práv všech lidí ve Svaté zemi“ je základní podmínkou dialogu. Návštěva delegace ale s očekávaným Trumpovým krokem nesouvisela, byla plánována dopředu, připomínají tiskové agentury.

Velvyslanectví USA čeká přesun

Trump podle Bílého domu učiní prohlášení o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele ve středu v 19:00 SEČ. Oznámení bude podle médií prezentováno jako „historická a soudobá realita“, nikoli jako politický akt. Přemístění velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma, o němž se rovněž spekulovalo, se bezprostředně neuskuteční, uvedl americký tisk s odvoláním na zdroje z Bílého domu. Přesun, o němž bylo rozhodnuto už v roce 1995, američtí prezidenti od té doby pravidelně v půlročních intervalech odkládají.

Trump nicméně údajně pověří ministerstvo zahraničí, aby proces přesunu ambasády formálně zahájilo. Tento proces nemá jasný harmonogram a může trvat řadu let. Rozhodnuto není ani o místě, kde by v Jeruzalémě objekt velvyslanectví měl stát.

Rozhodnutí uznat Jeruzalém za izraelské hlavní město je odrazem skutečnosti, že jde o historické středisko židovské víry a sídlo izraelských vládních úřadů, uvedly zdroje z Bílého domu.

Trump si je vědom, že stanovení definitivních hranic vymezujících izraelskou svrchovanost bude předmětem budoucích jednání. USA podporují řešení ve formě vzniku dvou států, izraelského a palestinského, pokud s ním budou obě strany souhlasit.

Podle Bílého domu americká vláda realizovala „rozsáhlý bezpečnostní plán“ na ochranu amerických občanů a majetku USA na Blízkém východě.

Historický význam Jeruzaléma

Jeruzalém je posvátným městem tří monoteistických náboženství, judaismu, islámu a křesťanství. Historické centrum Palestiny, hebrejsky Jerušalajim, arabsky Al-Kuds (Město míru), zažilo 36 válek a celkově bylo dvakrát zcela zničeno a například 23krát obsazeno. Historická část města je od roku 1981 památkou světového kulturního dědictví UNESCO.

Izrael považuje celé město za svou metropoli, Palestinci žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město východní Jeruzalém. Mnoho desetiletí trvající spory o město jsou častou rozbuškou ve vzájemných vztazích.

Například v roce 1996, kdy Izrael otevřel asi 500 metrů dlouhý tunel pod Chrámovou horou ve staré části města, následovaly násilnosti s mnoha desítkami mrtvých. Druhé palestinské povstání vypuklo v roce 2000 po návštěvě šéfa tehdejšího opozičního Likudu Ariela Šarona na Chrámové hoře. Do února 2005 si vyžádalo na 4700 mrtvých, srážky byly i v posledních letech.

Pro Židy je ve městě nejposvátnějším místem vůbec Zeď nářků, zbytek někdejšího Herodova chrámu zbořeného v roce 70 našeho letopočtu. Mešita Al-Aksá, odkud údajně prorok Mohamed vstoupil na nebesa, je po Mekce a Medíně třetím nejposvátnějším místem islámu. Křesťané vzdávají největší poctu chrámu Božího hrobu, místu, kde byl ukřižován a pohřben Ježíš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi