Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Záhada ztracené ponorky: Argentina povolala NASA, obdržela neznámé hovory

Autor: ČTK, zst - 
19. listopadu 2017
08:35

Beze stopy zmizela před třemi dny argentinská ponorka. Tamní námořnictvo proto zintenzivnilo pátrání po plavidlu, na jehož palubě je 44 lidí. Do operace se podle mluvčího námořnictva zapojí nejméně šest dalších států. Mluvčí dodal, že ponorka může mít například problém se spojením nebo s pohonným systémem. Několik základen ale obdrželo krátká volání, kontakt ale žádná z nich s volajícím nenavázala. Hovory mohou pocházet právě ze zmizelé ponorky.

Agentura AP píše, že obavy o osud posádky rostou. Armáda zdvojnásobila prohledávanou plochu v Atlantickém oceánu u jižního pobřeží země, sdělil mluvčí námořnictva Enrique Balbi. Spojené státy vyslaly na pomoc výzkumné letadlo Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a letadlo námořnictva.

Do hledání už se zapojili kromě Peru, Chile, nebo Brazílie také Britové, kteří nasadili hlídkový ledoborec Protector. Loď se obvykle používá k hydrologickým průzkumům nebo jako logistická podpora britského námořnictva.

Hledání ztracené ponorky ale komplikuje počasí. V oblasti řádí bouře se silným větrem. Vlny dosahují až šesti metrů, řekl novinářům mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi. „Zjišťujeme, proč plavidlo nekomunikuje. Pokud byl problém s komunikací, ponorka by se vynořila na hladinu,“ řekl také Balbi.

Armádní ponorka San Juan v červnu 2014 při odplutí z přístavu v Buenos Aires, hlavním městě Argentiny. Armádní ponorka San Juan v červnu 2014 při odplutí z přístavu v Buenos Aires, hlavním městě Argentiny. | Reuters

Neznámé hovory mohou být z ponorky

Argentinská armáda zachytila sedm neúspěšných satelitních volání, která zřejmě pocházela z jejího zmizelého plavidla. S odkazem na oznámení argentinského ministerstva obrany o tom informovala v noci ze soboty na neděli středoevropského času agentura Reuters.

Podle ministerstva obdrželo několik námořních základen krátká satelitní volání, navázat kontakt však nebylo možné. Snažíme se nyní lokalizovat zařízení, z nějž volání přišlo, uvedlo podle agentury AFP ministerstvo ve svém prohlášení.

Prezident doufá, papež se modlí

Argentinský prezident Mauricio Macri na Twitteru napsal, že jeho země použije „všechny dostupné vlastní i mezinárodní prostředky, aby ponorku nalezla“. Papež František, který pochází z Argentiny, uvedl, že se za posádku modlí.

Poslední známá poloha lodi byla 430 kilometrů od pobřeží. Diesel-elektrická ponorka německé výroby naposledy navázala spojení ve středu. Plavidlo mířilo z jihoargentinského přístavu Ushuaia do základny Mar del Plata. Zásoby jídla má na několik dní a podle reportéra televize Sky nejspíš i přes problémy pluje dál.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi