Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

V Barceloně demonstruje přes milion lidí. Chtějí jednotu Španělska

Autor: bru/ČTK - 
29. října 2017
13:26

V Barceloně se dnes sešel více než milion lidí na demonstraci za jednotu Španělska. Podle organizátorů jich dorazilo 1,1 milionu. Informoval o tom španělský deník El País. Policie zatím odhad účasti nezveřejnila. Lidé nesou španělské i katalánské vlajky a volají Díky Španělsko, Katalánsko Tě miluje.

V průvodu, který prochází centrem města, vládne podle záběrů ze sociálních sítí slavnostní atmosféra. Manifestace se účastní i někteří místní politici, lídři stran, které odmítly v pátek v katalánském parlamentu hlasovat pro rezoluci o nezávislosti.

Demonstraci svolala organizace Katalánská občanská společnost (SCC) pod heslem Všichni jsme Katalánsko a má být protestem proti páteční rezoluci o nezávislosti tohoto autonomního regionu. Tu schválil katalánský parlament, v němž měli v předchozích dvou letech většinu separatisté. Kvůli jejich snahám o nezávislost Madrid od soboty převzal vedení Katalánska, rozpustil tamní parlament a vyhlásil na prosinec volby.

Organizace SCC pořádala podobně velkou demonstraci už 8. října, kdy také lidé v ulicích Barcelony protestovali proti snahám tamní vlády o odtržení této autonomní oblasti od Španělska. Tehdy SCC oznámila, že dorazil téměř milion lidí, podle policie jich bylo na 350 000.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

tgbg ( 30. října 2017 08:14 )

Putler nechal Groznyj rozmlátit na prach, vyvraždil desetitisíce lidí a dosadil si do Čečenska loutkovou vládu, kterou neustále štědře dotuje. To je teprve demokracie!!!!

gabreta ( 29. října 2017 20:22 )

To je ale přeci naše lokajská tradice. Stačí připomenout Krym-Kosovo, amnestie Havel-Klaus a další a další, když dva dělají totéž, není to totéž!!

moiaza ( 29. října 2017 18:45 )

 Když Klaus s Havlem a Mečiárem rozbíjeli Československo, všichni mlčeli. Když se chce Katalánsko osamostatnit od Španělska, naše média to odsuzuji. Když dva dělají totéž, není to totéž?

Zobrazit celou diskusi