Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hororová školka: Učitelé nezvládli chlapce (4), tak ho zamkli do skříně!

Autor: bop - 
8. října 2017
16:32

Kdo se v životě někdy pohyboval mezi dětmi, jistě narazil i na nějakého toho „rapla“. Ne každé dítě ale za své poruchy chování může. Může jít například o některou z lehčích poruch autistického spektra nebo o jiný problém. I kdyby bylo ale dítě pouze nevychované, asi málokdo by to řešil podobně drasticky, jako jedna britská školka. Ta čtyřletého chlapce kvůli zlobení zamknula do skříně!

Tina Yourelis (30) byla do školy svého syna zavolána už první školní den. Malý Eli (4) prý zaútočil na svačinářku. „Eli ji začal mlátit, tak mě zavolali do školy,“ vypráví Tina, jak všechno začalo. Matka přiznává, že je pro jejího syna složité začlenit se do kolektivu a dodržovat pravidla, tvrdí ale, že přístup školy všechno zhoršil. 

„Eli dosud nebyl diagnostikovaný, ale má problémy s chápáním společenských situací a často je proto zmatený a vzteká se,“ popisuje Tina. „Řekla jsem jim, že potřebuje podporu, ne vyloučení z kolektivu, a byl proto vytvořen speciální plán,“ říká žena s tím, že se pokoušela škole vysvětlit, co spouští záchvaty jejího syna. Společně navštěvují speciální centrum, kde se snaží zjistit, jakou poruchu by chlapec mohl mít. 

Od doby, kdy začala pravidelná docházka ve školní přípravce, došlo k problémům ještě několikrát. „Několikrát ho popadl záchvat vzteku, škola se k němu ale nechovala tak, jak by potřeboval,“ stěžuje si rozčílená matka pro britský web metro.co.uk. To by ale zatím nebylo to nejhorší. 

Tina, která pracuje v poradenské firmě kolem inženýrství, tvrdí, že ji do školy opět zavolali 29. září. Bylo jí řečeno, že se má dostavit bezodkladně. „Když jsem přiběhla do školy, slyšela jsem křik a viděla jsem učitelku s nohou na dveřích skladní skříně, tak jsem se hned zeptala, kde je můj syn,“ vypráví Tina otřesný zážitek. 

A odpověď by pro matku nemohla být děsivější. „Můj syn byl v té skříni, hystericky brečel a vedení školy mi řeklo, že ho museli umístit do 'uklidňovací krabice', protože už nevěděli, jak si s ním jinak poradit,“ říká otřeseně. 

„Tahle 'uklidňovací krabice' byla prostě velká skladní skříň bez oken, vody nebo hraček, se kterými by se mohl zabavit. Byla tam jenom zelená matrace, na které seděl. Vypadalo to jako cela. Chtěli mi ukázat videa, na kterých se Eli vzteká na vychovatele, ale já jim nikdy nedala povolení mého syna natáčet,“ vypráví rozhořčená žena.

„Zeptala jsem se jich, jak je to ospravedlňuje k zamčení mého syna do skříně a jak to mělo vyřešit tu situaci - byl hrozně vyděšený. Bylo to strašné jak pro mne, tak pro mého syna, který vůbec nechápal, proč tam musel zůstat na tak dlouho,“ popisuje Tina. 

Podle Tiny se tento zážitek na jejím čtyřletém synovi podepsal. Považuje to za obrovské selhání dané školy. „Okamžitě jsem ho vzala pryč a pokoušela se ho uklidnit, odmítá teď ale jakékoli zamčené zámky a nechce spát sám,“ říká matka čtyřletého chlapečka.  

Škola, kam malý Eli chodil, doručila Tině dopis s rozhodnutím o chlapcově vyloučení. To ale rozzlobené matce nestačí. „Půjdu s tím na soud, protože mám pocit, že ta škola mého syna poznamenala,“ tvrdí rozhodně mladá žena. 

Škola se k případu vyjádřila pouze následovně: „Škola obdržela stížnost, se kterou se dál zachází podle postupů školy.“

VIDEO: Holčička ovládla pódium při školní besídce.

balin ( 8. října 2017 21:44 )

sancta simplicitas

e.44 ( 8. října 2017 21:14 )

Já to o tom hov/ně vzala jako rozmazávání/zveličování v článku popsaného případu.

paralenka ( 8. října 2017 20:51 )

bum-bác to samozřejmě myslí ironicky (viz dodatek o ho*nu), prostě někdo se vykašlal na výchovu a určité mantinely, pak čeká od škol/ek zázraky. Těžce nesu maminy, co se přihrnou v tlupě na zahrádku u hospody, kecají u kafča a cigára, a děti zatím bez povšimnutí boří okolní prostory, řvou, lítají, obtěžují hosty. Mnohokrát jsem přemýšlela, kdy jsem si před lety dovolila vzít svoje dítka jinam než do parku, případně zajet s kočárem k hospě a nechat je dělat binec, to prostě neexistovalo. Jestli tohle je dnes výchova, pak jsem opravdu zaspala dobu. Mně prostě ty hyperaktivní dětičky roztomilé nepřipadají!

paralenka ( 8. října 2017 20:40 )

Tohle není o neschopnosti školky, ale o neschopnosti rodičů! Už se to poněkud přehání, za vším se hledají poruchy chování, poradny to samozřejmě alibisticky potvrdí, ale co do té doby dělali rodiče? Zkuste zvládnout desetiletého kluka, kterého chytí amok, trhá všechno, co mu přijde pod ruku a když se ho snažíte mimo kolektiv uklidnit, vyřvává, že uteče a něco si udělá. Vy se s ním se*ete a potom zjistíte, že je to folklór, na který už kolegové ani nereagují. Samozřejmě nechybí papír z poradny, jak jinak! Skříň není řešení, ale patří takové děti do skupiny třeba 25 dětí?! Patří spíš do péče speckařů a speciálek!

skaara ( 8. října 2017 19:40 )

To zamykání neschvaluji, ale odchod stranou ano, už proto, aby se kluk uklidnil a ostatní děti také. I za mě byl ve školce malý kluk, který měl tendenci k agresivitě a rád ostatní děti kousal a tak vždy přišel trest - nic drsného, jen to co na něj platilo nejvíc a byl klid a nikdo se nikdy se školkou nesoudil.

Zobrazit celou diskusi