Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pozor na bílé víno: Každá sklenička zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí vědci

Autor: Mii - 
9. prosince 2016
19:12

Že má pití červeného vína značně pozitivní zdravotní účinky, je známá věc, kterou již popsalo několik studií. Nejnovější studie z tohoto týdne navíc našla další důvod, proč byste měli pít červené víno, a ne bílé. Bílé víno totiž mírně zvyšuje riziko rakoviny kůže.

Jedna sklenička bílého vína denně zvyšuje riziko výskytu melanomu, tedy jedné z nejsmrtelnějších rakovin, o 13 %. Červeného víno podobné riziko nenese. Nenesou ho ani ostatní druhy alkoholu, které byly v rámci studie zkoumány, jako pivo nebo tvrdý alkohol.

Studie proběhla na Brownově univerzitě pod vedením doktorky Eunyoung Cho. Analyzovala informace od 210 tisíc zdravotních specialistů, kteří byli pozorováni 18 let.

Výsledkem je také zjištění, že lidi, kteří pijí bílé víno, mají o 7 % větší šanci, že dostanou rakovinu kůže na místech těla, která nejsou vystavena slunci, než lidé, kteří bílé víno nepijí. S množstvím vypitého vína se riziko rakoviny zvyšovalo.

Je červené víno opravdu lepší?

Prospěšnost červeného vína se přisuzuje látce resveratrol. Ta má chránit orgány před volnými radikály. Jejími účinky se mimo jiné vysvětluje tzv. francouzský paradox, kdy národy žijící kolem Středozemního moře mají menší výskyt kardiovaskulárních chorob, ačkoli jedí hodině živočišných tuků, másla a sýrů.

Kritici ale upozorňují, že ne všechny studie dokázaly prospěšnost resveratrolu v červeném vínu potvrdit. Koncentrace látky je navíc v nápoji tak malá, že prý nedokáže paradox vysvětlit.

Bílé víno má pak na rozdíl od červeného vína příznivý vliv na plíce. Výsledky testů provedených s více než 1500 dobrovolníky z New Yorku ukázaly, že lidé, kteří pili bílé víno, dýchali lépe než ti, kteří pili pivo nebo destiláty.

Nejbezpečnější řešení: Abstinence

S přibývajícím množstvím studií na vliv pití červeného a bílého vína se dá s jistotou říct jen to, že podobně jako u všech potravin konzumace obou má určité klady a určité zápory. Největším problémem nakonec zůstává fakt, že většina lidí nedodržuje doporučené množství ke konzumaci.

To je podle Světové zdravotnické organizace 16 g alkoholu pro ženy a 24 g alkoholu pro muže, což odpovídá 160 / 240 ml běžného vína. Britské úřady uvádějí větší dávku – 300 ml vína u žen a 400 ml vína u mužů.

Zda ale alkohol nějaké kardioprotektivní účinky vůbec má, také není potvrzeno, jelikož nové studie předchozí výzkumy na toto téma zpochybnily. Podle doktora Karla Nešpora je proto nejbezpečnější abstinovat.

Výsledky studie nejsou ničím radostným pro vinaře. Je ale otázkou, kolik z nich od pěstování hroznů opravdu odradí. Mnoho jich asi nebude. Pro vinice dělají často první poslední. Například ve Švýcarsku dávají k révě speciální „antimrazové“ svíce, aby rostliny chránily před přízemními mrazíky.

Podívejte se, jakou pak vytvářejí nádheru:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petra.kral ( 11. prosince 2016 16:04 )

je to kravina jako všechny tzv. průzkumy, víno je prospěšné v malém množství, ať už bílé nebo červené. Takových průzkumů už bylo, že až hanba. Každý rok se vymýšlí další a další, aby bylo o čem psát..Je to hloupost

sores ( 10. prosince 2016 13:12 )

Každý soudný člověk ví a uzná, že chlastat alkohol a hulit cíga+drogy je největší zlo a metla lidstva!!!! To nikdo k životu nepotřebuje, bez toho se dá krásně žít, člověk zůstává při vědomí a nepáchne!!!

santikxauz ( 10. prosince 2016 13:07 )

Tím pádem příjdeš o rodiče,kdo tě bude živit,socilku jako jednoduchý člověk nedostaneš.

asijo ( 10. prosince 2016 11:27 )

https://www.facebook.com/VsetkoKrasneOkoloNas/videos/1627612330585870/?hc_ref=NEWSFEED

sakajeva ( 10. prosince 2016 11:07 )

Ale copak, červené víno se špatně prodává? Asi bylo třeba před vánoci udělat reklamu. Až si půjdete koupit víno na sváteční stůl, přihlédnete k tomuto článku?

Zobrazit celou diskusi