Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Třetina šampaňského v Rusku je sodovka. Falšovali i to „sovětské“

Autor: jer, ČTK - 
8. prosince 2016
15:13

V Rusku klesají prodeje šampaňského a šumivých vín. Podle statistik jejich podíl na prodeji alkoholu za deset měsíců klesl z loňských 2,3 na 2,2 procenta. Důvodem může být i nedostatečná kvalita. Ruská organizace sledující kvalitu zboží varovala, že přibližně do 30 % šumivých vín na trhu byly bublinky přidány uměle.

Skoro třetina „šampaňského“ v ruských obchodech je „sodovka“, protože bublinky v šumivém víně nevznikly přirozeně, ale byly do nápoje dodány uměle. S varováním před silvestrovskými oslavami přišla organizace Roskačestvo, zřízená vládou a placená ze státního rozpočtu, aby dbala na kvalitu zboží a výrobků v zemi.

„Podle výsledků spotřebitelských testů jsou na pultech obchodů jak přírodní šumivá vína, tak laciné perlivé napodobeniny. Spotřebitel ve zhruba 30 procentech případů riskuje, že koupí nikoli opravdové víno, ale sladký nápoj s bublinkami, který však vyhovuje všem požadavkům na bezpečnost,“ citovala Roskačestvo agentura Interfax.

Do testů byly zařazeny lahve 56 značek v cenách od 150 do 6125 rublů (asi od 60 do 2415 Kč). Většina vzorků pocházela z Ruska, ale také z Abcházie, Gruzie, Itálie, Ukrajiny a Francie. Sledovaly se nejen bublinky, ale i obsah alkoholu či přislazování cukrem. Od normy se odchylovalo 17 vzorků, a to i ty, které se na nálepkách oháněly přídomky „tradiční státní“, „sovětské“ či „krymské“.

Falšování šampaňského v Rusku usnadňuje skutečnost, že na rozdíl od jiných států není umělé dodávání bublinek zakázáno zákonem. Možná i kvůli klesající kvalitě klesají v Rusku prodeje šampaňského a šumivých vín. Podle statistik jejich podíl na prodeji alkoholu za deset měsíců klesl z loňských 2,3 na 2,2 procenta. V objemovém vyjádření šlo o meziroční pokles o 4,9 procenta.

istyl ( 8. prosince 2016 15:36 )

a cemu se da u nich verit?

Zobrazit celou diskusi