Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Převrat v Turecku ONLINE: 265 mrtvých, přes tisíc zraněných. Vláda zatkla pučisty

Autor: ČTK, mib, bru - 
15. července 2016
22:10

V Turecku proběhl v noci z pátku na sobotu pokus o stání převrat, při kterém zahynuly bezmála dvě stovky lidí a přes tisíc jich bylo zraněno. Část armády se vzbouřila proti vládě prezidenta Recepa Erdogana, ale rebelie byla k sobotnímu ránu z větší části potlačena. Podporu tureckému prezidentovi vyjádřily světové mocnosti v čele s Ruskem, USA i Evropskou unií. Ankara v důsledku rebelie uvažuje o znovuzavedení trestu smrti. Situace v zemi zůstává nadále napjatá, Erdogan vyzval své stoupence, aby zůstali v ulicích a bránili „demokracii“.

++ Část armády se v noci z pátku na sobotu pokusila o státní převrat, prezidenta Erdogana obvinili z podrývání sekulárních hodnot.

++ Jste-li v Turecku, pro případ nouze volejte turecká čísla (0090 532 375 13 87) a pro komunikaci s konzulárním úřadem mobilní spojení na konzulku (0090 532 244 45 26).

++ Prezident Recep Erdogan se nacházel v době puče na jihu Turecka, ve městě Marmaris. Krátce poté, co opustil hotel, se prý místo stalo terčem raketového útoku.

++ Situaci se podařilo vládě dostat v sobotu ráno pod kontrolu, zatčeno bylo přes 2800 rebelů z řad armády. O život přišlo 265 lidí a přes tisíc jich bylo zraněno.

++ Turecký premiér se nechal slyšet, že země může znovu zavést trest smrti.

++ Nehledě na prohlášení vlády o tom, že má situaci z „90 procent pod kontrolou“, prezident Erdogan vyzval lidi, aby nadále zůstali v ulicích. Hrozba puče údajně ještě není zcela zažehnána.

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE >>

ONLINE: Vojenský převrat v Turecku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
21:54
16. 7. 2016

Vážení čtenáři, online přenos končí, další dění v Turecku sledujeme a budeme vás inromovat formou článků na Blesk.cz.

Děkujeme za pozornost.

 
21:48
16. 7. 2016

Letecké spojení mezi Prahou a Istanbulem, které zkomplikoval noční nepodařený pokus o vojenský převrat v Turecku, už znovu funguje podle letového řádu. Zatímco ráno a odpoledne byly spoje společnosti Turkish Airlines odlétající z Atatürkova letiště v Istanbulu zrušeny, večerní spoj tohoto dopravce již mohli lidé cestující oběma směry využít.

Vyplývá to z informací na webu pražského letiště. Kolem 15:30 přistálo na Ruzyni také letadlo Pegasus Airlines z menšího istanbulského letiště Sabihy Gökçenové, poté odletělo opačným směrem.

 
21:10
16. 7. 2016

Podle tureckého duchovního Gülena existuje možnost, že byl převrat v zemi zinscenovaný. Demokracie podle něj nelze dosáhnout vojenskou akcí.

 
20:00
16. 7. 2016

Erdogan promluvil k lidem. Požaduje po Spojených státech, aby vydaly duchovního Fetullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zorganizování pátečního vojenského převratu. Prohlásil to na shromáždění se svými stoupenci v Istanbulu.


Jak uvedl, byly to „zahraniční vnější síly, které chtěly obrátit tento národ proti jeho ozbrojeným složkám“. Gülen, který žije dlouhá léta v USA, jakýkoli podíl na puči odmítl. Do ulic Istanbulu vyšly na podporu turecké vlády tisíce lidí.


 
18:59
16. 7. 2016

Podle tureckých médií byl zadržen i vysoce postavený soudce ústavního soudu Alparslan Altan.

Turecký ministr obrany také uvedl, že převratu v zemi bylo zabráněno a vláda má vše pod kontrolou. Hrozba puče ale podle něj ještě nebyla zcela odstraněna. 

 
18:38
16. 7. 2016

Turecké úřady uvedly, že je 265 mrtvých. Z toho na 160 civilistů a více než 100 vojáků, uvádí BBC.
Země už odvolala 2745 svých soudců, informoval tamní parlament.

 
18:30
16. 7. 2016

V Turecku v souvislosti s nezdařeným pokusem o vojenský převrat zadrželi vysoce postaveného generála, který velel jednotkám na východě země.

 
18:25
16. 7. 2016

V řeckém přístavním městě Alexandrupolis v sobotu dopoledne přistál turecký vojenský vrtulník s osmi muži na palubě. Pasažéři po zmařeném státním převratu v Turecku, vyvolaném částí armády, požádali v Řecku o azyl. Informovalo o tom řecké ministerstvo obrany. Turecko už požádalo o jejich vydání. A jak později na Twitteru uvedl šéf turecké diplomacie, muži skutečně budou vyhoštěni. Potvrdil mu to prý telefonicky jeho řecký protějšek.

Na palubě stroje byli podle řeckých úřadů dva majoři, čtyři kapitáni a dva rotmistři. Turecké úřady ale hovoří o dvou majorech, kapitánovi a pěti vojínech. Podle zpravodajky BBC v Řecku může zmatení plynout z toho, že si vojáci odstranili z uniforem označení svých hodností. 

 
18:01
16. 7. 2016

Turecko uzavřelo vzdušný prostor pro vojenská letadla, uvedl Pentagon. Operace proti IS se přizpůsobují, aby byl dopad této situace co nejmenší.

 
17:31
16. 7. 2016

„Nechci dávat paušální informace k celému Turecku, rizikovými se stávají místa, která byla před nedávném bezpečná. Letoviska jsou ale i přes situaci bezpečným místem, takže můžeme vydat pouze doporučení. Proto pokud není mimořádně zásadní důvod, proč jet do Istanbulu, Ankary či jihovýchodního Turecka, považujeme to za nevhodné,“

řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek o situaci v Turecku. Více informací čtěte v článku.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16:39
16. 7. 2016

Ministerstvo zahraničí nedoporučuje českým občanům po nezdařeném vojenském puči v Turecku cestovat do Ankary, Istanbulu a jihovýchodu země. V ostatních regionech mají lidé dbát maximální obezřetnosti, řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek po sobotním jednání krizového štábu.

 
15:46
16. 7. 2016

Za pokusem o převrat by podle Erdogana mohl stát Islámský názorový vůdce Fetullah Gülen, sdělila agentura EPA. „Každá země, která se postaví za muslimského duchovního Fetullaha Gülena, nebude přítelem Turecka a bude vnímána jako stát, který je ve válce s tímto členem NATO,“ varoval podle agentury Reuters turecký premiér Binali Yildirim.
Gülen se od puče distancoval. „Co nejostřeji pokus o vojenský převrat v Turecku odsuzuji,“ dodal. Prezident Erdogan Gülena již dlouho obviňuje ze snah svrhnout jeho vládu a podle něj to dokazuje, že Gülenova skupina je ozbrojenou teroristickou organizací.

 

 
15:34
16. 7. 2016

Vrátili se šťastně domů. V Turecku zakončovali dovolenou, když vypukly boje mezi příslušníky turecké armády a přívrženci současného prezidenta Recepa Erdogana. Mnozí z turistů ale pokus o převrat při svém návratu domů nepocítili. Článek o Češích zpět v Praze najdete v odkazu.

Podle cestovních kanceláří je nyní na odpovědnosti každého cestujícího, zda do letadla směr Turecko nastoupí.

 
15:02
16. 7. 2016

Kromě světových mocností podporu vládě Recepa Erdogana vyjádřily i okolní státy. V Palestině a Íránu se dokonce konaly demonstrace na podporu turecké vlády.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:49
16. 7. 2016

Řecko se vyjádřilo k případu tureckých vojáků, kteří přiletěli v helikoptéře do země a požádali o azyl. „Řecká vláda je v kontaktu s tureckými úřady, helikoptéra by měla být vrácena Turecku co nejdříve. Co se týče osmi zadržených, budeme se držet mezinárodního práva, ale rozhodně vezmeme v potaz, že jsou v Turecku obviněni z porušení ústavního práva a pokusu svrhnout demokracii,“ prohlásila mluvčí řecké vlády Olga Gerovasili.

 
14:43
16. 7. 2016

Za pokusem o vojenský převrat v Turecku stojí podle tureckých médií dva muži – generál Akin Öztürk a generálporučík Metin Iyidil.

Öztürk je bývalým velitelem tureckého letectva, který z armády odešel do důchodu loni v srpnu. Stále byl ale členem Nejvyšší vojenské rady. Druhým údajným pučistou je Metin Iyidil, který sloužil jako velitel výcvikového centra pro pozemní jednotky.

Podle prozatímního náčelníka generálního štábu Ümita Dündara se dosud podařilo zadržet 2839 pučistů, kteří pocházejí hlavně z řad armádního letectva, četnictva a některých členů tankových divizí.

 
14:39
16. 7. 2016

Lidé vyslyšeli výzvu prezidenta Erdogana a nadále zůstávají v ulicích. Hrozba opakování puče údajně není ještě zcela zažehnána.

 
14:36
16. 7. 2016

Poslední bašta pučistů zřejmě padla. Síly věrné turecké vládě zajaly vojáky, kteří během zmařeného pokusu o puč obsadili budovu generálního štábu. Nyní budovu důkladně prohledávají.

 
14:33
16. 7. 2016

Kurdská strana pracujících (PKK), která vede ozbrojený odpor proti Ankaře, vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že pokus o státní převrat nepodporuje, ale stejně tak nepodporuje ani současnou vládu. Puč údajně dokazuje to, že Turecko nadále není demokratickou zemí.

 
14:31
16. 7. 2016

Turecko zahájilo čistku i v řadách justice. Dle televize NTV bylo ze svých postů odstraněno 2745 soudců.  

 
14:13
16. 7. 2016

Představitelé všech tří abrahámovských náboženství (judaismu, křesťanství a islámu) vydali společné prohlášení, ve kterém odsuzují pokus o státní převrat. Ve zprávě mluví o „velké bolesti způsobené teroristickými útoky, které narušily mír v našem národě a ve světě“.

 
13:37
16. 7. 2016

Vlna zatýkání pokračuje, kromě generála Akına Öztürka byl zatčen další vysoce postavený člen armády Metin Iyidil.

 
13:33
16. 7. 2016

Na sociálních sítích se následně objevil snímek pilota helikoptéry, která útočila na hotel, kde bydlel Recep Erdogan.

 
13:27
16. 7. 2016

Dle tureckých médií byl zadržen admiráal Tezcan Kizilelma, který měl nařídit útok na hotel ve městě Marmaris, kde přebýval turecký prezident Recep Erdogan.

 
13:21
16. 7. 2016

Zadržení vojáci-pučisté, celkem bylo zajištěno přes 2800 vzbouřenců.

 
12:59
16. 7. 2016

Tisíce příslušníků turecké komunity protestovaly v noci na dnešek v několika německých městech proti neúspěšnému pokusu části armády o státní převrat v Turecku. Nejvíce lidí, asi 5 tisíc, se sešlo na pokojné demonstraci před tureckým konzulátem v Essenu na západě Německa. Další dva tisíce přišly tureckou vládu a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podpořit před velvyslanectví v Berlíně. Stovky až tisíce německých Turků se shromáždily také v Hamburku, Karlsruhe či Stuttgartu. V Německu žijí zhruba tři miliony lidí tureckého původu. Většina z nich jsou přistěhovalci, kteří přišli do Spolkové republiky v 60. a 70. letech, nebo jejich potomci.

 
12:57
16. 7. 2016

Premiér Yildirim oznámil, že situace v zemi je pod kontrolou vlády. Podle něj si pokus o puč vyžádal 161 mrtvých a 1440 zraněných. Zadrženo bylo 2839 vojáků. Podle agentury AFP do bilance nejsou zahrnuty oběti mezi pučisty. Podle dosavadních údajů přišlo o život 104 pučistů. Turecký prezident však nechal rozeslat obyvatelům země textovou zprávu s tím, aby lidé vyšli do ulic.

 
12:55
16. 7. 2016

Turecké úřady uzavřely úžinu v Bosporu pro dopravní lodě kvůli „bezpečnostním důvodům“. Agentura Reuters oznámila, že pučisté obsadili jednu z lodí tureckého námořnictva. Zprávu potvrdila i řecká armáda.

 
12:52
16. 7. 2016

Snímek údajně zachycuje kancelář tureckého premiéra po státním převratu.

 
12:51
16. 7. 2016

Turecký ministr zahraničních věcí Mevlut Cavusoglu prohlásil, že Turecko bude požadovat vydání svých občanů, kteří v Řecku požádali o azyl.

 
12:19
16. 7. 2016

V řeckém Alexandrupolis přistál turecký vojenský vrtulník s osmi muži na palubě. Vojáci po zřejmě zmařeném státním převratu požádali v Řecku o azyl.

 
12:00
16. 7. 2016

Turecký premiér Yildirum nevyloučil znovuzavedení trestu smrti v souvislosti s pokusem o státní převrat. V současné době Turecko trest smrti nemá a návrh by museli schválit poslanci.

 
11:58
16. 7. 2016

Turecké úřady tvrdí, že se zemi mohou pokusit opustit stoupenci tureckého duchovního Gülena, který ovšem obvinění z pokusu o převrat rázně odmítl. Údajně se našel seznam vysoce postavených příslušníků armády, kteří měli být postaveni do čela země v případě, že se puč zdaří.

 
11:33
16. 7. 2016

Lidé nadále zůstávají v ulicích, reagují tak na výzvu prezidenta Erdogana, který varoval před možným opakováním puče.

 
11:31
16. 7. 2016

Turecký premiér v projevu označil pučisty za „gang“, který bude „potrestán všemi způsoby, které si zaslouží.“ Zároveň poděkoval civilistům, kteří vyšli do ulic, aby podpořili prezidenta Erdogana. V souvislosti s pokusem o státní převrat vládní síly zatkly již přes dva tisíce vzbouřenců z řad armády.

 
11:29
16. 7. 2016

I české rodiny si prožily a prožívají okamžiky hrůzy, když se nemohly dovolat svým příbuzným na dovolené v Turecku. Příběh čtěte zde.

 
11:18
16. 7. 2016

Situace po pokusu části turecké armády o státní převrat je už z devadesáti procent pod kontrolou, uvedl ministr pro evropské záležitosti Celik. Turecká tisková agentura Anadolu tvrdí, že zbytek vojáků-pučistů, kteří okupují generální štáb armády, chce vyjednávat o podmínkách, za jakých se vzdají. Dle vlády je to poslední bašta rebelů.

 
11:15
16. 7. 2016

Kdyby vzpoura v Turecku vzbouřencům vyšla, otevřela by se prý cesta pro uprchlíky do Evropy. Podrobnosti čtěte zde.

 
11:13
16. 7. 2016

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, ve kterém varuje před „zvýšeným nebezpečím“ pro mezinárodní stabilitu. „Napjatá politická situace v Turecku na pozadí teroristické hrozby a válečného konfliktu v regionu zvyšuje nebezpečí pro mezinárodní a regionální stabilitu.“

 
11:09
16. 7. 2016

Vzdušný prostor nad Marmarským regionem, v němž leží i Istanbul, je pro civilní letadla uzavřený. Znovu se podle úřadů otevře ve 20:05 SELČ. Premiér již včera v noci varoval, že země uzavře svůj vzdušný prostor a sestřelí „každé letadlo a helikoptéru letící bez autorizace.“

 
10:53
16. 7. 2016

Celkem 194 lidí zahynulo při pokusu o vojenský převrat v Turecku. Uvedl to prozatímní šéf generálního štábu Ümit Dündar. Mezi mrtvými je 104 armádních pučistů a 47 civilistů.

 
10:41
16. 7. 2016

Převrat v Turecku se podařilo zmařit, řekl prozatímní šéf generálního štábu Ümit Dündar s tím, že při pokusu o státní převrat zahynulo 104 armádních pučistů. Situace v Turecku je však stále napjatá, video zachycuje střety mezi rebely na jedné straně a vládními silami a civilisty na straně druhé.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:33
16. 7. 2016

Stále se bojuje o budovu generálního štábu v Ankaře. Už dříve ji opustilo asi 200 neozbrojených účastníků převratu. Prezidentský úřad vyzval občany, aby neopouštěli ulice, a zabránili tak dalšímu možnému pokusu o převrat.

 
10:30
16. 7. 2016

Záložní generál vzdušných sil Ali Öztürk bude souzen za zradu. Turecké vládní síly zadržely již přes 1 500 armádních rebelů.

 
10:15
16. 7. 2016

Při pokusu o převrat zahynulo 104 pučistů, uvedl prozatímní šéf generálního štábu Dündar. O budovu generálního štábu v Ankaře se stále bojuje.

 
10:06
16. 7. 2016

Civilní obyvatelstvo z velké části podporuje tureckého prezidenta Recepa Erdogana. Někteří z rozhořčených demonstrantů vtrhli do budovy, kde se snažili policisté zatknout vojáky z řad rebelů, a začali pučisty lynčovat.

 
09:55
16. 7. 2016

Na sociální síti Twitter se objevilo video, které údajně zachycuje okamžik záchrany generála Hulusiho Akara.

 
09:38
16. 7. 2016

Policie zatýká velitele z řad armádních pučistů.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
09:20
16. 7. 2016

Vojáci z řad rebelů se snaží dostat do autobusu, rozhořčený dav je lynčuje.

 
09:19
16. 7. 2016

Vojáci z řad rebelů se derou do autobusu, snaží se tak uniknout lynči.

 
09:16
16. 7. 2016

Vojáci opouštějí budovu kanálu TRT a vzdávájí se vládním silám.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
09:08
16. 7. 2016

Na devadesát dnes vzrostl počet obětí pokusu části turecké armády o státní převrat. Zraněných je přes 1500, informovala státní agentura Anadolu. Předchozí informace hovořila o nejméně šedesáti mrtvých, mezi nimiž byla údajně většina civilistů. Turecký policejní šéf ráno uvedl, že jeho jednotky zabily také přinejmenším 16 pučistů, s nimiž se policie střetla u jejich velitelství.

 
08:59
16. 7. 2016

Na devadesát vzrostl podle státní agentury Anadolu počet obětí pokusu části turecké armády o státní převrat. Zraněných je nejméně 1154.

 
08:53
16. 7. 2016

Zhruba dvě stovky neozbrojených členů turecké armády opustilo po pokusu o státní převrat budovu generálního štábu a vzdalo se policii.

 
08:52
16. 7. 2016

Turecký parlament se po pokusu části armády o státní převrat sejde na mimořádném zasedání. Budova zákonodárného sboru v Ankaře je silně poškozená.

 
08:38
16. 7. 2016

Počet vojáků obviněných z pokusu o státní převrat se zvýšil na 1 563.

 
08:36
16. 7. 2016

Stoupenci syrského prezidenta Bašára Asada přijali s nadšením zprávy o nočním pokusu části turecké armády o převrat a sesazení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle syrských povstalců by naopak ztráta jejich hlavního regionálního podporovatele znamenala těžkou ránu jejich boji.

 
08:33
16. 7. 2016

Rozhořčený dav lynčuje vojáka z řad rebelů.

 
08:27
16. 7. 2016

Náčelník generálního štábu turecké armády Hulusi Askar, který byl během pokusu o převrat držen jako rukojmí na letecké základně na předměstí hlavního města Ankary, byl osvobozen. Tisková agentura Anadolu napsala, že generál je nyní na bezpečném místě. Během chaotické situace během noci byl generál Askar nezvěstný a turecký premiér Binali Yildirim jmenoval prozatímním náčelníkem generálního štábu Ümita Dündara. Televize CNN Türk uvedla, že Akar nyní převezme velení vojenských operací proti stoupencům převratu.

 
16. 7. 2016
 
08:23
16. 7. 2016

Obyvatelé Istanbulu odsoudili státní převrat a vyjádřili podporu Erdoganovi.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
08:08
16. 7. 2016

Video zachycuje poškození tureckého parlamentu po nezdařeném státním převratu.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
08:01
16. 7. 2016

V noci docházelo k dramatickým scénám, rozhořčený dav málem zlynčoval vojáka z řad rebelů.

 
08:00
16. 7. 2016

Civilisté v Istanbulu oslavují, 50 vojáků z řad rebelů se vzdalo.

 
07:54
16. 7. 2016

Poblíž istanbulského letiště kroužil vrtulník vládních sil. V noci armáda sestřelila helikoptéru pučistů.

 
07:50
16. 7. 2016

Muž zraněný při demonstraci na podporu Erdogana, pučisté neváhají použít násilí.

 
07:49
16. 7. 2016

Lidé protestují proti převratu, vyjadřují podporu Erdoganovi.

 
07:44
16. 7. 2016

Vládní síly mají pod kontrolou vrchní velitelství turecké armády, malá skupina vojáků ale stále klade odpor a mají k dispozici několik vojenských vrtulníků, uvedl nejmenovaný turecký zdroj pro agenturu Reuters.

 
07:40
16. 7. 2016

Náčelník generálního štábu turecké armády, který byl držen jako rukojmí během pokusu o převrat, byl osvobozen a je na bezpečném místě.

 
16. 7. 2016
 
07:38
16. 7. 2016

Na snímku zraněný civilista v Ankaře, kdo zahájil palbu, je nejasné. Pučisté ovšem vyzvali obyvatelstvo, aby nechodili do ulic, a helikoptéra rebelů se v noci nezdráhala pálit do neozbrojených lidí.

 
07:33
16. 7. 2016

Přestože vláda prohlásila, že pokus o státní převrat byl neúspěšný, situace je nadále napjatá. I ráno docházelo v Ankaře ke střelbě, na snímku civilisté hledají úkryt.

 
07:28
16. 7. 2016

Turecký duchovní Fethullah Gülen, jenž sídlí v USA, rázně odmítl obvinění Recepa Erdogana, že stojí za vojenským pučem. „Důrazně odsuzuji pokus o vojenský převrat v Turecku. Vláda by měla vzejít ze svobodných a spravedlivých voleb, ne být výsledkem násilí. Za posledních 50 let jsem zažil několik vojenských převratů, kvůli nimž jsem strádal, a nařčení z toho, že mám něco společného s tímto převratem, považuji za obzvláště urážlivé.“

 
7:00
16. 7. 2016

Celkem 754 členů armády nechala zatknout turecká vláda. Pokusili se o státní převrat.  

Frakce turecké armády, která se pokusila provést v zemi státní převrat, v e-mailovém prohlášení uvedla, že dál odhodlaně pokračuje v boji. Občany vyzvala, aby nevycházeli ze svých domovů.

Premiér Yildirim již před několika hodinami oznámil, že pokus části armády o převrat byl neúspěšný a že vládní síly mají situaci v zemi převážně pod kontrolou.

 
6:56
16. 7. 2016

Při pokusu o vojenský převrat v Turecku bylo zabito nejméně 60 lidí. Uvedl to nejmenovaný představitel turecké prezidentské kanceláře. Počet lidí zatčených v souvislosti s pučem vzrostl na 336.

 
6:41
16. 7. 2016

Během pokusu o státní převrat obsazovali pučisté média. Podívejte se na záběry z turecké pobočky CNN, tam vtrhla skupina ozbrojených vojáků.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
6:30
16. 7. 2016

Obyvatelé Istanbulu prožili děsivou noc, nad hlavami jim létaly helikoptéry vzbouřenců, ze kterých se ozývala střelba. Podívejte se na video.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
6:20
16. 7. 2016

Televize CNN Türk odvysílala záběry na 50 vzbouřených vojáků, jak se se zdviženýma rukama vzdávají u jednoho z mostů přes Bosporský záliv v Istanbulu.

 
6:17
16. 7. 2016

Náčelník generálního štábu Turecka je nezvěstný, není vyloučené, že jej drží pučisté jako rukojmího. Vláda proto jmenovala nového. Tím je Ümit Dündar.

 
5:52
16. 7. 2016

Turecká vláda nechala sestřelit vrtulník pučistů, který pálil na satelitní televizi Turksat v Ankaře. Bombardují také tanky pučistů u prezidentského paláce.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
5:30
16. 7. 2016

Turecký premiér Binali Yildirim nařídil armádě sestřelit letadla a vrtulníky pučistů. V souvislosti s převratem bylo podle něj zatčeno více než 130 lidí.

 
5:08
16. 7. 2016

Prezident Erdogan ujistil, že má situaci pod kontrolou, přesto podle informací Sky News zní zemí výbuchy, pravděpodobně je stále bombardován parlament. Turecké úřady uzavřely Bosporský průliv v Istanbulu pro tankerovou dopravu. Učinily tak z bezpečnostních důvodů po pokusu o vojenský převrat v zemi.

"Situace se lepší každou minutou," prohlásil předseda turecké vlády. Uvedl, že ve vzduchu stále operují letouny, kterými pučisté útočí na pozemní cíle v Ankaře a v Istanbulu. Stíhačky francouzské armády již odstartovaly, aby "s letouny vzbouřených vojáků skoncovaly", sdělil. 

Turecké aerolinky hlásí, že přílety a odlety budou již brzy bez omezení.

 
5:03
16. 7. 2016

V Istanbulu je právě 6.00 hodin ráno. Země se vrací pomalu do normálu. Z ulic zmizeli lidé a Taksimovo náměstí neokupuje tolik lidí, jako tomu bylo před několika hodinami.

 
4:36
16. 7. 2016

Nejméně 42 lidí zahynulo v Ankaře při pokusu části armády o převrat. Uvedl to úřad prokurátora. Je mezi nimi 17 policistů, většina jsou civilisté.

 
4:32
16. 7. 2016

Erdogan před několika dny odcestoval na západ Turecka na dovolenou. V sobotu se vrátil letecky do Istanbulu, který je společně s Ankarou centrem dramatických událostí. Hotel, ve kterém na dovolené v letovisku Marmaris na pobřeží pobýval, se podle něj krátce po jeho odjezdu stal terčem bombardování.
 

Erdogan prohlásil, že pokus o převrat byl dílem stoupenců duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA. Toho prezident již dlouho obviňuje ze snah svrhnout jeho vládu. Podle něj to dokazuje, že Gülenova skupina je ozbrojenou teroristickou organizací.

 
4:22
16. 7. 2016

Střelba do civilistů z armádních vrtulníků. Erdogan po přistání v Istanbulu řekl, že ví, jak je zastavit, protože to nejsou vrtulníky vojáků, nýbrž státu.

 
4:15
16. 7. 2016

Turecký premiér Yildirim nařídil armádě sestřelit letadla a vrtulníky pučistů. V souvislosti s převratem bylo podle něj zatčeno více než 130 lidí.
 

 
4:10
16. 7. 2016

Vojáci stále útočí ze vzduchu i přesto, že jich bylo přes 120 zatčeno, a stále není jasné, kdo přesně za organizováním puče stojí, uvedla novinářka Iren Koker na svém Twitteru.



 
4:03
16. 7. 2016

Turecký prezident odsoudil puč jako velezradu a slíbil čistku v armádě. Řekl, že jeho tajemník byl unesen a nejsou zprávy o šéfovi generálního štábu.

 
3:53
16. 7. 2016

Asi třicítka tureckých vojáků, kteří se v Istanbulu podíleli na pokusu o převrat, se vzdala. Vojáci byli obklíčeni policisty a složili zbraně. Informovala o tom agentura Reuters.


Vzbouřenci kapitulovali na centrálním istanbulském náměstí Taksim. Poté, co odevzdali příslušníkům policie své zbraně, byli naloženi do policejních vozidel a odvezeni pryč. Při akci přelétávaly nízko nad místem stíhačky tureckého letectva.

 
3:40
16. 7. 2016

Vojáci v zajetí rozbouřeného davu i policie.

 
3:30
16. 7. 2016

„Povstání je darem od boha, pomůže nám vyčistit armádu od těchto elementů,“ 

řekl Erdogan pro NTV. Přiletěl, aby podpořil své stoupence. Někteří vojáci v centru města byli zajati policií a odvedeni. Erdogan řekl, že za činy tvrdě zaplatí.

 
3:20
16. 7. 2016

Nemocnice v Istanbulu ohlásila podle Sky News na 150 zraněných.

 
3:11
16. 7. 2016

Erdogana vítají na letišti stovky lidí, informuje Sky News. Reuters píše o solidaritě národa a o tom, že lidé prohlašují, že nikdo nepřemůže národní jednotu. Prezident řekl, že byl do puče zapojen jen zlomek vojska.
Erdogan v Istanbulu právě teď: 

 
3:06
16. 7. 2016

Asi třicítka tureckých vojáků, kteří se v Istanbulu podíleli na pokusu o převrat, se vzdala. Vojáci byli obklíčeni policisty a složili zbraně.

 
2:59
16. 7. 2016

Nejmenovaný vysoký turecký vládní představitel agentuře AP řekl, že všichni vládní činitelé mají již zpátky v rukou své úřady, stejně jako náčelník generálního štábu armády. Ten údajně během pokusu o převrat padl do zajetí. Na veřejnosti se ale stále neukázal.

 

Prezidentský mluvčí pochválil občany, kteří na výzvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyšli do ulic protestovat proti snaze části armády ujmout se moci v zemi a mimo jiné bránili tankům v postupu k letišti. "Lidé ukázali, že podporují demokracii a zvolenou vládu," řekl mluvčí.

 

Navzdory prohlášením tureckých činitelů se ale v Ankaře i Istanbulu dál ozývají výbuchy. Další dvě exploze zasáhly budovu tureckého parlamentu v metropoli. Dva hlasité výbuchy byly zaznamenány také v blízkosti náměstí Taksim v centru Istanbulu a jeden na istanbulském letišti. Na náměstí Taksim po sobě střílejí policisté a vzbouření vojáci.

 
2:48
16. 7. 2016

Bombové útoky na parlament v Ankaře otřásají celým městem. Vojáci opět přerušili vysílání turecké CNN. To zeje prázdnotou a nevysílá. Situace se mění z minuty na minutu. Prezidentský zdroj tvrdí, že je Erdogan v Istanbulu, ale není jasné, kde se přesně nachází.

 
2:41
16. 7. 2016

Při střetech, které se rozhořely v Istanbulu v důsledku pokusu o armádní převrat, zemřelo šest civilistů a na sto bylo zraněno. Ve městě prý přistálo letadlo prezidenta Erdogana.

Zprávy zprvu informovaly o dvanácti zraněných a dvou v kritickém stavu. 

 
2:19
16. 7. 2016

Erdogan se podle turecké CNN chystá přistát na Atatürkově letišti v Istanbulu. Mapa ukazuje směr jeho letu.

Turecký premiér Binali Yildirim oznámil, že vládní síly mají situaci v zemi převážně pod kontrolou.
Podle mluvčího rozvědky byl pokus o puč potlačen. 

 
2:17
16. 7. 2016

Vojáci pokračují ve střelbě na vládní a vojenské budovy. Jednou z nich je také budova TGNA – tureckého Národního shromáždění.

 

houser ( 16. července 2016 23:19 )

"Existuje možnost, že to mohl být zinscenovaný převrat (Erdoganovou stranou AKP), jehož cílem bylo moci vznášet další obvinění (vůči mým stoupencům a armádě)," uvedl rozhovoru s novináři včetně zástupců deníku The Financial Times Fethullah Gülen. Toho dříve turecký prezident označil za strůjce nepovedeného převratu "Nemyslím si, že svět bere obvinění učiněné Erdoganem proti mé osobě vážně," dodal.

bum-bec-bum ( 16. července 2016 22:12 )

Že by si povolala Merkelová a on dostal přes držku?

bum-bec-bum ( 16. července 2016 22:08 )

Blbe, ještě víc mrtvých? Stačilo kdyby Erdogana sesadili, takhle to vypadá, že to udělal on, aby se posílil.

bizon_pepa ( 16. července 2016 21:52 )

Škoda, že nešlo o pravý puč a nemohl tedy vyjít.

patyna ( 16. července 2016 21:51 )

Teď to hraje, že byl zrovna na dovolený .

Zobrazit celou diskusi