Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Titanic možná získá světce. Kněz se při zkáze obětoval pro další cestující

Autor: mb - 
15. dubna 2016
05:00

Titanic šel ke dnu 15. dubna 1912. Více než po sto letech od tragédie teď možná získá svého světce a patrona. Katolický kněz Thomas Byles by mohl být svatořečen, obětoval svůj život pro ostatní pasažéry a dvakrát se odmítl nalodit na záchranný člun. Své místo přenechal jiným.

„Když se Titanic potápěl, otec Thomas Byles stál na palubě a kolem něj klečeli katolíci, protestanti a Židé. Otec Byles se modlil růženec za spásu duší lidí, kteří za okamžik zahynou,“ napsaly 22. dubna 1922 dnes už zaniklé noviny New York Evening Telegram.

„Otec Byles mohl být zachráněn, ale na rady námořníků nic nedal. Nechtěl opustit loď, dokud tam byl aspoň jeden pasažér. Nalodila jsem se do posledního záchranného člunu a pomalu jsme pluli od lodi, slyšela jsem hlas kněze a odpovědi lidí na jeho modlitby,“ popsala poslední okamžiky kněze pasažérka Ellen Mary Mockler, které se podařilo zachránit.

Britský kněz Thomas Byles sloužil ve farnosti sv. Heleny v Essexu a jeho nynější nástupce otec Graham Smith doufá, že páter Byles bude nakonec svatořečen: „Modlíme se za to, aby byl prohlášen za svatého. Byl to výjimečný muž, který obětoval svůj život za druhé.“

Proces kanonizace ovšem není v katolické církvi jednoduchý. Předtím, než může být dotyčný člověk prohlášen za svatého, musí být blahořečen. K tomu je potřeba doložit vatikánské komisi zázraky, které se udály na přímluvu budoucího světce (např. nevysvětlitelné vyléčení ze smrtelné nemoci apod.). Šance na kanonizaci otce Bylese nejsou úplně beznadějné, už papež Pius X. ho označil za „mučedníka církve“.

Otec Byles cestoval do New Yorku na svatbu svého mladšího bratra. Když narazil Titanic do ledovce, zrovna se modlil tzv. modlitbu breviáře, která je povinná pro všechny kněze katolické církve. Své poslední hodiny strávil uklidňováním pasažérů, zpovídáním a modlením se spolucestujícími. Jeho tělo ledové vody Atlantického oceánu nevydaly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

djaba ( 16. dubna 2016 13:51 )

 Ano ,zaslouží si to .

osetrovatel_pavla219 ( 15. dubna 2016 17:28 )

Prokázání dvou zázraků asi bude problém, ale alespoň blahořečení by bylo namístě.

mazd ( 15. dubna 2016 12:29 )

Podobné,jako farář z Lidic.Čest jim.

Zobrazit celou diskusi