Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Obama za pár hodin přiletí na Kubu: Policie mezitím zadržela disidentky

20. března 2016
19:42

Jen několik hodin před historickou návštěvou prezidenta USA Baracka Obamy (54) kubánské úřady zadržely desítky členek opoziční skupiny Dámy v bílém. Organizace Dámy v bílém sdružuje manželky politických vězňů. Obama už odletěl na Kubu, kde je očekáván kolem 22:00 SEČ.

Kubánská policie podporovaná stovkami provládních demonstrantů přerušila pochod a zadržela kolem 50 osob. Aktivistky dnes vyrazily na tradiční nedělní pochod v metropoli v Havaně, aby požadovaly dodržování lidských práv v zemi. A jak je i poměrně obvyklé, policie je v závěru cesty zadržela a předvedla k výslechu k podání vysvětlení. Disidenti pak obvykle bývají propuštěni po několika hodinách.

Ženy a jejich mužští podporovatelé protestovali v havanské luxusní čtvrti Miramar. Zadržení pak byli vehnáni do policejních vozů poté, co se snažili vsedě zablokovat ulici, kterou procházel průvod zhruba 300 provládních demonstrantů provolávajících urážky i revoluční slogany.

Obama na ostrov přicestuje jako první americký prezident po 88 letech. Na komunistické Kubě setrvá do úterý, na kdy má plánováno právě setkání s disidenty. Obama podle organizace Dámy v bílém slíbil, že při setkání s kubánským vůdcem Raúlem Castrem (84) bude hovořit i o cestě, kterou bude Kuba muset ujít k plnému dodržování lidských práv.

Vůdkyně Dam v bílém Berta Solerová podle některých západních médií chce, aby Obama vyzval k amnestii pro politické vězně, kterých je podle ní na ostrově zhruba 80. Kubánská vláda oficiálně popírá, že by na ostrově byli nějací političtí vězni.

sicuba ( 21. března 2016 10:25 )

Oni si uz vyzkouseli socialismus, kdy zebraji o mydlo,mliko obleceni vydelavaji 200 Kc za mesic když mají stesti a mají praci stat na ne kasle, porad si jak umis shanej, veksluj, zebrej. mají zadarmo skoly a zdravotnictvi a stat spoliha na to ze jim pomahaji emigranti z USA.Kdo tam nebyl nevi nic.Ale jet jen k mori do hotelového komplexu nestaci. Rusove uz jim jidlo a dalsi neposilaji mají svých starosti dost. Investori budou cpát do velkych mest a co jinde? Jsou spokojeni, protože nic jiného nezazili a nevi ze by se mohli mit lip. jsou izolovani. nemaji vybudovany prumysl, jen nastesti diky "zlym" Amikum mají vybudovany silnice a par budov, pokud nespadly. Když někdo chce podnikat, tak ho stat pekne odira. Tak nevim po cem tady placete. Ostrov svobody? Takhle to dopadlo a bude dlouho trvat, abyse dostali na trochu slusnou uroven k ziti.

sovca ( 21. března 2016 07:11 )

Chudáci Kubánci,už teď je lituji. Kam noha amíka vstoupí,sto let tráva neroste.

Zobrazit celou diskusi