Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusko má plán na ukončení syrské krize: USA návrh studují, říká Lavrov

Autor: ČTK, mb - 
10. února 2016
20:02

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (65) v rozhovoru s ruskými médii prozradil, že Rusko předložilo USA „konkrétní plán“ na ukončení syrské krize. Podle nejmenovaného západního zdroje agentury Reuters navrhlo Rusko na 1. března začátek příměří v Sýrii. Podle diplomata Spojené státy návrh nyní studují. Syrská opozice mezitím oznámila, že pojede na mírová jednání pouze v případě, když Rusko zastaví nálety v zemi a k civilistům v povstaleckých oblastech se dostane pomoc.

„Nabídli jsme jim (USA) naprosto konkrétní pán, který nyní studují,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že detaily prozradit nemůže. Zároveň si do Američanů rýpl: „Doufám, že Washingtonu nebude trvat moc dlouho, než jednoduchý návrh prozkoumá.“

Syrská opozice už ale dala najevo, že se zúčastní mírových jednání pouze v případě, jestli Rusko zastaví své letecké údery v zemi. Podle Reuters by mohlo příměří začít platit už 1. března. Jde prý o ruský návrh, informoval nejmenovaný západní zdroj.

V podobném duchu se vyjádřil i americký ministr zahraničí John Kerry (72): „Aktivity Ruska v Aleppu a celé oblasti ztěžují šance na to, aby strany zasedly ke stolu a začaly vážně jednat.“ Kerry tak narážel na postup syrské armády, která je podporována ruským letectvem. Aleppo je vnímáno jako bašta povstalců a Ankara už prohlásila, že „svým bratrům v Aleppu“ pomůže.

Hrozí humanitární katastrofa?

Jestliže bude postup syrské armády pokračovat, místní úřady odhadují, že by mohlo z Aleppa uprchnout 100 až 150 tisíc lidí.

Úvahy o možné humanitární katastrofě ale Sergej Lavrov odmítá jako falešné, poukázal na případ Madáji. „Mluvili o městě Madája, kde není dostatek jídla, léků a dalších nezbytností, protože je obleženo vládními jednotkami. Jenže ve stejnou dobu naprosto ignorovali osud 200 tisíc lidí v Deir ez-Zor, kteří byli obklíčeni Islámským státem,“ prohlásil ruský ministr.

V poslední době se množí zprávy o možné invazi Turecka a dalších států do Sýrie. Rusko má přitom v oblasti jen omezený počet jednotek, soustředí se především na bombardování pozic Islámského státu a dalších teroristických skupin. Vtrhnutí cizích mocností do Sýrie by však téměř jistě vedlo k eskalaci konfliktu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 11. února 2016 11:24 )

Rusko má jediný plán. Vyhladit v Sýrii všechno živé a "dočasně" okupovat a drancovat Sýrii na věky věkův.

tgbg ( 11. února 2016 11:18 )

Bojová letadla USA zlikvidovala v syrské provincii Aleppo dva vlivné polní velitele teroristů. v okolí obce Kalav-Tahtani zlikvidován početný banditský útvar spolu s jeho velitelem Abu Maherem, který je rovněž znám jako Farid al-Mysri. Vivat USA!!!!

tgbg ( 11. února 2016 09:29 )

Válka v Sýrii se blíží ke konci. Sýrie se možná bude trochu dělit, Kurdi by si zasluhovali svůj stát. Rusáci by si chtěli taky něco urvat hlavně pro své firmy. Asad dal údajně RUSKU vybrat buď Sýrie nebo Kurdi, chudák grázl netuší, že RUSKO žádné přátele nemÁ, pouze jakoby "spojence" a rozhodnou se pro Kurdy.

pekaaaros ( 11. února 2016 08:16 )

hovořit o pseudohumanismu, dopadneme blbě. Vzor by pro nás měli být naši předci za 2. světové. jak je v jedné písničce . Proti zlu zlem

pekaaaros ( 11. února 2016 08:13 )

No mně přijde, že to co se děje v Sýrii, je válka. Ne? Mně se to takhle od stolu kecá, ale válka bývá humanitární katastrofa. Já jsem viděl hodně dokumentů např o 2. světové a kdyby se v té době společnost chovala tak jak dneska, tak zaručeně Německo vyhraje. Protože by platilo pravidlo, že nesmíme házet Němce do jednoho pytle, že ti agresoři nejsou všichni, jen pár nácků v zemi. Zbytek Německého obyvatelstva musíme respektovat a nesmíme proti nim poštvávat a být k nim tolerantní. Dále na frontách nesmíme střílet na všechny, pouze na fanatické nácky. Zastřelení zmateného osmnáctiletého německého mladíka, který se na frontě objevil, ani neví jak, bude klasifikováno jako vražda a naopak nesmíme se bránit mladíkům z Německa, když nám napadnou městečko, protože to jsou kluci, kteří za to nemohou, byli pouze posláni svými veliteli. Takže odevzdejte své domovy. Takhle zvráceně pseudohumanistický by to tady bylo. A samozřejmě příznačný by na tom bylo, že by se všichni ti němečtí fanatici vydávali za ty vystrašené osmnáctileté hochy, kdykoliv by jim to přišlo vhod. Já mám na tenhle konflikt v Syrii takovej názor, že je to válka způsobená nezralým a středověkým myšlením tamní společnosti. Je to středověký konflikt vedený moderními zbraněmi, u kterého je jasné, že poteče mnoho krve a možná to bude znít cynicky, ale zkoumat každou krev ve válce, jak k ní došlo a kdo je za ní zodpovědnej, to je přesně ten pseudohumanismus. Nepředešli válce, naopak arabským jarem ji šli naproti, když ten Libyjskej Kaddafí před 6 lety volal do západního světa, že jestli nechají mocnosti svrhnout jeho režim, tak Evropa zčerná, tak ho nikdo nebral vážně a ještě víc šli proti němu. A teď je Merkelová překvapená, že se tam dějou nějaký zrůdnosti. Že je v Egyptě třikrát tolik násilí než za Mubaraka. Když tyhle všechny nepokoje vedly ke slávě Islamského státu a k migraci těchto lidí se středověkou mentalitou, má najednou problém nejen arabský, ale CELÝ svět. týká se to všech. a jestli budeme dál ho

Zobrazit celou diskusi