Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři nálože, 60 mrtvých. Teroristé odpálili bomby před svatyní v Damašku

Autor: ČTK, mb - 
31. ledna 2016
13:46

Při atentátu u šíitské svatyně poblíž Damašku zemřelo v neděli nejméně 60 lidí. Oznámilo to syrské ministerstvo vnitra, podle nějž dalších nejméně 100 lidí je zraněno. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii monitoruje z Británie, byla nálož umístěna v zaparkovaném automobilu. Po první explozi pak svou nálož odpálili ještě sebevražední atentátníci.

Syrská agentura uvedla, že byly do akce zapojeni nejméně dva sebevražední atentátníci. Jako první vybuchla nálož umístěná v automobilu a když se k místu začali sbíhat lidé, odpálili své pásy s výbušninami dva sebevrahové.

Cílem útoku byli zřejmě šíité, protože nálož explodovala před šíitskou svatyní na damašském předměstí Sajjida Zajnab. Předměstí se jmenuje stejně jako mešita, v níž jsou podle muslimské tradice uloženy ostatky vnučky proroka Mohameda Zajnab. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Útok se odehrál v době, kdy v Ženevě začínají rozhovory, které mají přinést ukončení syrského konfliktu. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura se v neděli poprvé sešel s delegací opozice.

Po pátečním zahájení, při němž byla jen delegace vlády, dorazili v sobotu také zástupci opozice. Hned po příjezdu však dali najevo, že odjedou, bude-li syrská vláda pokračovat „ve zločinech“.

Účast v rozhovorech zástupci opozice stále podmiňují tím, že vláda musí dát záruky, že bude ukončeno obléhání měst a údajné útoky na civilisty. Delegace dále požaduje propuštění vězněných oponentů Damašku a začala sestavovat jejich seznam.

rumungro ( 31. ledna 2016 14:54 )

K rozhovorům s teroristy dotlačily prezidenta Asada amíci,kteří sami razí heslo,že s teroristy se nevyjednává.Prostě ,americká svoloč

Zobrazit celou diskusi