Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Archeologové, syrská opozice: Zaorálek vyrazil na návštěvu Egypta

Autor: ČTK - 
31. ledna 2016
08:06

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v neděli během své návštěvy Egypta zahájí egyptsko-české podnikatelské fórum. Následně bude jednat s egyptským ministrem pro zbrojní výrobu Mohamedem Saídem Asárem a rovněž navštíví českou egyptologickou misi v Abúsíru.

Šéf české diplomacie dorazil do Káhiry již v sobotu večer. Spolu s ministrem se cesty účastní i 23 zástupců tuzemských firem. Jde zejména o společnosti z obranného a leteckého průmyslu.

Sám Zaorálek si cestu na Twitteru zatím pochvaloval.

V Abúsíru jihozápadně od egyptské metropole provádí již zhruba 55 let archeologický výzkum Český egyptologický ústav FF UK. Čeští archeologové mají na svém kontě množství významných objevů. Například loni na začátku ledna egyptské ministerstvo pro památky oznámilo, že Češi našli hrobku dosud nedoložené královny Chentkaus III., manželky faraona Raneferefa.

Během dne se Zaorálek rovněž krátce setká i se zástupci syrské opozice, která sídlí v Egyptě. Takzvaná káhirská opoziční skupina byla založena v červnu loňského roku.

V pondělí pak českého ministra čeká jednání s jeho egyptským protějškem Samím Šukrím a nejspíš se setká i přímo s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím.

Lubomír Zaorálek zavítal na mnoho míst:

ivoadler ( 31. ledna 2016 11:20 )

Myslím, že od Zaorálka nikdo v ČR nečeká žádné zázraky. Sejde se, popovídají si a účel cesty je splněn. Jako ministr zahraničí je takový "neviditelný". 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa