Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kim straší svět. Severokorejci prý mají k „atomovce“ už i vodíkovou bombu

Autor: ČTK, mts - 
10. prosince 2015
06:55

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v projevu v Pchjongjangu naznačil, že Severní Korea vyvinula vodíkovou bombu. Výňatky z jeho projevu o obranyschopnosti země zveřejnila agentura KCNA. Severní Korea už provedla tři testy jaderné nálože a vysloužila si zavedení mezinárodních sankcí. O ještě mocnější vodíkové pumě ale dosud severokorejské vedení nehovořilo.

Podle Kima je KLDR připravena „provést explozi atomové i vodíkové bomby, aby zajistila spolehlivou ochranu svrchovanosti a důstojnosti státu,“ napsala severokorejská agentura.

Kim Čong-un se podle ní vyslovil pro „další rozvoj obranného průmyslu s cílem změnit KLDR v mohutný stát“.

Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013. V minulosti už přitom několikrát naznačil, že vyvíjí „ještě silnější a mocnější zbraň“. Konkrétní zmínka o vodíkové bombě ale zatím v severokorejské propagandě chyběla.

Co je vodíková bomba?

Časté informace korejského vůdce o rostoucí kapacitě armádního jaderného arzenálu nelze nezávisle ověřit. Pchjongjang například tvrdí, že disponuje strategickými raketami schopnými zasáhnout území USA. Západní experti podobné výroky považují za nepravděpodobné.

Svět zná vodíkovou bombu od 50. let minulého století, je to mladší sestra atomové bomby. Pracuje na stejném principu jako procesy probíhající uvnitř hvězd, kde se za velkých tlaků a teplot slučují jádra vodíku na jádra helia a následně dál na jádra jiných prvků. Uvolňuje se při tom obrovské množství energie, která ohřeje nitra hvězd na stovky milionů stupňů Celsia.

cicihala ( 10. prosince 2015 10:40 )

 Asi by se neměl tak chlubit neboť s takovou je Severní Korea další adept na vývoz demokracie... Společně s Íránem.

vi3ol ( 10. prosince 2015 09:29 )

Hned mi je veselejc, když vidím to přerostlý užvaněný děcko..už aby ho hradní ožrala pozval na návštěvu a já ho mohl vidět osobně, nejlíp už příští rok na Albertově!.. i kdybych se kvůli němu měl stěhovat do Osvětiman, aby mě tam pustili..

zdenios ( 10. prosince 2015 08:06 )

A jaký má k tomu důvod? Také má tablo nepřátel jak IS? Je to borec!

Zobrazit celou diskusi