Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

KLDR odpaluje rakety do moře, ale... Diktátor Kim vtipkuje s kuchařkami!

Autor: simao, ČTK - 
13. března 2015
08:27

Severní Korea odpálila ve čtvrtek do moře sedm raket, vztahy s jižním sousedem jsou opět napjaté. Na diktátoru Kim Čong-unovi to však není na první pohled nijak patrné. Při armádní inspekci směle vtipkoval s kuchařkami. A nechyběla ani jeho mladší sestra či zástup jeho nohsledů se zápisníčky.

Severní Korea ukázala další sérii fotografií z Kimovy inspekce u armádních jednotek. Navštívil především stíhací 7. regiment v Pchjongjangu, součástí kontroly však byla i obhlídka stravovacího zařízení. A diktátora Kima při ní div neumačkaly kuchařky. Kima přitom na inspekci doprovázela i jeho mladší sestra Yo-jong.

Vůdce Kim pak osobně dohlížel i na to, jak armáda Severní Koreje odpálila sedm raket do moře u východního pobřeží. Informovalo o tom dnes jihokorejské ministerstvo obrany. Co na tom, že rezoluce OSN zakazují jakékoli zkoušky balistických raket. Šlo o střely země–vzduch a KLDR je odpálila den před skončením jednoho ze dvou společných vojenských cvičení, které pravidelně pořádají USA a Jižní Korea. Ty se brání, že jde o nácvik invaze do Severní Koreje.

KLDR: Rok vzájemného přátelství s Ruskem

Jihokorejské ministerstvo obrany nyní varovalo, že se KLDR pokouší vyvolat další „bezpečnostní krizi“. Vedle toho však Severní Korea vyhlásila i rok vzájemného přátelství s Ruskem! V průběhu roku prý společně plánují řadu politických, hospodářských a kulturních kontaktů. Jde o nejnovější důkaz toho, že se tyto země, které jsou obě terčem sankcí OSN, stále více sbližují, napsal server The Daily Telegraph.

Rusové rovněž chystají v KLDR významné investice. Moskva prý chce zmodernizovat asi polovinu železniční sítě v Severní Koreji výměnou za přístup k bohatým přírodním zdrojům této izolované země. Obnova 3000 kilometrů železničních tratí z celkových 7000 kilometrů kolejí v KLDR má vyjít na 25 miliard dolarů! Ruské firmy se mají prý rovněž podílet na modernizaci severokorejské elektrické sítě.

V Moskvě Kim, Putin... a Zeman

Severokorejská média uvedla, že letošek je významný pro obě země, protože se bude připomínat 70. výročí osvobození Koreje od japonské koloniální nadvlády a také „vítězství ve Velké vlastenecké válce v Rusku“. Ruský prezident Vladimir Putin také pozval severokorejského vůdce Kim Čong-una na květnové oslavy 70. výročí konce druhé světové války a Kim prý již účast přislíbil. Jako jediná hlava státu ze zemí EU zatím potvrdil svou účast v Moskvě český prezident Miloš Zeman. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bandour ( 13. března 2015 10:42 )

plány kapitalistu zhatí Kim to prase boubelatý

ruudazvostravy ( 13. března 2015 10:10 )

 Jó,tendle Kymčok eště udělá do svjeta díru,kam se na něj sé*rou Čýhádi.Jednou bombou vipálý ÚSÁčům ribník.

Zobrazit celou diskusi