Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Uprchlíci ze Sýrie jsou jako Češi za totality, hřímal kvůli kvótám Juncker

Autor: mb - 
9. září 2015
08:19

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (60) přednesl zprávu o stavu EU a současnou uprchlickou krizi porovnal s emigrací Čechů a Slováků, kteří se rozhodli utéci před komunistickým režimem. Podle šéfa Evropské komise musí Evropa projevit solidaritu a řešit uprchlickou krizi společně.

„Teď nastala doba upřímnosti v Evropě. Naše Evropská unie se nenachází v dobrém stavu. V Evropské unii chybí Evropa, chybí unie, jednota. Pokud to chceme změnit, musíme to změnit teď,“ prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker při tzv. zprávě o stavu EU.

„Hlavní prioritou musí být řešení uprchlické krize. Od počátku roku se na cestu do Evropy vydalo 500 tisíc lidí. Nejpostiženější státy jsou Řecko se zhruba 200 tisíci uprchlíky, Maďarsko se 150 tisíci a Itálie se 120 tisíci. Ta čísla jsou působivá, pro někoho děsivá. Ale nyní není čas se bát. Je třeba jednat koordinovaně,“ řekl předseda Evropské komise, který srovnal současnou emigrantskou krizi s úprkem Židů za nacistického Německa, ale i s ČR. „Vzpomeňte si na Čechy, Slováky, kteří museli prchnout ze své země po sovětské invazi,“ řekl Juncker  a dodal: „Nezapomínejme, že po druhé světové válce bylo 60 milionů lidí uprchlíky.“

Útok na kritiky kvót

 „Nemůžeme přijmout všechny uprchlíky, ale běženci představují jen 0,11 procent obyvatel Unie. Např. v Libanonu je to 25 procent obyvatelstva. Co jsme zač, že to neporovnáme?“ kritizoval Jean-Claude Juncker odpůrce kvót. „Je načase jednat, je načase řešit uprchlickou krizi. Jinou alternativu nemáme. V minulých dnech se často obviňoval Brusel a Evropský parlament, že postupuje špatně, ale to je laciná hra.“

Povinné kvóty?

„Během července připlulo přes moře 115 tisíc lidí, což je tolik, kolik připlulo za celý minulý rok. Nemůžeme nechat napospas státy jako Itálie a Řecko, aby se vypořádaly s touto výzvou. Navrhujeme záchranný mechanismus, který se musí udělat povinně! Já apeluji na členské státy, aby přijaly návrh na rozmístění 160 tisíc uprchlíků. Doufám, že se zapojí každý stát, nyní musíme konat,“ prohlásil nekompromisně Juncker.

Bratislava pod palbou

„Hovoříme tu o lidských bytostech a ne číslech. To samé se klidně může stát na Ukrajině. Budeme dělit lidi na Židy, křesťany, muslimy? Tento kontinent má špatné zkušenosti s takovýmto dělením. Žádná víra není kritériem, když se jedná o uprchlíky,“ zkritizoval předseda Evropské komise Slovensko, které prohlásilo, že dá přednost křesťanům ze Sýrie.

Největší krize

Uprchlická krize, které čelí Evropa, je největší od konce 2. světové války. Členské státy nejsou připraveny zvládat nápor uprchlíků, např. Německo původně očekávalo „pouze“ 450 tisíc uprchlíků, následně byla cifra navýšena na 800 tisíc, ale v úterý zemská premiérka severního Porýní-Vestfálska Hannelore Kraft prohlásila, že vládní odhad 800 tisíc bude nejspíš překonán.

 

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luboze ( 10. září 2015 21:14 )

 neskutocne co si tento saso dobolil povedať! v prvom rade to boli cechoslováci, ak povie cesi, uraza slovákov, boli sme jeden narod, som narodena v cssr. dalsia vec!!!! na toto mu nikto neoponoval? zrovnavat cehoslovakov spolu so syrcanmi? syrčania nevedia nič o rovnoprávnosti zien, zena sa smie v syrii volne pohybovat jedine tak v sprievode muža, tito ludia su zaostali, nevedia nič o právnom state, o rovnoprávnosti o tradiciach, krestanstve, su vymleti moslimovia a ich prirovna k nám...vidiet ako si zapadna europa mysli, je je najvyspelejsia, teda nemecko francuzko, anglicko taliansko usa, OSTATNE SPOLU SPOJTE SA A PRIJIMAJTE TUTO HAVED!!!!!!!!!ZNIčIA EUROPU, VY STE TAK NAIVNI, Tak hlupi tak primitivni,kde zijete na marse? nevidite co posobia moslimovia? vazne vam ide celej zemi o nejaku ropu....vy hajzlici jedni, toto je nazor V4 a nebudete nam diktovat, treba ist do ulic! nebudete prikazovat co mame robit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (N) (N) (N)

japos22 ( 9. září 2015 23:34 )

Juncker ví o Češích za totality úplný h o v n o, tak co si ten z m r d otvírá t l a m u? Kopne už konečně někdo toho senilního hňupa do p r d e l e?

kaaalda ( 9. září 2015 18:23 )

Hahaha,tak to uvidíte za rok,co dokážou uprchlíci ze Sýrie.To by Češi,které na hranicích stříleli!!!!nedokázali...hungary no good,germany OK...Kolik se vejde uprchlíků do Lucemburska 200 000 ???

olkl ( 9. září 2015 14:29 )

Jsi větší zmr.d než kdejaký arab, povl větší než největší ubožák v Evropě...Smrad, který jen obsírá internet...Špína, co nezná ani sebe...Prostě odpad!!!

remcal ( 9. září 2015 14:28 )

K panu Junckerovi pouze tolik. Evropu netvoří politikové a jejich rozhodnutí, ale lid, její obyvatelé. Zeptejte se tedy ve všech zemích EU těchto lidí, zda zde chtějí uprchlíky, či ne. Nastavovat podmínky, za kterých ano, nemá smysl, historie ukázala, že je tito lidé neplní. Tedy jasně, ano-ne. A potom bych také panu Junckerovi rád připomenul, že emigrace Čechů v období okupace armádami VS jsou naprosto něco jiného, něco, co mělo společné pouze jedno. Stěhovali se lidé. Stěhovali se křesťané ke křesťanům v rámci kontinentu, lidé netropili výtržnosti, nic si nevyřvávali. Pokorně přijali zákony hostitelské země a snažili se co nejdříve opatřit si zdroj obživy. Pokud tedy tento politik srovnává nás s lidmi, kteří otevřeně dávají na jevo že chtějí, že jejich ženy nikdy nepracovaly a pracovat nechtějí a jen malé procento z nich je tohoto procesu racionálně schopno vzhledem k úrovni svého vzdělání a mentality, považuji jeho projev za hrubou urážku lidu evropského státu a to by si vrcholný evropský politik neměl dovolit. Je to skandální zrovna tak, jako prohlášení policie, že lidé mohou být trestně stíháni za projevy nesouhlasu s přílivem těchto lidí a jejich chováním v hostitelských zemích, které je dáno pocitem početní převahy a pohrdáním nemuslimy. Jeho projev je odporný.

Zobrazit celou diskusi