Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Imigranti rozpoutali peklo ve Švédsku: Městem otřásají granáty

Autor: mb - 
27. července 2015
19:00

Třetí největší město Švédska začíná pomalu, ale jistě připomínat válečnou zónu, přestože se země neúčastní žádného válečného konfliktu. Na vině je vyřizování účtů mezi zločineckými gangy přistěhovalců – nechybí střelba, žhářské útoky ani granáty.

V neděli ráno otřásl městem Malmö výbuch granátu. Šlo o plánovanou akci. Navíc to bylo již počtvrté během týdne a Švédové si tak začínají pomalu zvykat na to, že když půjdou nakoupit do obchodu, nemusí se také vrátit z nákupu domů. K explozi granátu došlo na parkovišti a tentokrát naštěstí nikdo nebyl zraněn. Takovou „kliku“ ale neměl muž, kterého ve čtvrtek zranila nastražená bomba v autě. Ten skončil se zraněním v nemocnici.

Vyřizování účtů

Policie se domnívá, že poslední exploze souvisí s nedávným odsouzením tří mladíků, kteří byli usvědčeni právě z detonací náloží. „Od začátku roku je to už třicátý výbuch. Máme tady složitý problém…,“ přiznal otevřeně policejní šéf města Malmö, Stefan Sinteus. „Někteří prodávají drogy, jiné skupiny pro změnu mají mezi sebou různé ekonomické vazby. Jde v podstatě o byznys,“ prozrazuje policejní mluvčí Lars Förstell, co stojí za vlnou násilí, která zachvátila Malmö.

Přistěhovalecká čtvrť

Násilí se často odehrává v imigrantských čtvrtích, ve čtvrti Rosengrad jsou prý obyvatelé z 90 % přistěhovalci nebo potomci imigrantů většinou z Afriky, Blízkého východu, ale třeba i východní Evropy. „Máme tu životní podmínky, které nejsou příznivé k mladým. To je jeden z problémů,“ domnívá se profesor Adrian Groglopo, který vyučuje sociologii na univerzitě v Göteborgu. Podle oficiálních statistik města Malmö se třetina občanů města narodila mimo Švédsko. Malmö je třetí největší město Švédska, má zhruba 300 tisíc obyvatel.