Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Věřící šokuje potetovaný kněz Michal (34): Jaká je reakce církve?

Autor: jh - 
9. září 2018
09:27

Netradiční mladý kněz Michal Lajcha (34) se rozhodl ukázat, že i duchovní člověk může být „in“. Na záda si nechal vytetovat svojí oblíbenou pasáž z Bible. Ne každému se ale jeho rebelie vůči tradicím líbí a na sociálních sítích sklidil také dost kritiky. Samotná církev však jeho ozdobu neodsuzuje.

I když půjdu roklí šeré smrti, nebudu se bát ničeho zlého, vždyť se mnou jsi ty,“ říká hrdě velký nápis v hebrejštině, kterým se Michal pochlubil na internetu. Vyvolal tím mezi věřícími velkou diskuzi, což ho však podle vlastních slov nepřekvapilo.

Čekal jsem takovou debatu, jelikož jsem katolický kněz a na stránce mám víc než dva tisíce přátel. Je to teda velmi široká a pestrá skupina lidí, jsou tam liberálové, konzervativci, věřící, ale i nevěřící. Každý má svůj názor. Věřím však, že nás diskuze posouvá dopředu,“ řekl mladý farář deníku Nový čas.

Veledůstojný pane, Boží slovo – i žalm 23- vytetovat přímo do srdce, ne na kůži. Je to pro svět čitelnější než kérka na zádech. Velké zklamání,“ píše například jedna z kritiček.

Obyvatelé vsi Kľak na Slovensku, kde Michal působí jako farář, mají svého církevního představitele rádi a tetování jim nevadí. Většina z nich mladého kněze zná a ví, že svojí víru nebere na lehkou váhu.

O tom, že Michal není kněz jako každý jiný, svědčí také jeho koníčky: věnuje se nebezpečným sportům jako je hokej, skialpinismus, či horská cyklistika. Není tedy divu, že si na ochranu pořídil na kůži právě tenhle motivující citát.

A jak se na otázku tetování dívá církev? Podle církevního mluvčího Martina Kramara záleží na konkrétním případu. Katolická církev teoreticky tetování nezakazuje, nesmí se však jednat o příliš provokativní či nevhodné věci. Například klasický kříž je vítaný, věřící by se však měli vyhnout nejrůznějším módním výstřelkům.

 

Video: Tetování henou Káju (4) doživotně zmrzačilo: Bolestivý konec dovolené v Egyptě

Video  Tetování henou Káju (4) doživotně zmrzačilo: Bolestivý konec dovolené v Egyptě  - Tereza Kühnelová
Video se připravuje ...

 

pinkfloyd23455 ( 9. září 2018 13:32 )

asi taky chodici tygr ,lidožrout,a jiny neštastnosti vid??!!

pinkfloyd23455 ( 9. září 2018 13:28 )

přiklanim se k peotlovi ty cirkevni buzny a cely naboženstvi by mělo byt ze startu zakazano podivejme se na svět samej islam allah ,křestani nenavidi ty ti za jiny a furt dokola prasata bachrati z kradeži a restituci ktery nenabyli stejně jinak než z prace lidi a věškery svinstvo vlastně pochazi jen a jen z toho zku..rvenyho naboženstvi!!a to kerovani je fakt jen pro polomozky vždycky je to jen o tom že někde něco schazi bud v sebevědomi ,v člověku samym nebo v hlavě!!!

zampi ( 9. září 2018 11:08 )

A ty si co zač ty ubožátko? Co je tobě do toho, co si kdo dělá se svym tělem? Pro mě jseš ty idiot, co cpe svuj ubohej názor na diskuzi v blesku

hejhej ( 9. září 2018 10:45 )

Tetování IN ??????? Je to odporné, potetovaní lidé působí špinavě, v žádném případě to není pěkné. Zvlášť, když si ženská obleče pěkné šaty a je potetována, okamžitě šaty ztrácí na vkusu.Nemluvě o potetovaných starých lidech - povislá kůže - fuj. Některé potetované slepice chodí v létě skoro ve spodním prádle, jen aby vystavovali tu odpornou hrůzu na obdiv - chudáci. Tetaři, díky hlupákům mají pěkné příjmy. Nebude dlouho trvat a na své si příjdou i plastici při odstrňování fenoménu kriminálníků.

fido2 ( 9. září 2018 10:39 )

FUJ...všichni potetovaní jsou i.dioti. Je to hnusné a nevkusné.

Zobrazit celou diskusi