Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus se pustil do vítačky Merkelové a „sní“ o dredech

Autor: Jakub Veinlich - 
10. června 2018
20:30

Bývalý český prezident Václav Klaus nešetří kritikou německé kancléřky. Angela Merkelová začala couvat z povinného přerozdělování uprchlíků v Evropské unii v rámci kvót. Podle magazínu Spiegel vidí své rozhodnutí kancléřka kriticky. Straníkům měla říct, že nepřispělo ke smíru v Evropě. Proti kvótám se stavila v Unii řada zemí, včetně České republiky. Podle Klause byla taková myšlenka špatná od samého začátku a neví, zda kancléřku někdo osvítil.

„Zásadně nesouhlasím, že to byla chyba z dnešního pohledu, ona to byla chyba vždy v každé vteřině a každém okamžiku,“ odmítl Václav Klaus na dotaz Blesk Zpráv celou myšlenku Merkelové na zavedení kvót.

O kvótách na přerozdělování běženců, které se staly předmětem dlouhodobého sváru uvnitř osmadvacítky, rozhodli v září 2015 ministři vnitra unijních zemí. I když návrh na jednorázové rozdělení 120.000 žadatelů o azyl, kteří se nacházeli v Itálii a v Řecku, mezi ostatní členské země získal jasnou podporu, nebyl schválen jednomyslně. Proti se postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zdrželo se Finsko.

Podle Spiegelu dnes šéfka německé vlády vnímá svou migrační politiku jako velký neúspěch. A svým spolustraníkům z CDU – křesťanskodemokratické unie měla říct ve středu na uzavřeném jednání v Mnichově, že  prosazení kvót většinovým hlasováním nepřispělo ke smíru v Evropě. „To musím při zpětném pohledu kriticky říci,“ nechala se slyšet.

Klaus: Osvítil Merkelovou duch svatý? 

Klausovi není jasné, jestli Merkelová prozřela, nebo co se stalo, ale její prozření jasně přivítal.

Video  Václav Klaus k Merkelové kvůli uprchlíkům: Možná ji osvítil duch svatý  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Nevím, jestli vlastně paní Merkelová prozřela a nevím, jestli ji duch svatý osvítil a najednou začíná vidět svět jiným způsobem – některý člověk je adaptabilní, ale trvalo jí to relativně dlouho,“ řekl bývalý český prezident Blesk Zprávám.

Evropští státníci se nedokázali na řešení uprchlické krize shodnout ani během bulharského předsednictví. Podle českého premiéra Andreje Babiše by se tak mohlo stát v příštím roce, kdy bude evropské osmadvacítce předsedat Rakousko. V rámci Unie navíc vzniká návrh, že by členské státy nemusely přijímat uprchlíky na základě kvót, přispívaly by ale na azylovou politiku finančně. To česká vláda odmítá. „My to nechceme kompenzovat, proč bychom to kompenzovali příspěvkem,“ řekl Babiš začátkem měsíce.

Klaus zpět do politiky

Bývalý prezident Václav Klaus oslaví za pár dní 77. narozeniny. Po aktivní politice se mu prý nestýská, i když s trochou nadsázky nevyloučil, že by se mohl vrátit. Inspiraci chytil u staronového premiéra Malajsie.

„Byl premiérem v roce 1983 – 2001 a já jsem s ním opakovaně jednal a najednou jsem asi před 14 dny zjistil, že asi po 17 letech se stává znovu předsedou vlády. Díval jsem se do médií, na jeho křestní jméno, jestli jsem si to nepopletl, a je to on. Je mu 92 let – premiér Mahathir Mohamad. Tak to by inspirací mohlo být. Ještě si do těch 92 počkám,“ zavtipkoval Klaus.

Čekání na dredy

Bývalý prezident se ukázal na veřejnosti po nějaké době. V TV Prima překvapil nezvykle dlouhými vlasy. Že by změna image? Ne, prý jen nechtěl být nevěrný své kadeřnici, a tak šedivého ježka nahradila trochu dlouhá kštice.

„Trochu? Já mám nekonečně delší vlasy – protože jsem někdy v únoru byl na delší cestě v Latinské Americe a zmeškal jsem mou holičku. Nechtěl jsem jí být nevěrný a nechat se ostříhat někde v tramtárii a najednou jsem zjistil, že to vlastně nevypadá tak hrozně, tak jsem teď řekl na Primě, že model Bartoš – dredy je můj ideál,“ dodal Klaus. Do dredů mu ale ještě hodně zbývá. Tak možná v těch 92 letech, až bude znovu premiérem…

mandat ( 11. června 2018 12:34 )

Proc az ted, za 3 roky katastrofy,co zpusobila Merkel se dedek ozve. Melo se protestovat uz v zari 2015. To, kdyz nekdo neco rekl, hned byl oznacen za fasistu a xenofoba.Kazdy den priplouvaji lode s afriky do Italie, od 600 do 1 500 nemocnych analfabetu a fanatiku islamu a 90% kriminalnici. Evropa neni nafukovaci.Jak se chce tohle zvladnout ?

ivoadler ( 11. června 2018 11:08 )

Už mám paměť špatnou, nicméně pamatuji si jednoho našeho "experta" (ta jména!), jak v televizi hájil Merkelovou, že ona chudinka neměla vlastně jinou možnost než říci: tak pojďte. A oni jsou na ní tak škaredý! Že se nestydí! Včetně Klause.

ad-ga ( 11. června 2018 08:01 )

Bartošovy dredy

dr.x.crement ( 11. června 2018 07:13 )

Klaus je geniální,to mu hlupáci nikdy neodpustí.

hejpockej ( 11. června 2018 06:58 )

Bartosovo dredy to je hnus a spina. Na pohled to vypada jak obaleny hovna. Neda se to promyt ani ucesat. Jsou v tom schovany jak spina tak roztoci, podobne jako u neudrzovanych nehtu. Odporny. Vypada jak neandrtalec. Ty taky nosili neco podobneho na hlave.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa