Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Zahazují velkorysé podmínky,“ štve Babiše. Vedení ČSSD potvrdilo krach jednání s ANO

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
6. dubna 2018
19:25

Vedení ČSSD se v pátek sešlo po poledni v Lidovém domě, aby řešilo možný konec jednání s hnutím ANO o vládě. Šéfovi strany Janu Hamáčkovi se nelíbí, že ANO nechce přepustit vedení ministerstva vnitra. A nebo obětovat Babiše. A předsednictvo nakonec stopku možné koalice odsouhlasilo. Pokud by premiér v demisi změnil postoj, dveře k dalším jednáním se podle sociálních demokratů mohou znovu otevřít. Babši však zuří. A štve ho zahození „velkorysých podmínek“.

Ve čtvrtek spolu jednali do noci, zásadní schůza ANO s ČSSD o obsazení ministerstev však skončila neúspěchem. Krach ve vyjednávání vyrazilo vedení ČSSD v pátek odpoledne řešit do Lidového domu. 

A nejužší vedení strany potvrdilo, že jednání s ANO by mělo skončit. Novináře o tom informoval statutární místopředseda Jiří Zimola a poslankyně Alena Gajdůšková. Pro tuto variantu zvedlo ruku celé předsednictvo.

Jednomyslně, všemi hlasy přítomných členů, schválilo postup nejužšího vedení. Ukončilo jednání s hnutím ANO. Budeme o tomto závěru informovat delegáty sjezdu. Hnutí ANO odmítlo stabilní vládu. Výroky, že jsme řešili jen personálie, jsou marketingovým tahem. Podstatou věci je trestní stíhání nejvyššího člena české vlády. Byly jsme ochotni udělat kompromisi, nabídli jsme několik řešení,“ komentoval páteční rozhodnutí Zimola a vinu tak hodil na prozatím vládním hnutí, jehož členové na ministerských postech jsou v demisi. 

První místopředseda také poznamenal, že na tahu je Andrej Babiš, který už má na úterý dohodnutou schůzku na Pražském hradě. Významnou roli teď totiž bude hrát také postoj prezidenta Zemana. Zimola už při příchodu na jednání nevyloučil, že Babišovi ještě dojde, že sociální demokracie nemohla být ve vládě jen „přívažkem“.

A tak rozhovory s hnutím ANO nemusí být definitivně u konce. Jeho slova potvrdil i předseda Jan Hamáček. Babiš by ale musel skončit, nebo ustoupit s ministerstvem vnitra.

ČSSD tlačí na Babiše

„Byl jsem zastáncem toho, že by pro ČSSD byla lepší z těch dvou špatných variant varianta vstupu do koalice. Také jsem ale říkal, že to musí být vyvážené koaliční partnerství, nikoliv aby ČSSD byla koaličním přívažkem. Andrej Babiš tohle evidentně zatím nepochopil, třeba mu to v průběhu následujících dnů či týdnů dojde,“ prohlásil při příchodu na páteční jednání také Zimola.

Jeho slova pak potvrdil i předseda Hamáček, podle nějž by obnova koaličních jednání mohla přijít poté, kdyby ANO splnilo požadavek ČSSD na obsazení ministerstva vnitra.

„Očekávám, že předsednictvo potvrdí náš závěr ze včerejška, to znamená, že ukončíme jednání s hnutím ANO,“ řekl Hamáček před schůzkou. A tak se také stalo. Předsednictvo odsouhlasilo konec vyjednávání s ANO.

ČSSD se přitom dnes chystá na připomínku svého 140. výročí od založení. A pak již zítra na sjezd do Hradce Králové. „Pokud předsednictvo odsouhlasí konec jednání, tak očekávám, že sjezd vezme toto usnesení na vědomí,“ avizoval před schůzkou vedení Hamáček.

Váňa: Chtěli jsme finance, nebo vnitro

Na sjezdu musí ČSSD dovolit vedení strany. Ta nemá v tuto chvíli místopředsedy. Zásadní změnou ve vyjednávání by podle bývalého poslance a předsedy Ústřední kontrolní komise Romana Váni mohlo být, kdyby Andrej Babiš nesetrval ve své funkci. Situace podle něj spěje k předčasným volbám už od té doby, kdy byli lidé v říjnu u uren.

Chtěli jsme ministerstvo financí, nebo vnitra. Jde o to, abychom mohli garantovat nezávislost policie, nezávislost vyšetřování, o nic jiného nejde. Podmínky byly jasné: vyřešit stíhaného premiéra a garantovat, že budeme partnerem, ne přívěskem,“ vysvětlil tlak na konkrétní rezorty Váňa.

Neústupný Babiš: Lpíte na postech

„Nabídli jsme jako jasný vítěz voleb straně, která neuspěla a má jen 15 poslanců, velmi zajímavé a velkorysé podmínky. A to, že je zahodili bez toho, aby je zvážilo alespoň předsednictvo, mě vážně mrzí,“ vzkázal v pátek Blesku Andrej Babiš. 

Premiér v demisi ve čtvrtek ČSSD vyčetl, že na postu ministra vnitra příliš lpěla. Společně s vicepremiérem Richardem Brabcem také ve čtvrtek zdůraznili, že hnutí ANO bylo připraveno přijmout podmínky sociálních demokratů pro vytvoření společného kabinetu. ANO nabídlo ČSSD pět rezortů včetně ministerstva spravedlnosti. „Celé jednání bylo o tom, že ČSSD chce post ministra vnitra pro Jana Hamáčka. Nechápu obsesi ČSSD tímto postem,“ podotkl trestně stíhaný Babiš.

„Hnutí ANO odmítlo veškeré naše konstruktivní nabídky, a nám nezbývá nic jiného, než zítra (v pátek) na jednání vedení sociální demokracie navrhnout ukončení jednání s hnutím ANO,“ kontroval Hamáček po přibližně dvouhodinové schůzce.

Hamáček také navrhoval, aby došlo na složení kabinetu, v němž by nefigurovali předsedové obou stran. Jednou z podmínek ČSSD bylo, aby premiérem nebyl trestně stíhaný Babiš. „My jsme navrhli panu premiérovi, aby v případě, že ta jeho kauza postoupí k soudu, a on bude tím prvoinstančním soudem odsouzen, aby dal záruku, že v takovémto případě z funkce premiéra odstoupí. Ani na tuto nabídku nereagoval,“ řekl Hamáček ve čtvrtek v noci.

Babiš pak v pátek na dotaz Blesku uvedl: „Když jsme ve středu nabídli ČSSD pět rezortů a přistoupili na jeden z jejich požadavků, hlásili mi kolegové, že to tým pana Hamáčka příjemně překvapilo, a že jednání vedou k dobrému konci. Ve čtvrtek to ale najednou bylo jinak. Hamáček a Zimola si přišli jen pro vnitro. Přitom měli nabídku i na rezort spravedlnosti.“

Dva ústupky ze tří

K poslednímu divokému průběhu vládních jednání pak nyní Babiš dodává: „My udělali ještě druhý velký ústupek, ke kterému mě přesvědčili kolegové, a nabídli ministerstvo práce a sociálních věcí, čímž jsme přistoupili na jejich druhý požadavek ze tří! Přitom my plánujeme důchodovou reformu, sociální politika byla v našem programu prioritou. Ustoupil jsem. Chtěl jsem pro tuhle zem konečně stabilitu, vládu s důvěrou, ať už se nepolitikaří, ale něco dělá.“

Nad přístupem ČSSD kroutí hlavou. „Přesto vyjednavači ČSSD náš velkorysý návrh odmítli a striktně ukončili jednání. Nevím, co za tím je. Proč tak moc touží po vnitru? Je tohle snad priorita socialistického programu? Nebo tím chtějí říct, že ministr vnitra může vstupovat do živých kauz? A dělal to ten v minulé vládě? To radši nechci vědět,“ dodal. Současný ministr vnitra Lubomír Metnar je přitom podle něj odborníkem s dlouhou policejní praxí, čímž je zaručena objektivita úřadu.

Omasta ( 7. dubna 2018 21:06 )

Babiše volili nízkointeligentní lidé. No tak bude muset teď jednat s Okamurem. Problém není, že by Okamura byl nevypočitatelný, ale že on tam má samé fanatické přisluhovače, že by neobsadili ani jediné ministerstvo. A tak co? Prostě přistoupí na lidové referendum. Však to může zase zrušit dříve než k nějakému referendu dojde. Když se lidí nebojí něčeho špatného, tak se vyplatí nachvíli je tomu vystavit, a brzy to sami zavrhnou.

cezar8 ( 7. dubna 2018 09:22 )

Vážený modrobolševický soudruhu. Lidi nechtějí mít ministra vnitra ,který je magistr v oboru pekař a má náměstky z rodinných příslušníků. Lidi právě proto volili Babiše, aby tu chamtivou sebranku, co je přisátá na státním prsu, eliminovali. Mimochodem, pokaždé když se modří bolševici dostali ke kormidlu, přišla na tuto zem nehorázná bída. Do teď kradli, ale teď už nebudou? Vaše naivita je bezmezná....

cezar8 ( 7. dubna 2018 09:20 )

Vážený modrobolševický soudruhu. Lidi nechtějí mít ministra vnitra ,který je magistr v oboru pekař a má náměstky z rodinných příslušníků. Lidi právě proto volili Babiše, aby tu chamtivou sebranku, co je přisátá na státním prsu, eliminovali. Mimochodem pokaždé, když se modří bolševici dostali ke kormidlu, přišla na tuto zem nehorázná bída. Do teď kradli, ale teď už nebudou? Vaše naivita je bezmezná.....

vadim ( 7. dubna 2018 08:47 )

Čssd když dostane křeslo vnitra tak jim babiš nevadí.To samé ODS které prohlásilo že z Babišem do koalice nepůjdou a prohlašují že Babiš je neschopný vytvořit vládu.Takže buďto mají v hlavě na..áno a nebo žijeme v Kocourkově !!!

hejhej ( 7. dubna 2018 08:15 )

Socani mají plnou hubu řečí, jak chtějí pracovat pro lidi a přitom jím jde o vlastní koryta a především o to, aby nebyly nebyly prošetřeny jejich korupce - proto trvají na vnitru. Předčasné volby a pidi strany do politického propadliště. Vydírání a podrazy, to je politika dnešní ČSSD. Sobotka, Chovanec a Zaorálek s touto metodou začali, Hamáček se Zimolou poračují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa