Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš vyvezl vládu na Liberecko: Panák po ránu i gratulace ministryni

Autor: ČTK, simao - 
13. března 2018
08:45

Liberecký kraj dnes navštíví premiér Andrej Babiš (ANO) a velká část jeho vlády v demisi. Pokračuje tak v plánovaných cestách do krajů. K hlavním tématům bude patřit revitalizace bývalého vojenského prostoru Ralsko, výstavba páteřních komunikací a zlepšení železničního spojení z Liberce na Prahu, ale také například financování zdravotnictví a úhradová vyhláška.

Program vlády na výjezdu do Libereckého kraje začal v 07:30 v Ralsku, kde proběhl i uvítací přípitek Andreje Babiše (ANO) s hejtmanem Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj).

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se předtím cestou do Ralska rozplývala nad tím, že jí premiér Babiš pogratuloval k dnešním 46. narozeninám. 

„Cestu v Libereckém kraji začala vláda prohlídkou bývalého vojenského prostoru Ralsko, kde jsou již ukončeny sanační práce, nyní je na řadě demolice 175 budov. Kraj chce pro Ralsko hledat menší investory a především vybudovat komunikaci, která by byla zařazena i do plánu ŘSD,“ informoval Úřad vlády na Twitteru.

Vláda zavítala i do sklářské školy v Kamenickém Šenově. Jednala také s radními kraje či starosty. Sám Babiš na svém Facebooku lákal lidi, aby dorazili na setkání s jeho kabinetem do Jablonce.

Problémy se silnicemi i pitnou vodou

O dalších tématech rozhovorů promluvil Půta. „Budeme samozřejmě projednávat dopad rozšíření těžby v Polském hnědouhelném dolu Turów na zásobování pitnou vodou v příhraničních regionech Frýdlantska, Hrádecka a Chrastavska,“ uvedl hejtman, který se dobrovolně vzdal křesla poslance, aby se mohl naplno věnovat práci na kraji. Nyní doufá, že se podaří najít 150 milionů korun na přípravu vodohospodářských projektů, které pro obyvatele postižených oblastí zajistí zásobování pitnou vodou.

Za jedno z klíčových témat považuje hejtman financování oprav silnic druhých a třetích tříd ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Ale také pokračování velkých staveb, jakými jsou obchvat České Lípy, R35 Turnov-Jičín a silnice do Frýdlantu, kde jsou nějaké problémy,“ dodal.

Babiš podepsal petici

Premiér v demisi Babiš dnes také zavítal k Novému Boru na začátek budoucího obchvatu České Lípy, kde podepsal petici za urychlení stavby na místě budoucího obchvatu Nový Bor - Česká Lípa. Na setkání s vládou ji přinesl senátor Jiří Vosecký (Starostové pro Liberecký kraj). Podpis připojil i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Zároveň ujistil, že stavba dostane výjimku, což by mělo přípravu urychlit a zajistit financování.

Premiér Babiš (ANO) podepisuje petici za urychlení stavby na místě budoucího obchvatu Nový Bor - Česká Lípa Premiér Babiš (ANO) podepisuje petici za urychlení stavby na místě budoucího obchvatu Nový Bor - Česká Lípa | ČTK

Náklady na dvě etapy, které je nutné dokončit, projektanti odhadli na dvě miliardy korun bez DPH. Sedmatřicetitisícová Česká Lípa je jedním z mála větších měst, kde není obchvat a kamiony projíždějí městem. Podle starostky Romany Žatecké (ČSSD) je situace neúnosná. Středem města po silnici I/9 denně projede přes 14 tisíc aut, po silnici v Děčínské ulici dokonce 25 tisíc aut za 24 hodin. O obchvatu, který měl odvést dopravu mimo zástavbu, se mluví už od 90. let minulého století, upozornil Vosecký.

Stavět se obchvat začal v roce 2008, a v roce 2016 měl být projekt za pět miliard korun hotový. V roce 2010 ho ale z úsporných důvodů zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné), stejně jako dalších 11 projektů. Už sedm let tak práce na obchvatu stojí.

Babiš přitom navrhuje rozšíření poslaneckého návrhu zákona, který má urychlit výstavbu určených dopravních staveb. Zákon u stanovených staveb předpokládá zavedení předběžné držby pozemků a také jejich zpřístupnění pro přípravné práce. Měla by se také zjednodušit výplata náhrad za věcná břemena a zjednodušit případné vyvlastnění.

Zákon by se měl týkat 17 vyjmenovaných dálnic a dvou silnic první třídy, které na ně navazují. Měl by se týkat také 15 železničních tratí. Babiš dnes na místě mluvil o možném pozměňovacím návrhu, který by zákon rozšířil i na obchvaty a silnice prvních tříd, což by pomohlo výrazně zrychlit přípravu staveb.

Projednají i skokanský můstek v Harrachově

Na programu je mimo jiné i jednání o budoucnosti zchátralého skokanského areálu v Harrachově. Někteří ministři mají vlastní program. Například ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministr průmyslu Tomáš Hüner (ANO) vyrazili jednat o problematice Turówa, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zamířil do Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou, který přišel o dotaci na modernizaci.

marmat ( 13. března 2018 20:14 )

PROČ MYSLÍTE???? myslíte ???

marmat ( 13. března 2018 19:59 )

Stihne toho tolik, že mu už nestíhá z PS ani jeden křikloun

marmat ( 13. března 2018 19:57 )

A ať Vám někdo řekne upřímně, že buď je to jen guláš v hlavě, nebo NĚCO vážnějšího Nas.anost Vás položila na lopatky....

Emanz ( 13. března 2018 13:52 )

pingI ( 13. března 2018 12:28 )

Chlámu se i diskuze https://www.novinky.cz/diskuse?id=518791&articleId=/domaci/466010-vondrackova-hulka-a-skupina-ba cily-na-hrade-probehne-vecirek-pro-tisic-zemanovych-podporovatelu.html&sectionId=8 Humor třeba, neb máš pravdu, bolševik je zpět. Slováci už se do něj obuli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa