Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman na inauguraci útočil na Bakalu a média. Pochvaloval si cesty do krajů

Autor: ČTK - 
8. března 2018
15:31

Prezident Miloš Zeman ve svém dnešním inauguračním projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu ostře a obsáhle zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, média patřící do jeho vydavatelského domu, ale i na Českou televizi. V pohledu do budoucna uvedl, že plánuje podporovat aktivní občanství včetně přímé demokracie. Pozitivně hodnotil své cesty do krajů a setkávání s občany v posledních pěti letech. Hodlá pokračovat v tom, co dělal v minulosti.

Zeman Bakalu obvinil z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD, označil ho za velkou skvrnu. Dokud podle Zemana kauza nebude vyřešena, nelze tvrdit, že v České republice je ekonomická kriminalita minulostí.

Prezident poté kritizoval i vybraná média patřící do Bakalova vydavatelství Economia a veřejnoprávní Českou televizi. Někteří politici, zejména z TOP 09, ODS a KDU-ČSL, opustili při této pasáži projevu sál.

Fotogalerie Inaugurace prezidenta Miloše Zemana 212 fotografií

„Je smutné, že Miloš Zeman si ani při slavnostním státním aktu v staroslavném Vladislavském sále nedokáže odpustit útoky na ty, kteří mají jiné názory. Čekal bych v tomto okamžiku státnický projev, a nikoli útoky na média a novináře,“ napsal na Twitteru šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka napsal, že s útokem na média a svobodu slova nesouhlasí. „Bohužel pan prezident nepřekvapil,“ uvedl.

Video  Zeman útočil na veřejnoprávní média, odešel jsem na protest, říká Jurečka.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová novinářům řekla, že nechtěla být svědkem toho, když prezident přísahal na to, že bude spojovat národ, a v projevu okamžitě přísahu porušil. „Jednak útokem na lidi, jejichž vina prokázána není, a tolerancí k jiným, kteří už v trestním řízení jsou, například předseda vlády Andrej Babiš. A pokud jde o média, tak útokem třeba na veřejnoprávní média,“ uvedla Němcová. Němcová také poznamenala, že když prezident útočil na hospodářské mafie, zapomněl, že k ní podle ní patří i jeho poradce Martin Nejedlý.

Prezident ve víc než půlhodinovém projevu řekl, že chce ve druhém volebním období podporovat aktivní občanství. Vyslovil se pro zavedení prvků přímé demokracie, zejména zavedení přímé volby starostů a hejtmanů. Měli by jimi být ti, kdo na kandidátce vítězného uskupení dostali nejvíc preferenčních hlasů.

Vše o inauguraci prezidenta Zemana čtěte zde >>>

Celý inaugurační projev Miloše Zemana najdete zde >>>

Komentář k inauguračnímu projevu Miloše Zemana >>>

Petrolin ( 10. března 2018 21:01 )

Nespokojenost s prací České televize již vyslovilo mnoho lidí.Nejen prezident.K žádné změně nedošlo.Jak se říká: jako by hrách na stěnu házel.Televize pokračuje pořád ve stejném duchu.Proto o tom mluvil prezident na inauguraci.A ejhle,konečně to zabralo.

Paris1 ( 8. března 2018 23:59 )

Pri odchodu pani knihovnice ze salu,mi neunikl trcici hrb na zadech. Jako doplnek jeste zapomnela posadit na ten hrb cerneho havrana.

Lan2211 ( 8. března 2018 23:08 )

Zeman je ostuda Ceske republiky, je to mentalne nemocny clovek, ktery uz neni hoden toho vest urad

info ( 8. března 2018 22:14 )

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Totalni-spina-na-prezidenta-Zemana-Mlatil-matku-i-manz elku-syn-kvuli-nemu-chtel-spachat-sebevrazdu-A-kdyby-to-chtel-nekdo-zverejnit-podal-by-si-ho-pry-Slo uf-459432

sores ( 8. března 2018 22:13 )

Zeman řekl pouze pravdu a to se nelíbilo jeho odpůrcům jako je Kalousák a jiní politici včetně megařů. Němčici nemůžu ani vidět a slyšet,baba nechutná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa