Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka naposledy hodnotí vládu. Jurečku pochválil za ochranu spotřebitele

Autor: zst - 
18. července 2017
12:25

Poslední hodnocení kabinetu před sněmovními volbami v říjnu začal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jako prvního si pozval ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který ještě v pondělí odpoledne lobboval za řešení dvojí kvality potravin v Bruselu. Jurečka označil za hlavní úspěch pomoc zemědělcům v živočišné výrobě v době krize a větší ochranu spotřebitelů v souvislosti s označením „česká potravina“ i s bojem proti dvojí kvalitě potravin. Opozice považuje Jurečku anopak za zklamání.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zahájil s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) sérii bilančních rozhovorů se členy svého kabinetu. Ze schůzek by na sklonku současného volebního období měla kromě rekapitulace splněných a nesplněných cílů v jednotlivých resortech vyplynout také doporučení pro příští kabinet.

Předseda vlády mluvil také o tom, že oceňuje nastartování boje se suchem, které spadá jak pod ministerstvo zemědělství, tak ministerstvo životního prostředí.

„Chci ocenit fakt, že ministerstvo zemědělství se společně s ministerstvem životního prostředí pustilo do zpracování koncepčních dokumentů souvisejících se změnou klimatu,“ řekl novinářům Sobotka s tím, že vyzdvihl také ochranu spotřebitele, ať už směrem k dvojí kvalitě potravin, označení česká potravina nebo novele vinařského zákona.

„Když mohu hodnotit fungování rezortu pod mým vedením, snažili jsme se hodně věnovat ochraně spotřebitele. Velké změny také v oblasti velkého plýtvání potravinami. Jsou to zdánlivě drobné věci, ale důležité, abychom i tuto problematiku mohli řešit,“ řekl také Jurečka.

„Byl bych rád, aby kdokoliv, kdo přijde po mně, měl politiku rozumného hospodáře. Abychom v těch komoditách, které můžeme produkovat, byli soběstační. V neposlední řadě, aby lesníci a zemědělci dokázali lépe hospodařit na půdě,“ přál si místopředseda KDU-ČSL a zároveň se netajil tím, že by chtěl rezort řídit i další 4 roky, pokud dostane po volbách tu možnost.

Sobotka bilancuje už potřetí

S Jurečkou se Sobotka sešel v Národním zemědělském muzeu v Praze. Debatovali o splněných prioritách úřadu, přijatých zákonech i rozpracovaných úkolech. Z aktuálních témat byla řeč například o potírání afrického moru prasat či dvojí kvalitě potravin v evropských zemích, uvedl Úřad vlády.

Sobotka s ministry bilancuje už potřetí. Nejprve hodnotil práci vlády v polovině roku 2014, podruhé loni v listopadu a prosinci. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) premiéra kvůli tomu kritizoval, pochyboval o smyslu schůzek a označil je za marketingovou kampaň ČSSD.

Opozice: Jurečka je zklamáním

Opačný názor má na práci ministra zemědělství opozice. Expertka ODS Veronika Vrecionová, bývalá senátorka, mu vyčetla především nahrávky velkým firmám.

Pana ministra Jurečku považuji za veliké zklamání. Když nastupoval do funkce, opakoval, že je sám malý zemědělec a problematice rozumí. Všemi svými kroky bohužel nahrával a nahrává především velkým firmám, čímž problémy českého a moravského zemědělství a venkova jen prohloubil,“ napsala v reakci pro Blesk.cz.

Jurečkovi vyčetla také zavedení EET pro farmáře na trzích. „Pomohl s prosazením tohoto nesmyslu v dnes platné podobě, která likviduje farmářské trhy a melé obchody na venkově,“ dodala s tím, že ministr se teď marně snaží prodejny v malých obcích zajistit.

„Buď jde o čistě hloupé a nebezpečné sociální inženýrství nebo o účelovou likvidaci malých podnikatelů a podporu jiného nebo jiných subjektů,“ rýpla si.

Pochvalu za boj se suchem zase nechápe expert TOP 09 Herbert Pavera. „Myslel jsem si, že pan premiér hodnotil někoho v jiném státě! Právě to, že pan ministr Jurečka vůbec nevyužil svých možností v boji se suchem, je pro mne největším zklamáním,“ napsal v reakci pro Blesk.cz.

Pan ministr mohl již v roce 2015 zavést nové dotace pro zemědělce s ohledem na to, jak ošetřují půdu. Mohl zavést maximální rozlohu lánů např. do 30 ha, aby vzniklo co nejvíce mezí, mohl mnohem více podporovat obnovu polních cest, remízků a také vodních ploch,“ vysvětlil svou kritiku a i on přihodil také problematiku EET.

Jako pozitivum naopak vidí postup zákona o zákazu kožešinových farem a povinné čipování v rámci novely veterinárního zákona.

hejhej ( 18. července 2017 15:42 )

Sobotka pochválil Jurečku za ochranu spotřebitele. To jako za ty nekvalitní, drahé potraviny ? Oba ať už vypadnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa