Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sesazený hejtman Košta vystoupil z ANO. Kvůli dvěma lidem v Babišově hnutí

Autor: ČTK, Mii - 
24. dubna 2017
15:15

Bývalý olomoucký hejtman Oto Košta vystoupil z hnutí ANO. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechtěl zůstat po boku lidí, kteří zosnovali jeho únorové odvolání z postu hejtmana. Členství v hnutí Andreje Babiše ukončil v pondělí, Koštu na konci února ve funkci hejtmana vystřídal Ladislav Okleštěk (ANO).

O vystoupení z ANO byl Košta rozhodnutý už delší dobu. „Byla to otázka organizačně-technická, kdy a komu to předat na oblastní centrále ANO,“ uvedl Košta, který byl loni lídrem ANO pro krajské volby. Nyní je Košta nezařazeným členem krajského zastupitelstva. Koalice ANO, ČSSD a ODS tak má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 29 členů.

Košta tvrdí, že nikdy neměl problém s hnutím ANO jako takovým, ale pouze se dvěma lidmi z jeho krajské organizace. „Nedokážu si dneska představit, že bych v tom hnutí vzhledem k tomu, že ti lidé tam v čelných pozicích stále fungují a fungovat budou, že bych tam mohl působit,“ podotkl.

Do funkce olomouckého hejtmana byl Košta zvolen loni na podzim. V únoru ho pak nespokojení spolustraníci vyzvali k rezignaci. Košta jejich výzvu odmítl, zastupitelstvo ho poté odvolalo na konci února. Novým hejtmanem byl zvolen Okleštěk.

Spory o vedení kraje

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdil, že Košta jako hejtman nezvládal řízení kraje. Spolustraníci Koštu kritizovali i za to, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován v korupční kauze. Ke kritice hejtmana se posléze přidali i tři jeho náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle kterých odmítal reorganizovat úřad a špatně komunikoval s kolegy.

Košta oponoval, že nepochybil, a své odvolání přisoudil mocenským ambicím některých členů krajské organizace ANO. „Opravdu si nedokážu představit, že bych se s těmito lidmi měl dál vídávat. Minimálně naprosto lidsky jsou mi na hony vzdáleni,“ zdůvodnil Košta po svém odvolání rozhodnutí opustit řady ANO.

Takto mluvil Košta loni v předvolební debatě Blesku:

Video  Lídr ANO Košta chce stavět nemocnici: Jako Rath nedopadnu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Okolojdouci ( 24. dubna 2017 16:20 )

I ten nejlepší kádrovák občas sáhne vedle, důležité je, ten přehmat napravit a to se stalo.

Okolojdouci ( 24. dubna 2017 16:15 )

A co mandát za ANO, ten si ponechá?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa