Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koštovi sebrali hejtmanskou židli, usadí se do ní poslanec Okleštěk

Autor: bru/ČTK - 
27. února 2017
14:37

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes ve veřejném hlasování odvolalo Otu Koštu (ANO) z funkce hejtmana a vzápětí do ní zvolilo krajského předsedu ANO a poslance Ladislava Oklešťka. Návrh na Koštovo odvolání podala krajská rada a hlasovalo pro něj 35 z 54 přítomných zastupitelů. Košta po svém odvolání novinářům řekl, že podobný výsledek hlasování očekával a že s největší pravděpodobností vystoupí z ANO.

ANO už na začátku února vyzvalo Koštu k rezignaci, protože hnutí nebylo spokojené s jeho prací v čele hejtmanství. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval. Koalice ANO, ČSSD a ODS má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů, pro Koštu při jeho zvolení loni na podzim hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. Zástupci koaliční ODS a ČSSD už před dnešním hlasováním oznámili, že výměně hejtmana nebudou stát v cestě.

Oto Košta byl hostem předvolební debaty Blesku, podívejte se:

Video  Lídr ANO Košta chce stavět nemocnici: Jako Rath nedopadnu!  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdí, že Košta nezvládal řízení kraje. Vytýká mu také, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován v korupční kauze. Ke kritice se posléze přidali i tři hejtmanovi náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle kterých odmítal reorganizovat úřad a špatně komunikoval s kolegy. Košta už dříve řekl, že nepochybil a snahu o své odvolání přisoudil mocenským ambicím některých lidí.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních krajských volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Podívejte se na celý záznam debaty z Olomouckého kraje:

Video  Lídři Olomoucka debatovali ve skleníku: Kdo může za dluh kraje? 
Video se připravuje ...

 

amgal ( 27. února 2017 16:15 )

Když je doktor , tak má léčit a nelézt do politiky, Vaz mu zlomil Rozbořil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa