Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaplaví Česko kubánský rum? Babiš: Dražili bychom jej za nejvyšší cenu

Autor: val, bel - 
16. prosince 2016
13:10

Přistanou v Česku statisíce lahví kubánského rumu jako kompenzace za sedmimiliardový dluh z „ostrova Svobody“? I to je prý možné. O nabídce kubánského rumu pro Česko informovaly i zahraniční weby včetně BBC. Ministerstvo financí však zatím neví, zda nabídku přijme. Jeho šéf Andrej Babiš (ANO) nicméně pro Blesk nastínil, jak by v takovém případě stát s hektolitry alkoholu naložil.

Kubánci jednají s ministerstvem financí o tom, že by svůj dávný dluh z minulého století splatili dovážkou oblíbeného tamního artiklu – rumu. Je vůbec taková kompenzace reálná a jak by potom stát s rumem naložil?

„No, to nevím. Nemám informaci od kolegů, ale pokud by to nastalo a není jiný způsob splacení penězi, tak bychom to samozřejmě dražili za nejvyšší cenu,“ řekl Blesku ministr financí Andrej Babiš.

Sdílnější ale nebyl, stejně jako jeho podřízení, kteří argumentují, že se jedná pouze o jednu z variant, která zatím ani nebyla odsouhlasena. „Moc k tomu říct nemůžeme, protože jednání teprve probíhají a vlastně se jedná jen o nabídku, kterou Kuba učinila,“ zdráhala se sdělit bližší informace Kateřina Vaidišová z tiskového odboru ministerstva financí. „Ještě není ani ujasněná výše dluhu z kubánské strany, takže k tomu nemůžeme uvádět žádné detaily,“ dodala na dotaz Blesk.cz.

Nesdělila ani, kdy by se daly očekávat nové informace: „Asi až proběhnou další kola jednání, což bohužel nevím, kdy bude. Ale bez toho z taktických a diplomatických důvodů k tomu nemůžeme uvádět žádné detaily, dokud nebudeme jednat s kubánskou stranou.“

Češi budou mít rum na víc jak století, píší Britové

Více podrobností neposkytla ani Babišova náměstkyně pro mezinárodní vztahy Lenka Dupáková. „Kuba přišla s nějakými variantami ve vztahu ke splácení, nic není dohodnuto, to byla nějaká varianta. Vzhledem k tomu, že ta varianta nebyla odsouhlasena, tak nejsou ani úvahy o té technické proveditelnosti,“ uvedla pro Blesk.cz.

Záležitost považuje za nafouknutou bublinu. „Jde o to, že tohle byly nějaké varianty nebo potenciální seznam, který nabídli, ale teď není nic odsouhlaseného, dohodnutého,“ uzavřela.

Kuba dluží Česku zhruba sedm miliard korunu z doby, kdy je s tehdejším Československem pojilo socialistické přátelství. Jak dříve uvedla Dupáková pro Mladou frontu Dnes, variantou je také dovoz léků. V takovém případě by ale napřed musely získat evropské certifikace. „Dělat reklamu na rum by bylo jednodušší než shánět certifikace na léky,“ uvedla s tím, že Česko preferuje, aby byla část dluhu splacena v hotovosti.

Pozoruhodné směny si všimli v zahraničí. Britská BBC o ní ve čtvrtek psala jako o „nezvyklém způsobu, jak splatit mnohamiliardový dluh“. „Jestli nabídku přijmou, budou mít Češi dost kubánského rumu na víc než století,“ stojí v textu.

japos22 ( 17. prosince 2016 17:11 )

No nad čím váhají, nezkazí se to a chtějí to všichni - peníze líp uložený než ve zlatě

dzery ( 17. prosince 2016 10:31 )

Taky dobrý stát dostane Rum a my ho zaplatíme.

velka_0 ( 17. prosince 2016 07:14 )

Berme aspoň rum, nebo nedostaneme od Kubánců nikdy nic. Alkohol se vždy prodá.

karelka ( 16. prosince 2016 18:40 )

Komunisti dodávali do rozvojových zemí a nikdy nečekali, že se zboží zaplatí, dnešní krkavci jen hrabou, stejně je republika v hajzlu.

maxovskej ( 16. prosince 2016 18:24 )

To je ***, zase jenom pro ty jeho bohatý kumpáni a prostý občan utře hubu, to je hrozný co se u nás děje...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa