Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda „zařízla“ s Dienstbierem i posílení Šabatové. Konkurovala by Zemanovi

Autor: Václav Lang - 
8. prosince 2016
06:01

Jiří Dienstbier (ČSSD) odešel z funkce ministra pro lidská práva a legislativu a podle všeho se spolu s ním bude poroučet i jeho návrh, aby veřejný ochránce práv, v tomto případě Anna Šabatová, mohl podávat ústavní stížnost. Podle informací Blesk.cz je ve vládě mizivá vůle tuto novelu, která byla často terčem kritiky, dál tlačit legislativním procesem. I Dienstbierův nástupce Jan Chvojka potvrdil, že se ji pokusí stáhnout.

Novela, která měla ombudsmanovi přiřknout zcela nové možnosti, vyvolala mnoho povyku. Hlavně proto, že by veřejnému ochránci práv přiznala právo podávat k Ústavnímu soudu návrhy na zrušení zákonů. Touto pravomocí by se ombudsman vyrovnal prezidentovi. Podobný návrh totiž může jinak podat jen 41 poslanců nebo 17 senátorů.

Ombudsman či ombudsmanka by také nově mohli podávat žalobu kvůli diskriminaci. I to podle kritiků narušuje apolitickou povahu funkce veřejného ochránce práv.

Chvojka chce návrh stáhnout

Svou nevoli dávali během projednávání zákona najevo opoziční, ale i vládní poslanci. I proto se jeho schvalování táhne tak dlouho. Poprvé se novela ve Sněmovně objevila v lednu loňského roku, od té doby bylo projednávání několikrát přerušeno, načež ho poslanci letos v červnu poslali ze závěrečného čtení zpátky k přepracování.

To už zřejmě nebude potřeba. Podle informací Blesk.cz není ve vládě vůle zákon v této podobě protlačit. Ostatně nemá ani důvěru Dienstbierova nástupce Jana Chvojky. „Naopak zvažuji po konzultaci se zástupci ostatních stran jeho stažení,“ uvedl pro Blesk.cz.

Šabatová: Je to pro lidi

Ve středečním rozhovoru pro Právo uvedl, že nápad kolem Ústavního soudu je podle něj mimo logiku legislativního procesu a ústavy. Hlavně proto, že ombudsman není voleným zástupcem lidu. „Proto to vnímám jako nesmysl,“ řekl.

Ombudsmanka Anna Šabatová nicméně stojí za tím, že by veřejný ochránce takové pravomoci dostat měl. „Zapomíná se na to, že nejde o pravomoci pro mne, ale ve prospěch občanů. Kterýkoli z budoucích ombudsmanů by s nimi mohl mnohem lépe a účinněji pomáhat, když se lidem děje nějaká nespravedlnost a ombudsman už je jedinou nadějí, že se věci napraví,“ uvedla pro Blesk.cz.

Do ombudsmanky se navezl Miloš Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Video  Zeman kritizuje Sabatovou.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

salto ( 9. prosince 2016 08:58 )

Šabatka by se měla projít někde u muslimáků nejlépe v monokinách a snad by pochopila rozdíl mezi jejich zvyklostmi a Evropou, kde nota bene nemají co dělat

budybad ( 8. prosince 2016 08:56 )

Jezus týhle bábě dátrozhodování o zákonech k dispozici tak za chvíli nemáme ani ůstavu jen aby se zviditelnila.Tahle ženská jeede na plác, plác kolem sebe a najednou ruka v guláši.Neužívá rozumu. Jestli má.

hejhej ( 8. prosince 2016 08:54 )

Diensbier, který nikdy neměl být v politice vymýšlel za naše peníze jednu kravinu za druhou, stejně jako kravka Šabatová - ochránkyně práv lenivých, uřvaných cikánů a násilnických muslimů, která jde proti vlastním lidem. Instituce ochránce práv měla opodstatnění, když jí vedl pan JUDR Motejl, ale s touto babou je k ničemu.

Felix Julec ( 8. prosince 2016 08:14 )

Ten junior vůbec neměl být ve vládě.To byl první omyl.Šabatová je odporná už svým vzezřením. 

hanka666 ( 8. prosince 2016 07:21 )

Ta pitka at už konečně táhne. Celá její familie neumí nic jiného, než se přisát na státní rozpočet: jinak by se ta blbka neuživila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa