Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V šátku muslimů šla k soudu „snacha“ ombudsmanky Šabatové. Provokovala cíleně

Autor: zst - 
3. listopadu 2016
14:30

Vedlejší roli v dramatickém souboji o možnost nosit muslimské šátky sehrála ve středu budoucí snacha ombudsmanky Anny Šabatové. Členka vedení Strany zelených Monika Horáková se k soudu přišla podívat s šátkem na hlavě prý proto, že může, protože žije ve svobodné zemi. Upozornil na to web Extra.cz.

„Právě se koná soud, který má rozhodnout ‚spor o šátek‘. Může studentka zdravotní školy nosit šátek na hlavě, nebo ne? Přišla jsem se sem podívat se šátkem na hlavě, protože žiji ve svobodné zemi, kde je to možné (díky za to), a dokonce si i myslím, že to, jestli je zdravotní sestra dobrá, nebo ne, nesouvisí s tím, co má na hlavě a jakého je náboženského vyznání. Spíš s tím, kolik má za svou práci peněz, a to je mnohem větší problém,“ komentovala Horáková na sociální síti svůj počin.

Případu somálské studentky Ahmednuur Ayan Jamaalové se přitom chopila právě ombudsmanka a dívka i s její pomocí požaduje omluvu a 60 tisíc korun. Střední zdravotnická škola, kde studovala, jí totiž zakázala muslimský šátek, tzv. hidžáb, nosit. Dívka proto před třemi lety ze školy raději odešla, letos počátkem roku se pak rozhodla žádat od školy omluvu.

Ředitelka: Chovala se agresivně. To jsem nezažila

„Začalo to v červnu 2013. Tehdy přišly dvě dívky s tím, že se ptaly na možnost studia na naší škole. Moje zástupkyně jim sdělila, co všechno je potřeba mít. Pak se k nám neohlášené dostavily v červenci s vyplněnou přihláškou. V kanceláři jsme je s mojí zástupkyní přijaly a bavily jsme se o možnostech studia oboru ošetřovatelství. Do školy pak dívky přišly 2. září a bylo domluveno, že se zastaví v ředitelně, aby ještě doložily potřebné doklady. To se nestalo, takže jsem tu jednu žákyni vyvolala rozhlasem,“ uvedla ředitelka školy v rozhovoru pro Blesk.cz

„Ona sem přiletěla, chovala se agresivně, dupala nohou a opakovala, že nebude chodit. Takové chování jsem nezažila. Pak slečna vyběhla a rozjela kauzu. Ozvala se veřejná ochránkyně práv, Česká školní inspekce. Vygradovalo to letos na jaře podáním žaloby na školu za diskriminaci,“ dodala ředitelka.

Rozhovor s Monikou Horákovou připravujeme do pátečního tištěného vydání deníku Blesk.

malaalca ( 4. listopadu 2016 16:33 )

Tak za a nejsem biomasa a za b já bych se klidně od muslimky ošetřit nechala, ostatně jednou už mě v lázních měl v péči doktor, který byl z muslimské země a byl daleko příjemnější než český v jiných lázních,

malaalca ( 4. listopadu 2016 16:28 )

Zvláštní, že v srpnu jsem měla na hlavě šátek uvázaný "na piráta" (tj. měla jem zakryté jen vlasy)z čistě praktických důvodů a jeden pán měl na mě dost nepříjemný poznámky a velmi se divil, že jsem Češka.

malaalca ( 4. listopadu 2016 16:26 )

Nespadám pod žádnou neziskovku. A byla bych ráda, kdybyste mi netykal!

malaalca ( 4. listopadu 2016 09:34 )

Co mi tykáte?!!!

heleklidek ( 4. listopadu 2016 04:01 )

až se na ní bude 10 "doktorů" střídat,může si u toho pěkně zpívat - černý muj šátečku kolem se toč...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa