Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman vmetl Šlachtovi Nagyovou a kabelky. A chce útvar, který zrušil Langer

Autor: simao - 
31. července 2016
12:10

Startuje reorganizace policie a právě s aktéry kauzy kolem ní se opakovaně sešel prezident Miloš Zeman. Tedy s ministry Milanem Chovancem (ČSSD) a Andrejem Babišem (ANO) či s dnes už bývalým šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou. Právě o této schůzce detailně promluvil v pořadu S prezidentem v Lánech.

Od pondělí začne platit reorganizace policie, kterou podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kvůli nesouhlasu s reformou odešel demonstrativně do civilu šéf ÚOOZ Robert Šlachta. I jeho prezident Miloš Zeman přijal.

Zeman: Šlachta nikdy neměl dovolenou. Možná by mu pomohla

Zeman věří, že se pro Šlachtu najde uplatnění ve státních službách - ať už v souvislosti s Nejvyšším kontrolním úřadem či celní správou. Byla by prý škoda Šlachtu nevyužít, poznamenal prezident.

Podívejte se na celý záznam pořadu:

Video  Zeman o migrantech, zbraních a plotu kolem ČR. S prezidentem v Lánech: 7. díl 
Video se připravuje ...

O schůzce se Šlachtou Zeman prozradil: „To byla asi půlhodinová, velmi přátelská schůzka. Je to milý člověk, člověk zapálený pro svoji práci. Říkal mi, že celou dobu neměl nikdy dovolenou, že ho ta práce velmi bavila. Já mu oponoval, že někdy je dobré vzít si dovolenou, aby člověk nebyl předrážděný a aby nabyl nových sil.“

Šlachtu však prezident neušetřil ani kritiky. „Pak jsem se na něj hluboce zadíval a říkal: Pane plukovníku, ale víte, ona bohužel opravdu ta kauza Jany Nagyové (dnes Nečasové) opravdu zatím skončila těmi kabelkami a to je zatraceně málo,“ říkal Zeman.

Připomněl tak razii na Úřadě vlády a dalších místech Česka, která vedla obratem k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS), ale její soudní dohra vázne. Zeman se tehdy bezprostředně postavil za policii i státní zastupitelství, později si ale tento svůj krok vyčítal jako předčasný.

Zeman o reorganizaci policie:

Video  Mioš Zeman o reorganizaci policie  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Policejní změny, v rámci nichž je do jedné centrály sloučen protimafiánský a protikorupční útvar (ÚOOZ a ÚOKFK), však vyvolaly ostré spory na také politické scéně.

„Já jsem se snažil působit jako jakýsi zmírňující článek ve střetu mezi ministry Chovancem a Babišem,“ upozornil Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. „Já jsem naléhal a dohodli jsme se o tom jak s ministrem vnitra, tak s policejním prezidentem, aby v první řadě byla obnovena finanční policie, která byla zrušena Ivanem Langerem,“ prozradil dále.

Kráva utekla z chléva, Bakala si odnáší miliardy, tvrdí Zeman

V souvislosti s reorganizací policie si Zeman přeje, aby se zvýšila četnost případů, které budou vyšetřovány. Původně však o reformě mluvil především negativně - jako o kroku, který sníží produktivitu útvarů, protože mezi sebou nebudou moci soupeřit.

Názor však Zeman změnil. Prezident odmítá, že by ho někdo ovlivnil, že by na něj někdo tlačil. „Nikdy jsem se nenechal stát jakousi bezkrevnou loutkou, za kterou ze zákulisí bude tahat neviditelný nebo málo viditelný loutkař,“ poznamenal Zeman.

V pořadu zazněl také dotaz podnikatele Romana Jančury, který se Zemana tázal, zda „není možné, že ta zbrklá a evidentně nepřipravená reforma policie má za úkol zmařit vyšetřování v privatizačních kauzách okolo Bohuslava Sobotky a Radka Pokorného, zejména jde-li o Škodu Plzeň, Mosteckou uhelkou a OKD.“

„Já si, pane Jančuro, opravdu nejsem jist výkonností některých policejních útvarů, ale také státních zástupců právě v těch kauzách, o kterých vy jste mluvil. A zejména v té poslední, v kauze OKD,“ reagoval Zeman.

Souvislosti s politickými špičkami prý nemůže vyloučit. Téma však využil ke své již tradiční kritice uhlobarona Zdeňka Bakaly. „Že pan Bakala vytuneloval OKD je veřejné tajemství, které trvá už asi tři roky. Co udělala policie? Co udělalo státní zastupitelství?“ tázal se Zeman.

„Teprve teď se konečně zdvihli a teprve teď,  když už kráva utekla z chléva a pan Bakala si odnáší pěkné miliardy do svého švýcarské nebo jakého exilu, teprve teď se začíná vyšetřovat,“ postěžoval si Zeman na to, že elitní útvary dle něj „stály, koukaly se a nic nedělaly“.

VIDEO: Podívejte se, jak vznikly tahanice kolem reorganizace policie

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kupredu-leva ( 31. července 2016 23:33 )

Nagyové kabelky splnily účel - svržení vlády ODS a nastolení vlády ČSSD. Tak už v tom nešťourejte, ať to stále vypadá, jako že to bylo správné a zákonné. Nagyová má kabelky za tisíce a soudruh Babiš si jako ministr financí sám sobě přidělil dotaci pět miliard na řepku. Tak si jsou rovni, jen Babišovi nikdo v noci nevyráží dveře jako Nagyové.

henryj ( 31. července 2016 21:22 )

Má pravdu,pan prezident.Jiní by se chovaly a hovořily jinak.Je to jenom tramtarára pitomců,kteří si hrají na všehorozumných ***ů.Pitchusy české politické scény. Z oken by se měly vyhazovat!!!!!!!

kakapo ( 31. července 2016 20:17 )

Ty kabelky zastiňují ty obludnosti, kdy Rittig na lince Nagyová - Nečas vyzvídal tajné zprávy a snažil se ovlivňovat personální politiku ve vysokých státních funkcí. Divím se, že to Zeman zlehčuje, takový chlív v úřadu vlády nemá obdoby, kam by to asi došlo, kdyby tým pana Šlachty nazasáhl.

lesnismes ( 31. července 2016 20:11 )

Vem si prasek uchylo a rychle spatky do klece!!

maledivy2016 ( 31. července 2016 20:01 )

KAŽDY MUSLIM je vzorek lidskeho odpadu,slizkeho uchylneho hnusu..Muslim!Arab!Islamista vyznávajíci Šariu,koran od uchyla Allaha a tep louše Mohameda,VŠICHNI JSOU OMYL PŘÍRODY!!!SMRT VŠEM!!!!A VŠEM KDO JE PODPORUJE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa