Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Útok v Nice: Chovanec burcuje policii. Zaorálek uklidňuje od nejhoršího

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. července 2016
11:35

Mezi minimálně osmi desítkami obětí po útoku ve francouzském letovisku Nice nejsou žádní Češi. Informoval o tom ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na místě je pouze jedna lehce zraněná Češka. Česká policie kvůli útoku posílí dohled na místech, kde se shromáždí větší počet lidí. Především v místech konání kulturních a sportovních akcí.

„Mezi oběťmi ani zraněnými nejsou dle informací naší ambasády v Paříži žádní čeští občané,“ informoval na sociální síti ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jeho mluvčí Michaela Lagronová pak vyjádření korigovala. V Nice byla lehce zraněna jedna Češka.

„O jaké zranění se jedná, v tuto chvíli nevíme, ty informace jsme nedostali,“ řekla Blesk.cz Lagronová. Kolik Čechů v Nice a okolí celkem je, nelze podle ministerstva říci, ne všichni se totiž hlásí do projektu Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí (DROZD).

Video  Ulice plné mrtvých těl: Děsivé záběry po masakru ve Francii  - Reuters
Video se připravuje ...

Cestovky: Zájem o Francouzskou riviéru rapidně klesne

Podle Asociace cestovních kanceláří (ACK) je v oblasti aktuálně několik tisíc Čechů. „Na riviéře je nyní odhadem 6 000 až 8 000 českých turistů,“ poznamenal místopředseda ACK Jan Papež. Francie byla loni osmou nejoblíbenější destinací českých turistů, celkem tam vyjelo 139 tisíc Čechů.

Po útocích v Paříži se podle cestovek i útok v Nice projeví poklesem zájmu o tuto destinaci. Podle ACK do země letos v létě vyjede minimálně o 30 procent Čechů méně než loni, zejména však kvůli loňským útokům v Paříži. „Tady to bude trochu hlubší v tom, že je to úplně nová metoda, něco, co už se vůbec nedá předvídat. Tomu se prostě nemůžete nijak bránit,“ dodal k tomu Papež.

„V tuto chvíli nedokážeme odhadnout dopady tragédie v Nice. Vše bude záležet na dalším vývoji a bezpečnostní situaci, ale je pravděpodobné, že v nejbližších hodinách až dnech zaznamenáme podobně snížený zájem do této vyhledávané destinace,“ řekla ředitelka prodeje letenek Student Agency Věra Janičinová.

Chovanec zalarmoval policii, hlídat bude sport i kulturu

„Situaci v souvislosti s včerejším teroristickým útokem ve francouzském Nice celou noc sledujeme. Bezpečnostní služby i Policie ČR jsou v kontaktu s partnery ve Francii, Policie ČR ke komunikaci využívá Národní kontaktní bod pro terorismus,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„V dopoledních hodinách se také z pokynu premiéra sejde zpravodajská skupina, která dostupné informace vyhodnotí. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by pachatel útoků měl jakékoliv vazby na ČR,“ dodal šéf vnitra.

Policie ČR podle Chovance přesto na základě pokynu policejního prezidia vyhlásila zvýšený výkon služby u vytipovaných objektů a v místech, kde se pořádají sportovní a kulturní akce a lze tam předpokládat zvýšenou účast veřejnosti.

VŠE O ÚTOKU V NICE ČTĚTE ZDE

Fotogalerie Krvavý útok v Nice: Náklaďák zabil v davu desítky lidí 52 fotografií

TOUR DE FRANCE TRUCHLÍ ZA OBĚTI ÚTOKU V NICE

MASAKR VE FRANCII - KOMENTÁŘ MIROSLAVA CVRČKA

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tibounette ( 16. července 2016 02:24 )

simeone, ferme ta sale gueule, t es rien qu une sous merde humaine, et les bouffeurs de grenouilles te pissent au cul, pauvre connard!

5432lehni ( 15. července 2016 21:44 )

Zelinář a student plzeňských práv sbírá body, Zemana už nebere nikdo vážně, zbytečný žvásty

pekaaaros ( 15. července 2016 19:27 )

víš co, to samý mě napadlo taky. že tady Francie sklízí to , co zasela v Africe. jak přispěla k arabskému jaru apod. ale beru tu myšlenku hodně s rezervou. bylo tam přece jenom dost cizinců a děcek.

pekaaaros ( 15. července 2016 19:23 )

Ale to už jim říkal Baghdadi někdy na tom prvním videu.. "Zabíjejte je. Když nemáte zbraň, máte nůž. Když nemáte nůž, máte pěsti. Zabíjejte je u nich doma, na ulici. Nastražte bomby u jejich domů a aut, přejíždějte je auty" Vždyť přesně to se děje. tak co jste tak překvapeni? Vy jste si snad fakt mysleli vypatlaný sluníčka, že se to nenaplní. jste dementní, až to bolí. raději si to běžte hodit. nenávidím vvás stejně jako tu lůzu teroristickou.

hejhej ( 15. července 2016 14:27 )

Těm vymaštěným ,tupým, primitivním muslimským mozkům nezabrání proti vraždění ani policie ani vojsko. Ti fanatičtí muslimští vrazi nebudou dopředu hlásit , kdy a kde budou zabíjet. Chovanec,Zaorálek, Sobotka kecají nesmysly a tahají přivandovalce na příkaz odporné EU. Británii můžeme jenom závidět, že už nemusejí poslouchat debilní příkazy z Bruselu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa