Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exadvokát ČSSD: Altner se chlubí cizím peřím. Spor o Lidový dům nevyhrál on

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. dubna 2016
05:35

Zaplatit, nebo nezaplatit 337 milionů korun. Otázka, která trápí už více než 14 dní nejsilnější levicovou stranu v Česku. ČSSD se rozhodla bránit a bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi zatím nic nezaplatí. Altner tvrdí, že v minulosti zastupoval sociální demokracii ve sporu o Lidový dům. Podle svého předchůdce se ale „chlubí cizím peřím“ – vystupuje tak, jako by měl hlavní zásluhu ve sporu o Lidový dům. Podstatnou část tehdejšího sporu ale vyhrál jiný právník – advokát Pavel Blanický, který pro Blesk.cz popsal, co se před dvaceti lety odehrálo.

Vy jste zastupoval ČSSD v minulosti. V jakém případu to bylo a kdy přesně?

Po roce 1989 probíhal prakticky jediný spor o Lidový dům. Ministerstvo financí se domáhalo budovy v přesvědčení, že vlastníkem je stát, protože byl údajně Lidový dům znárodněn. V tomto sporu jsem zastupoval sociální demokracii já, a to v letech 1993 až 1997. Žaloba byla zamítnuta, potvrdil to i odvolací a vrchní soud. Podařilo se mi prokázat, že Lidový dům znárodněn nebyl a že patřil společnosti Cíl a.s. Jejím jediným akcionářem byla ČSSD.

Ve které fázi vaše zastupování skončilo a proč?

Mé zastupování skončilo ve fázi, kdy Vrchní soud zamítl dovolání českého státu proti ČSSD. Dále bylo třeba pouze provést změny v obchodním rejstříku ohledně akciové společnosti Cíl. V této fázi se však v ČSSD změnil hospodářský tajemník strany a pana doktora Havlíčka nahradil pan inženýr Svoboda a ten si přivedl svého vlastního právníka – doktora Altnera. To podstatné už ale bylo hotovo. Podařilo se mi prokázat to hlavní a vadí mi, že se teď pan doktor Altner chlubí cizím peřím.

Jaká tedy byla jeho role v tom sporu?

Pan doktor Altner zastupoval Cíl pouze v rejstříkovém řízení. Hledaly se například akcie té společnosti, řešilo se nástupnictví ČSSD. To je vše. Nicméně i záležitosti ohledně akcií a nástupnictví jsem řešil já v rámci sporu o Lidový dům. Jedna akcie mimochodem visela zarámovaná na ministerstvu financí. Altner určitě svůj podíl nese, ale nebyl to on, kdo ten spor v podstatě vyhrál.

Vám sociální demokracie v té době žádné peníze dlužna nezůstala?

ČSSD nebyla v dobré finanční situaci, ale žádné peníze mi dlužit nezůstala. Je ale pravda, že jsme se dohodli na slevě.

Pan doktor Altner jim evidentně žádnou nedal...

Ne, on je jiný typ člověka. Své požadavky naopak stupňuje...

Je standardní, aby ve smlouvě byla nastavena tak vysoká penále jako v případě ČSSD?

Standardní to není, ale nepřípustné také ne. Nestandardní je, že pokuta přiznaná soudem se vyšplhala až na 300 milionů korun. Dříve platilo, že penále nesmělo překročit výši dlužné částky. Takže bychom tu měli třeba dalších 18 milionů a ne 300.

A rozhodnutí soudu?

To bych nerad komentoval. Každopádně by měl nyní věc nově posuzovat Nejvyšší soud, neboť ČSSD podala dovolání. Není tedy vyloučené, že budou oba rozsudky zrušeny. Doporučuji obrátit se na tiskového mluvčího v této věci p. Chvojku.

Jste aktuálně angažován v řešení, zda doktoru Altnerovi platit, nebo ne?

ČSSD jsem nabídl spolupráci. Proto toho k současné situaci více říct nemohu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lobotom ( 19. dubna 2016 22:34 )

V tomhle zrůdným režimu se nedá vůbec nikomu věřit. Ani soudcům. Takže asi občas bude muset někdo uklouznout ve vaně...

strychnin ( 19. dubna 2016 15:01 )

Všichni uplácení, kradou, lžou a ještě navíc vylomeniny jako přímý letecký spoj s Čínou, kaňón s Čínou, lázně čínské gigant v ČR, krtek s pandou, a další, tak to je za vlády Zemana něco do zapsání historie. Na tohle se podívejte. http://video.aktualne.cz/dvtv/dvtv-7-4-2016-genocida-v-cine-zaloba-na-cesko-kampan-proti-i/r~c9774 52afcde11e598e60025900fea04/r~d2471974fcd311e5b61c002590604f2e/

strychnin ( 19. dubna 2016 14:36 )

Občan nesplnit soudní příkaz, tak už má dávno na krku další exekucí, co CSSD!!!?? Neplní příkaz soudu, to si tedy dělají co chtějí ale ostatní mají dodržovat??!! To je sprosťárna soudu, že jim toleruje. Zadarmo NIC ani spravedlnost neexistuje - gauneři, i důchodce že své žebračenky musí svoji provizi splácet z důchodu a nemá dovolání, protože korupce vládne proti občanům jednotlivcům, spolky exekutorské si myjou pracky společně

potapec ( 19. dubna 2016 13:34 )

Tapetáři na penzích, víc sami nevymyslej.

bonmot ( 19. dubna 2016 12:47 )

Socani na dluh nemají, tohle není jediný dluh

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa