Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nedělejte „mrtvého brouka“ před věřiteli. Jinak na vás pošlou vymahače

Máte dluhy? Nevyhýbejte se kontaktu s věřitelem
Máte dluhy? Nevyhýbejte se kontaktu s věřitelem  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
22. dubna 2016
19:00

Vzali jste si půjčku, všechno jste měli naplánované, ale najednou zjistíte, že nebudete mít na příští splátku. Důvody mohou být různé. Řeknete si, že zaplatíte jindy. Jenže to pak zase odložíte. Věřitel se vás snaží kontaktovat, začnou chodit upomínky... Vy máte strach cokoliv udělat. Chyba se stala už na začátku. Nebojte se s věřiteli řešit, pokud zjistíte, že nemáte na splátky!

Jakmile zjistíte, že se zřejmě zpozdíte se splátkou, případně na ni nemáte a možná nebudete mít ani v budoucnu tolik peněz, abyste své závazky plnili, měli byste začít situaci okamžitě řešit s věřitelem. Je to jednoduché: Komunikace je základ, ať už to bude komunikace po telefonu, po e-mailu nebo dopisová. 

„Pokud věřitel uvidí vaši snahu situaci řešit, bude více otevřený možným řešením a vstřícným krokům vůči vám, “ řekla Blesk.cz Markéta Fixová ze společnosti KRUK, která se zabývá správou a vymáháním pohledávek, ale hned dodala: „Důležité je ale začít situaci řešit hned, už před prvním problémem, jakmile zjistíte, že nemáte na první splátku.“ V těchto případech doporučuje Fixová kontaktovat věřitele a situaci mu vysvětlit. Pokud budete čekat, až se věřitel ozve sám, můžete se dostat při vyjednávání do horší pozice.

Věřitel s vámi probere vaši finanční situaci, zjistí jaké jsou vaše příjmy a výdaje a jak by se mohly do budoucna změnit. Je totiž i v zájmu věřitele se s dlužníkem domluvit na nějakém řešením, které by vyhovovalo oběma stranám.

Pozor na nereálné sliby

Největší chyby, které lidé při jednání s věřiteli dělají, že nejsou upřímní ohledně své finanční situace a dávají tak věřitelům nereálné sliby, které pak neplní. „Pokud naopak dlužník nesplácí svoje závazky, nekomunikuje, nepřistoupí na řešení, které nabízí věřitel, může se situace zkomplikovat a celý případ může skončit u soudu,“ varuje Fixová.

Jak komunikovat s věřitelem?

  • Ozvěte se věřiteli hned, jak zjistíte, že nemáte na první splátku
  • O své finanční situaci mluvte pravdivě
  • Připravte si přehled příjmů a výdajů a jak se mohou změnit v budoucnu
  • Nedávejte nereálné sliby
  • Zachovejte si chladnou hlavu, vyhrůžky a nadávky nepomůžou
  • Pokud se domluvíte s věřitelem na řešení situace, dohodu dodržte
  • Situaci předcházejte, zvažte, zda skutečně půjčku potřebujete a zda budete mít na splátky