Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Nedělejte z Česka Čínu.“ Babiš to schytal, nový zákon o hazardu ale prošel

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. dubna 2016
11:13

Nové omezení hazardu a hazardních her se dostalo ve sněmovně do třetího čtení. Hlavním aktérem byl vicepremiér Andrej Babiš, který se opět stal terčem opozičních politiků. Stěžovali si na to, že novela omezuje svobodu internetu kvůli možnému blokování některých stránek. Vládní návrh však nakonec prošel.

„Vítám, že právě my můžeme přispět ke schválení moderní úpravy v tak důležité oblasti společenských vztahů, jako jsou hazardní hry,“ uvedl ve sněmovně Andrej Babiš, podle kterého jde o „mimořádný a přelomový okamžik“.

Podle Babiše jde především o důslednou ochranu sázejících a jejich okolí a boj s nepřípustným výskytem nelegálního hazardu. Vládní návrh zákona o hazardních hrách však ve sněmovně prošel. V účinnost má vstoupit od roku 2017.

Sněmovna dnes schválila i to, že hazard bude podléhat dvěma sazbám zdanění. Vláda navrhovala sazby tři, na automaty však bude platit sazba 35 procent, na ostatní druhy hazardu 23 procent. S tím však Babiš nesouhlasil, varoval, že to sníží výnos z daně o 450 milionů korun.

Ze schválení nové úpravy, které má nahradit loterijní zákon z roku 1990, však měl Babiš radost. „Děkuju poslancům, že schválili zákon o hazardu, koukám, že větší než ústavní většinou. Neuvěřitelné,“ napsal na Twitter. Sněmovní debata však nebyla bez půtek, točila se totiž především kolem úpravy provozování hazardních her na internetu. A blokace některých webových stránek s nelegálním hazardem.

Babiš o blokaci stránek: Není to náš výmysl

Babiš na svou obranu během jednání vytáhl mapu. „Toto je blokační mapa Evropy a červené pole je blokace webových stránek. Takže dneska v Evropské unii mají blokaci webových stránek Norsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Německo, Dánsko, Belgie, Francie, Španělsko, Itálie, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Řecko,“ argumentoval Babiš pro blokaci stránek, která se má stát nástrojem, jak bojovat s nelegály (nelegálními firmami).

„Takže to není výmysl Ministerstva financí a nikdo tady nikoho nechce omezovat. Ale pokud někdo u nás podniká bez povolení a neplatí daně, tak musí Ministerstvo financí tenhle návrh předložit a samozřejmě je důležité, abyste vy všichni pro ten zákon hlasovali, protože tito nelegálové, kteří si udělali z České republiky několikaletý daňový ráj, budou konečně nuceni buďto český trh opustit nebo požádat o licenci a zúčastnit se férového konkurenčního boje s českými subjekty, a to v silně regulovaném prostředí,“ dodal Babiš.

Farský: Neposouvejte nás k Číně

Do Babiše se pustil mj. poslanec Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj). Četl výtky odpůrce cenzury na internetu Jána Simkaniče, předsedy výkonné rady Sdružení pro rozvoj internetu (SPIR). Farský tlumočil jeho obavy z bezprecedentní možnosti zasahovat do svobody internetového prostředí a apel na to nesvěřovat politikům moc cenzurovat internet.

„Dáte do rukou ministerstva financí rozhodovat o osudu internetových stránek? Chcete z ČR udělat Čínu, která plně kontroluje internet? Chcete z České republiky udělat Turecko blokující zahraniční sociální sítě jako Facebook nebo Twitter?“ zněly jeho dotazy. „Já se s jeho slovy ztotožňuji,“ uvedl Farský a označil návrh za „průlom do svobody internetu, který tady zatím nebyl“.

„Proč chce mít moc a vládu nad internetem? Proč se chce stát Ministerstvo financí Velkým bratrem?“ tázal se poslanec Farský. A varoval před hrozbou, že může dojít na blokování stránek, kterou jsou zkrátka nepohodlné. „Tuto pravomoc my jako politici si usurpovat nemáme. Neposouvejme se tímto ustanovením do Číny,“ varoval Farský. Navrhoval paragrafy o blokování stránek vypustit, příp. aby alespoň o blokování rozhodoval soud a nikoli ministerstvo. S návrhem neuspěl.

Kalousek jako bojovník proti cenzuře internetu

Babiše se však zastal poslanec Václav Votava (ČSSD). „Nedělejte ze všeho Velkého bratra. Blokování stránek není výmyslem ČR. Pan ministr tady ukazoval mapku, kde je 18 států Evropské unie, kde se tak děje.  A chcete říct tedy, že Německo, Francie, Španělsko, Polsko, Belgie, Itálie - to jsou všechny země, které brání svobodnému přístupu na internet? To snad určitě ne,“ upozorňoval.

„Neděláme ze všeho Velkého bratra, to je vaše umanutost dosadit Velkého bratra do každé situace a do každého sektoru, který projednáváme,“ kontroval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který si rýpl do Babiše a jeho někdejšího soudu kvůli údajné spolupráci s StB, když zmínil, že německý ministr Wolfgang Schäuble „neměl žádné vazby na Stasi“, tedy východoněmecko utajnou policii.

„Je to poprvé od listopadu 89, kdy bude svěřena nějakému úřadu státní správy cenzura svobodného média,“ dodal Kalousek. Z rozhodnutí Ministerstva bude moci být teoreticky zablokována jakákoli stránky, míní.

„Promarněná příležitost“. Babiše popíchl Šincl z ČSSD

Jiný poslanec ČSSD Ladislav Šincl vyzdvihl úsilí vlády, která jako první od roku 1990 připravila komplexní návrh. On sám měl však v minulosti s Babišem střety a výtku si připravil pro ministra financí i tentokrát.

Návrh zákona podle něj představuje v mnohém vykročení správným směrem. „Mohl být mnohem lepší, přísnější a také účinnější,“ vytkl však Šincl s tím, že zákon měl potenciál dostat známku 1, on jej však hodnotí trojkou, protože by bylo třeba mj. výrazně přidat třeba v otázce efektivního postihu nelegálního hazardu či kvízomatů obcházejících loterijní zákon.

Dosavadní přístup Ministerstva financí označil za ne úplně efektivní. „Nový zákon v tomto ohledu nepřináší žádný posun,“ míní Šincl. „Je mi líto, že předkladatel promarnil příležitost, která se nějaký čas nebude opakovat,“ dodal poslanec ČSSD.

Jeho stranický šéf Bohuslav Sobotka však byl jiného názoru. „Jsem rád, ze sněmovna dnes na návrh vlády schválila zcela novou, moderní a dostatečně přísnou regulaci hazardu,“ uvedl premiér na Twitteru.

joudajoudovy ( 14. dubna 2016 09:33 )

generalizujici vzorek demagoga opet promluvil

joudajoudovy ( 13. dubna 2016 12:48 )

kalousek se chysta na dalsi barikadu... nyni pripravuje vystup na strechu sazky, kde pomoci amplionu bude hlasat o porusovani lidskych prav a okradani podnikatelu i exekutoru. s sebou si pribali mektaveho usinace, biomasu a eunucha. tez vyzyva ceskou kavarnu, aby zajistila obcerstveni i neonove osvetleni, ale i umelce, aby zazpivali castusky. lze ocekavat i slet modrych ptaku. uklid pvc obalu, zbytku z rautu a trusu zajisti zeleni. ale pozor, matej stropnicky k uklidu poziva jiz nekolikrat pouzivanou houbicku a tudiz lze predpokladat, ze uklid bude nedostacujici. chudak zivotni prostredi. zaverem, kalousek bude prevezen na jipku pro celkove vycerpani organizmu. mozna by lekar mel pouzit klecove luzko a smer bohnice, nebot se akter z teto zivotni rany jen tak rychle nevzpamatuje.

JaPi ( 13. dubna 2016 12:12 )

Konečně s tím něco udělají. Jestliže tohle naši páni poslanci přirovnávají k Číně, tak v tom případě to jsou oni kteří tady podporují nezákonné podnikání - že by v tom byly i jejich peníze (nezdaněné)?

salto ( 13. dubna 2016 11:58 )

Ach ano, už je to únavné Kalousek, Kalousek a pro změnu Kalousek...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa