Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konvička si k Bártovi chodí pro rady i čisté košile. Úsvit se proti paktu bouří

Autor: zst - 
17. března 2016
10:20

Spojení Úsvitu s extremistickým Blokem proti islámu (BPI) dostává první trhliny. Šéf Bloku Martin Konvička totiž veřejně přiznal, že spolupracuje také s exministrem dopravy Vítem Bártou, který stál za stranou Věci veřejné. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Místopředseda Úsvitu Marek Černoch ale spojení s Bártou ostře odmítl a Konvička bude muset zřejmě vysvětlovat.

„Kolem Úsvitu jako kolem parlamentní strany je více členů a příznivců či spolupracovníků, než je těch pár v médiích mluvících hlav. A Vítek je prostě jedním z nich. Tu a tam s něčím pomůže – nijak se netajím, že zvesela využíváme jeho nebytové prostory vzdálené od parlamentu asi sto metrů,“ prohlásil Martin Konvička. Chodí si tam například měnit košile.

Bártův politický návrat a tahání za pomyslné nitky ale vadí některým členům samotného protiislámského uskupení. A spojení popírá a odmítá také koaliční partner, hnutí Úsvit – Národní koalice. „Bárta žádnou roli v Úsvitu nehraje. Úsvit má předsednictvo a grémium, takže ho nikdo ovlivňovat nemůže,“ zopakoval poněkolikáté předseda poslanců hnutí Marek Černoch.

Ve čtvrtek přidal i tiskové prohlášení s názvem „Úsvit s BPI jen bez Bárty!“. „Veškeré spekulace o spolupráci JUDr. Bárty, který není mediálně očištěn od různých nařčení a spekulací, s naší stranou mají jediný cíl. Poškodit nás a znevěrohodnit,“ napsal Černoch.

„Na úterním volebním štábu 22. 3. si musí Úsvit s Blokem proti islámu proto potvrdit a konstatovat, že JUDr. Vit Bárta v tomto týmu nepůsobí a nepůsobil,“ dodal a naznačil tak, že bude možná Martin Konvička muset napojení Bárty vysvětlovat.

Pomoc od Bárty prý ano, peníze ale ne

„On je sympatizantem toho nového uskupení. Je jako mnoho jiných lidí, kteří na kandidátkách figurovali a teď dělají nějakou práci v okresech nebo budou kandidovat do krajů nebo prostě jen pomáhají s věcmi okolo kampaní,“ dodal k působení Bárty v Bloku proti islámu Konvička. „Je to stranický pracovník jako každý jiný v Úsvitu. Má nemalé zkušenosti,“ dodal entomolog s tím, že peníze od Víta Bárty na kampaň nedostává.

S Věcmi veřejnými spojuje Úsvit i členská základna. Ze strany do hnutí přešel například pokladník Jiří Štětina nebo poslankyně Olga Havlová. Advokát blízký Vítu Bártovi navíc vydává pro Úsvit a Blok jejich noviny.

Věci veřejné se loni v létě definitivně propadly do politické historie, když se strana přeměnila na spolek, protože jí chyběly peníze. „Je to srdcová záležitost. Zůstala tam parta lidí, která přežila veškeré štvanice, dehonestační kampaně. Je to pro všechny těžké. Ale do budoucna není možné takto pokračovat,“ okomentoval krok předseda Jiří Kohout.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 17. března 2016 12:33 )

 No potěš. Ještě aby se do vlády dostal Napoleon.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud