Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Lhářko, ču*ko!“ Do Jermanové se pustili kvůli porušení řádu při boji o EET

Autor: simao - 
15. února 2016
13:05

Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) připustila, že koalice porušila jednací řád sněmovny při prosazování elektronické evidence tržeb (EET). A pořádně to „schytala“ na sociálních sítích, kam umístila svou obhajobu. Těm, kteří ji obratem nazvali „lhářkou“, „koštětem“ nebo dokonce „ču*kou“, vzkázala, že „slušnost není slabost“.  

Ve sněmovně minulý týden prošel po dlouhých jednáních a obstrukcích návrh vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) na zavedení elektronické evidence tržeb. Boj o EET má však dozvuky. 

Kritiky se nyní dočkala místopředsedkyně sněmovny Jermanová, když v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedla, že koalice při hlasování o EET porušila jednací řád. „My jsme byli dotlačeni do situace, kdy nám nic jiného nezbylo, protože jednací řád přežil svoji dobu. Je tam spoustu děr, kterých se dá využít a zneužít a v tuto chvíli je zneužíváno,“ uvedla Jermanová.

K porušení jednacího řádu prý koalice přistoupila proto, že dostala od voličů právo vést zemi, ale menšina se v tom rozhodla většině bránit. Již ve studiu se jí přitom moderátor Václav Moravec ptal, zda může mít národ úctu k zákonům, když sami poslanci zákon porušují.

„Děkuji všem za podporu, tu pozitivní i tu negativní, vážím si jí, velmi... A těm, co mě nazývají lhářkou, čubkou, koštětem... Děkuji též a myslím si o nich své... Slušnost není slabost, vážení,“ napsala k nedělním OVM a následné kritice Jermanová na Facebooku.  

S chutí se do Jermanové pustila především opoziční ODS. „Jermanová připustila porušení jednacího řádu. Prý k tomu byli dotlačeni. Občanům tím říká: porušte zákon, když musíte, vláda to taky tak dělá,“ uvedl na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Navázal na něj šéf pražské ODS Filip Humplík. „Mysli jako Jermanová: porušit zákon je ok. Ale musíš být přesvědčen, že děláš vyšší dobro“. A myslet si, že je zákon zastaralý. WTF!“ napsal také na sociální síti. 

Přisadil si i politolog Kamil Švec z FSV UK v Praze. „Jermanová říká, že lidé nevnímají jednací řád PSP jako zákon. Ale sama pro správné vnímání nic neudělala. Snad se ho už aspoň naučila,“ uvedl.

Ve vyjádření místopředsedkyně sněmovny byl problém především v tom, že jednací řád sněmovny je opravdu zákonem. Jermanová však také uváděla, že již má připravený návrh na změnu jednacího řádu, který již prý představila koaliční radě. A věří, že do roka by o něm poslanci mohli jednat.

"Včera místopředsedkyně sněmovny Jermanová přiznala, že koalice porušila jednací řád. S tím odůvodněním, že jednací řád přežil svoji dobu. Jenže například slib poslance svojí dobu, pokud vím, ještě nepřežil. Aneb "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony." Něco tu prostě nehraje, ne?" pozastavil se nad slovy Jermanové v ČT první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Včera místopředsedkyně sněmovny Jermanová přiznala, že koalice porušila jednací řád. S tím odůvodněním, že jednací řád p...

Zveřejnil(a) Marek Ženíšek dne 15. únor 2016

Na vystoupení Jermanové zareagovala i poslankyně Věra Kovářová (STAN). Ovšem tentokrát v jiném duchu, nikoli kritickém. Kovářová poukázala na Facebooku na jinou věc. A sice, že Jermanová za problém označila neúčast členů vlády na interpelacích.

„Jejího odvážného výroku si moc cením a připomínám, že největším absentérem je její stranický předseda, toho času ministr financí, který na ně nezavítal už devět měsíců,“ uvedla Kovářová.

Samotný tým OVM pak na Twitteru upozornil na názorový posun u samotné Jermanové: „O EET nemám pochybnosti, tvrdí Jaroslava Jermanová. Registrační pokladny ale v říjnu 2013 považovala za zátěž.“

Na videu, které OVM sdílely na síti, Jermanová v roce 2013 na otázku ohledně podpory registračních pokladen odpovídala: „Rozhodně ne, protože to považujeme za velkou zátěž pro všechny podnikatele a zaměstnavatele hlavně v tomto sektoru. A já se domnívám, že ani registrační pokladny nezabrání únikům, protože v současné době schopnosti softwarových inženýrů a všech šikulů, kteří umí s tímto zacházet, tak prostě si tu cestu najdou.“

EET přitom podle Andreje Babiše zamezí daňovým únikům a přinese státu až 18 miliard korun ročně. Podle opozice však znevýhodní drobné podnikatele. Zákon musí schválit ještě Senát a podepsat prezident Zeman.

Samo ( 8. dubna 2016 17:22 )

Republiku nerozkradla pravice ale bývalí komunisté, kteří v době po převratu byli manažery ve všech bývalých státních podnicích a jako takoví si připravovali pozici pro co možná nejvýhodnější privatizaci podniku formou snižování ceny toho podniku, který řídili. A pokud vím, tak restituce církevního majetku byla připravovaná už za Zemana ministrem Dostálem. Samotní dnešní socani by ten církevní majetek ukradený církvím v roce 1948 komunisty, vraceli ještě 50 roků, asi tak jako platili 16 roků peníze advokátovi Altnerovi a tak nakonec z 18,5 milionů Kč je 337 milionů. Tak umí hospodařit ČSSD.

Samo ( 8. dubna 2016 17:11 )

Že slušnost není slabost si měla uvědomit samotná poslankyně ANO Jermanová, když z titulu řízení sněmovní schůze několikrát porušila jednací řád a chovala se dosti arogantně a neurvale vůči poslancům opozice. Inu jak se říká- jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Kdyby se ona jako řídící sněmovní schůze chovala slušně a podle jednacího řádu, pak by ji nikdo nenazýval čubkou a koštětem.

hejhej ( 16. února 2016 14:49 )

byvalyvolicccssd4: A co pravičáci??? Rozkradli republiku ještě přihodili pár miliard černop.delníkům. Pak si vyber.

byvalyvoliccssd4 ( 15. února 2016 23:45 )

Levácká pakáž je neštěstím této země.

jiri.k ( 15. února 2016 20:13 )

Máte pravdu, formuloval jsem špatně, ne na puč, ale při puči. Kdo chtěl, dovtípil se, kdo ne, škoda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa