Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec přispěje na „domobrany“: Obce mohou přijmout lidové ochránce

Autor: val - 
26. ledna 2016
19:43

Až do konce ledna si mohou obce zažádat o dotace na „bezpečnostní dobrovolníky“, kteří mají ve městech bez nároku na honorář pomáhat například s hlídáním přechodů nebo hlášením různých nezákonností. V krajních případech budou smět také zadržet pachatele trestného činu. Ministerstvo vnitra, které pod vedením Milana Chovance (ČSSD) dotační program pořádá, odmítá, že by se jednalo o reakci na příliv imigrantů do Evropy. 

Podávat žádosti o dotace je možné do konce ledna, vnitro na program vyčlenilo milion korun. Podle mluvčí ministerstva Kláry Pěknicové je cílem „podpora dobrovolnické činnosti obyvatel obcí“ a jejich širší zapojení do zabezpečování veřejného pořádku.  

Po tzv. domobraně volají některé extremistické skupiny v souvislosti s přílivem uprchlíků. Podle vnitra to s tím ale nemá co dělat, neboť tito dobrovolníci někde fungují už od loňského roku. „Dotační program Bezpečnostní dobrovolník byl poprvé vyhlášen v roce 2014 (s přidělením dotací na kalendářní rok 2015) a s přílivem imigrantů do Evropy nijak nesouvisí,“ reagovala mluvčí pro Blesk.cz. Na dotační program upozornil jako první web Česká justice. 

Přechody i zadržování pachatelů

Dobrovolníci nedostanou pravomoci úředníka nebo veřejných orgánů, měli by pomáhat spíše s banálnějšími záležitostmi jako s hlídáním přechodů, obchůzkami v chatových oblastech nebo s asistencí při organizování dopravy v době festivalů. V popisu práce mohou mít také nahlašování protiprávního jednání, oznamování černých skládek a autovraků či poškozeného veřejného zařízení.

V určitých případech budou smět také zadržet pachatele trestného činu – pokud to bude přímo v místě trestného činu nebo bezprostředně po jeho spáchání, případně pokud to bude nutné k zjištění totožnosti pachatele, zabránění mu v útěku nebo kvůli zajištění důkazů. V krajní nouzi mohou také zabránit trestné činnosti, přestupku, vzniku škody nebo újmě na zdraví.  

Naopak nebudou smět vykonávat osobní prohlídku lidí, chtít po nich jejich totožnost, případně vysvětlení, a nebudou je moci vykázat z místa nebo jim naopak přikázat, aby setrvaly.

Dotační program vypsalo ministerstvo vnitra Milana Chovance (ČSSD) Dotační program vypsalo ministerstvo vnitra Milana Chovance (ČSSD) | Ladislav Křivan
Bezpečnostním dobrovolníkem se může stát každý svéprávný člověk starší 18 let, který je bez zápisu v trestním rejstříku. Nemá nárok na honorář a dobrovolničí ve svém volném čase. Obce ale mohou takovým lidem v rámci dotace od vnitra platit pojistné, školení, pracovní pomůcky nebo oděvy.

Z rejstříku dotací vyplývá, že v loňském roce obdrželo podobnou dotaci sedm subjektů. Kromě Prahy a jejích jednotlivých částí šly peníze také do čtyř menších obcí – Českého Těšína, Vratislavic nad Nisou, Dobroslavic a Strakonic. 

lesnismes ( 26. ledna 2016 20:19 )

Prislusnici pomocne straze verejne bespecnosti. Nejvetsi kreteni bolsevicke vlady a je to tu po letech spet.NA CO SI PLATIME RETARDY POLICAJTY ?

naidka ( 26. ledna 2016 20:11 )

Bydlím v rekreační oblasti, jejíž součástí je i velká chatová osada. Kvůli případným krádežím obec najímá policisty, kteří na koních celou oblast čas od času objedou a žádná domobrana není potřeba.

moiaza ( 26. ledna 2016 20:02 )

 Kde nás to politici dotáhli? Za hrozného komunismu mě nikdo hlídat nemusel. Za hrozných dob děti chodily venku bez hrůzy a obav. My i naše dětí byly venku i v pozdější době, kdy už vládla tma. A co je dnes. Strach snad ze všeho. Ještě štěstí, že dnešní mládež je kybernetická a vůbec ven nechce jít.Bude nás hlídat domobrana. Kam to spějeme. Pamatuji velmi dobře na Havlovy tlachy z Melantrichu. Kde jsou ty jeho vyblitky o svobodě, zaměstnaností, lásce, pravdě atd?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa