Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Braňme se.“ Mach chce rozdávat zbraně, antiuprchlickým tónem vábí voliče

Autor: zst - 
8. ledna 2016
14:47

„Zbraň každému rozumnému člověku,“ to je heslo z billboardu strany Svobodní, které se objevilo na jedné z příjezdových cest do Prahy. Fotkou se dokonce pochlubil předseda strany a europoslanec Petr Mach na sociální síti. Strana podle své mluvčí reaguje na požadavky o zpřísnění podmínek získání zbrojních průkazů, slogan ale souvisí i s uprchlickou krizí a zvyšujícím se napětím v Evropě.

I když už se pomalu rozjíždějí předvolební kampaně jednotlivých stran směrem ke krajským a senátním volbám, tento billboard mezi ně podle mluvčí strany Svobodných Kateřiny Kašparové ještě nepatří.

„Je to billboard, který tam čas od času máme. V létě na něm stálo, že živnostníci nejsou dojné krávy. Tohle je spíš reakce na hlasy, které volají po zpřísnění udělování zbrojních průkazů,“ vysvětlila Blesk.cz Kašparová.

Když jedete do Prahy po Strakonické…

Zveřejnil(a) Petr Mach dne 8. leden 2016

Sám předseda strany Svobodní si chce zbrojní průkaz udělat, zatím ale pouze podal přihlášku na policii. Mach se nechal už dříve slyšet, že přijímání migrantů je nebezpečné a teď se jeho strana jala volat po ozbrojené obraně rozumných lidí.

Ten stávající systém je úplně v pořádku. Nejedná se o bezprostřední reakci třeba na to, co se aktuálně děje v Německu, ale souvisí to s tím, že se podobné věci dějí,“ komentuje souvislosti s napětím kolem uprchlické krize Kašparová.

„Ozbrojený rozumný občan může naopak pomoct zabránit útokům. Je doba, kdy se člověk musí začít bránit,“ dodává s tím, že strana neovlivní, pokud se její nový slogan rozhodnou zneužít extremisté.

Svobodní jdou do voleb s loterijním magnátem Valentou

Tento týden podepsala strana Svobodných, která má v osobě svého předsedy Petra Macha dokonce zástupce v Evropském parlamentu, pro nadcházející volby koaliční dohodu se Stranou soukromníků. „Dnes je bohužel nutné bránit naše občany i před politikou současné vlády, která potlačuje právo na soukromí, omezuje svobodu a napadá ty, kteří mají jiný názor. Spolupráce dvou stran s natolik blízkými programy je logickou cestou,“ napsal k tomu Mach. Nová koalice se jmenuje Svobodní a Soukromníci.

Jde ale jen o rámcovou dohodu, každý kraj si pro regionální volby může zvolit, zda spolu strany sestaví společnou kandidátku. Za Stranou soukromníků stojí majitel sázkařského gigantu Synot senátor Ivo Valenta, který prý dohodu vítá.

Video se připravuje ...
Další videa