Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ortel zuří kvůli Kauflandu. Billboardy na „megakoncert“ zmizely z obchodů

Autor: Václav Lang - 
29. února 2016
15:00

Kontroverzní kapela Ortel je ve varu. Obchodní řetězec Kaufland podle ní úmyslně nechal ve svých prostorách přelepit billboardy, které zvou na koncert této skupiny. Ta je známá svými texty zaměřenými proti uprchlíkům a muslimům. Kaufland ale nařčení odmítá a tvrdí, že billboardy vyměnili proto, že byly poškozené.

„Dnes ráno nám bylo ze strany reklamní agentury, se kterou máme smlouvu ohledně billboardové kampaně k Megakoncertům Ortel, oznámeno, že na základě požadavků společnosti Kaufland musí během dneška a následujících dnů billboardy, které jsou v prostorách obchodních domů Kaufland a na přilehlých pozemcích, které jsou také v majetku této společnosti, zaslepit,“ informoval před několika dny Libor Šíba, vedoucí produkce koncertní šňůry.

Jeden z billboardů kapely Ortel v obchodním domě Jeden z billboardů kapely Ortel v obchodním domě | Facebook Megakoncert Ortel

Plakáty měly podle něj zmizet přímo na přání obchodního řetězce, který proto Šíba viní z xenofobie. „Nikdy bychom se nedomnívali, že Kaufland, ačkoliv hlásá ve svém reklamním sloganu heslo „Z lásky k Česku“, se zapojí do štvavé kampaně, ba co více, tímto svým cenzorským rozhodnutím se bude podílet na polarizaci české společnosti. Kaufland má zajisté na takové rozhodnutí právo, což mu nikdo neupírá. Těžko však bude tento svůj xenofobní postoj vysvětlovat,“ dodal Šíba.

Kaufland: Billboardy byly poškozené. Vyměnili jsme je

Kaufland se proti jeho prohlášením ohradil. „Tvrzení rázně odmítáme. Situace se týká sedmi billboardů u našich prodejen. Vzhledem k tomu, že jsme zaznamenali jejich poškození, rozhodli jsme se je využít k jinému účelu. Billboardy byly na daných místech umístěny téměř po celou dobu domluvené kampaně, dnešním dnem by doba jejich vývěsu končila,“ uvedl v pondělí pro Blesk.cz mluvčí společnosti Michael Šperl.

Ortel Ortel | Foto Blesk - Marek Pátek, Pavel Machan, David Kundrát, Martin Hykl

Na sociálních sítích si mezitím společnost za své počínání vysloužila kladné i záporné body. Někteří diskutéři pohrozili bojkotováním jejích obchodů, jiní jí naopak vyjádřili podporu.

Plzeňskou kapelu Ortel založil v roce 2002 Tomáš Ortel, vlastním jménem Tomáš Hnídek. První album vydala kapela v roce 2007 a jedna z písní se následně stala hymnou neonacistické Dělnické strany, kterou před šesti lety rozpustil Nejvyšší správní soud. Samotný frontman Tomáš Ortel dříve působil v kapele Conflict 88, před kterou varovala i BIS ve své zprávě o extremismu. Skupina se ve svých textech často ostře vymezuje vůči menšinám.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

josef2 ( 20. března 2016 17:55 )

Některé skladby jsou trefné a to všem vadí ??? Radši jsem si koupil jejich cd než abych přispíval různým neziskovkám kteří tady vítají muslimské migranty .

deratizator ( 29. února 2016 21:46 )

 LOL, trapánci z Ortelu a jejich přituplí fans se čílí

Xykan ( 29. února 2016 19:27 )

Lepší pochcaný kalhotky než tvoje neprané trenky!!!

eliska963852 ( 29. února 2016 18:28 )

Jistě, že jsem to četla, jinak bych nenapsal svůj názor. Je mi líto, ale já sra.čky jako Ortel nebo pop neposlouchám, mám ráda vážnou hudbu a klasiku 60. a 70. lečt.

peta66 ( 29. února 2016 18:26 )

Prosím o překlad.

Zobrazit celou diskusi