Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman, husité a průlet gripenů. Češi si u Žižky připomněli založení státu

Autor: ČTK, kal - 
28. října 2015
11:17

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, zástupci armády a další lidé si dopoledne připomněli u Národního památníku v Praze na Vítkově výročí vzniku samostatného Československa. Položili věnce u jezdecké sochy Jana Žižky.

Ceremoniál na Vítkově zahájila vojenská hudba, zahrála mimo jiné státní hymnu a husitský chorál Ktož sú boží bojovníci, při němž vojáci přinesli historické armádní prapory. Následovalo kladení věnců a minuta ticha za padlé vojáky. Součástí oslav byl kolem 11:00 i přelet dvou stíhaček JAS-39 Gripen a dopravního letounu Challenger nad památníkem.

Kromě Zemana se piety zúčastnili další nejvyšší ústavní činitelé, předsedové Senátu a sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka (všichni ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Přítomní byli také například pražský arcibiskup Dominik Duka a náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Památník na Vítkově vznikl v letech 1929 až 1938 k poctě československých legionářů. Po roce 1948 sloužil k propagaci komunistického režimu, byli v něm pohřbíváni významní představitelé Komunistické strany Československa. V roce 1953 v památníku vzniklo Mauzoleum Klementa Gottwalda.

Po pádu komunismu v roce 1989 byli všichni pohřbení lidé odvezeni, nyní je památník ve správě Národního muzea. Lidé si v něm mohou prohlédnout expozici o významných meznících české a československé státnosti ve 20. století. Žižkova socha patří k největším jezdeckým pomníkům na světě. Socha s výškou devět metrů a délkou 9,6 metru váží 16,5 tuny.

Oslavy 97. výročí vyhlášení státu vyvrcholí večerním ceremoniálem na Pražském hradě, kde prezident Miloš Zeman udělí významným osobnostem státní vyznamenání.

kverry ( 28. října 2015 14:09 )

Psáno pro T.G.M.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kverry ( 28. října 2015 13:53 )

Pane prezidente, lidem milovaný!!!! Nemáme standardu, to Vás by nikdy nepotkalo! Kéž máme brzy nového nástupce jako jste byl Vy a žijete ve všech srdcích nadále.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa