Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš zkritizoval ČSSD za podrazy! Na sněmu ANO dostal sto procent 100 procent hlasů

Autor: simao, poe, ČTK - 
28. února 2015
10:29

Andrej Babiš byl na sjezdu ANO v Praze potvrzen jako šéf strany. Dostal 100 procent hlasů. Kdo další usedne do nového vedení strany, však nebylo jasné. Objeví se v něm po monstrózním víkendovém sněmu nové tváře?

Sněm hnutí ANO začal v sobotu ráno v Praze na Chodově v Centru pohybové medicíny. Pozice Andreje Babiše, vicepremiéra, ministra financí a druhého nejbohatšího Čecha, byla jasná. Neměl protikandidáta. Přesto o souboje nebyla nouze. "Kordy" proti sobě vytáhli především kandidáti na řadové místopředsedy. Kdo by ostatně nechtěl sedět ve vedení aktuálně nejsilnější politické strany.

Babiš se opřel do ČSSD

Sněm začal českou hymnou, ale také drobnými technickými problémy. Pětiminutovou technickou závadou. V novinářské místnosti vypadl proud z jednacího sálu, a tak naskočily nejprve westerny, poté sport, až se nakonec opět objevil Andrej Babiš. ANO by přitom mělo na sněmu diskutovat také o programových cílech. "My máme program," vzkázal Babiš kritikům.

Sám se pak pustil do kritiky - a to směrem ke koaličnímu partnerovi. "Neměli jsme tolik ustoupit ČSSD," myslí si Babiš. Při vyjednávání se sociální demokracií prý měli být razantnější. ČSSD však zároveň podle něj "je zatížena kontroverzní minulostí, je zvyklá přehnaně rozdávat z veřejných prostředků. Tím si zavazuje své voliče bez ohledu na možnosti státního rozpočtu."

Šéf ANO uvedl, že nebude podporovat ČSSD v budování rozhazovačného státu. "Jejich cílem je zvyšovat daně, což my odmítáme. Byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazu. Samozřejmě není tomu tak," pokračoval Babiš a dodal: "Dnes už vím, že bylo naivní přistoupit na to, aby ČSSD měla při podobném výsledku 8 členů vlády a my jen 6."

Babišův kritický projev zhodnotila i jeho učitelka češtiny. "Bylo to uvolněné, věděl, co říká, ztotožnil se s tím a delegáti ho poslouchali," řekla Blesk.cz Jana Postlerová. 

Video Sněm ANO: Kdo vyměnil Babišův projev za tablet nebo koblihu? - Tomáš Polák, Eva Pospíšilová, Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

"Tradiční strany jsou naštěstí na ústupu," vzkázal ve svém projevu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který se stal prvním místopředsedou strany. Kromě něj vystoupila i eurokomisařka Věra Jourová, pro kterou si Andrej Babiš připravil květinu. A nebyla zdaleka jedinou ze žen.

Sněm hnutí ANO: Andrej Babiš předává květinu eurokomisařce Věře Jourové Sněm hnutí ANO: Andrej Babiš předává květinu eurokomisařce Věře Jourové | Foto Blesk - Karel Kopáč

Na sněmu nemohla chybět ani primátorka Prahy Adriana Krnáčová. "Tato země nevzkvétá... Mám ten dojem, že si to naši obyvatelé pořád ještě myslí," vzpomenula primátorka slova prezidenta Havla. A vyzývala opět k tomu, aby ANO "makalo".

Sněm hnutí ANO: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová Sněm hnutí ANO: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová | Foto Blesk - Karel Kopáč

Na celostátní sněm ANO vyrazila i končící ministryně Helena Válková, kterou ANO de facto "vystrnadilo" z ministerského postu. Na její místo nastupuje její náměstek Robert Pelikán. Válkové v hnutí vyčítali malou razanci.

Celostátní sněm ANO: Helena Válková na baru Celostátní sněm ANO: Helena Válková na baru | Foto Blesk - Karel Kopáč

Když po úvodním řečnění členům ANO vyhládlo, následoval raut. A po něm již hlavní body programu. Volba nového předsedy přitom byla spíše formalitou. Andrej Babiš při ní získal všech 186 platných hlasů. Pouze jeden hlas byl neplatný. A to právě ten jeho. Babiš povede hnutí nejméně další dva roky. "Skutečně až tolik netleskejte," řekl Babiš delegátům po volbě při velkém aplausu. Aspoň někdo se podle něho měl hlasování zdržet. Při své kandidátské řeči přitom zmínil i nespokojenost nad tím, že se nenašel nikdo, kdo by se stal jeho oponentem. Jenže kdo by chtěl vyzvat právě Babiše...

Babiš po svém zvolení mluvil o velké zodpovědnosti a prohlásil, že se "bude snažit makat, aby bylo líp", jak zněla hesla v předvolební kampani ANO. Na Twitter pak poznamenal: "Jak říká Karel Gott: to jsem fakt nečekal". A právě zde mu svůj vzkaz poslal i ministr zdravotnictví z ČSSD Němeček, se kterým byl Babiš před časem ve při.  "Blahopřeji ke zvolení. Ale proč jen 100 procent?," ptal se na Twitteru Němeček.

Video Prostě to přečteme: Babiš si na sněm pronajal čtecí zařízení! - Tomáš Polák, Eva Pospíšilová, Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejsek ( 1. března 2015 15:21 )

 Babiš dostal 100% hlasů? Na budoucím sjezdu to již bude 120% a bez diskuse! Akorát tohle mu někdo urval ..... http://www.andrejbabis.cz/

jana52 ( 28. února 2015 15:11 )

...jsi spal těch pětadvacet let nebo co? Že sis nevšimnul, že to bylo napůl s levicí? Nebo oranžový frňáci nejsou levičaci?

blamal ( 28. února 2015 15:03 )

nenaz.ranej,estebackej kr.ipl nas tu brzo sezere vsecky.Idio.ti, co toho kri.vohubyho usislanyho zmetoura volili,tady to mate!Hnus.

hu11 ( 28. února 2015 14:09 )

ANO je v p r d e l i

tochadda ( 28. února 2015 14:08 )

Dokud mu to bude plebs žrát, stačí mu jen pindat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa