Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kdo je Babišova žena, která vyhrála v Praze: Univerzální voják!

Autor: simao, ČTK - 
13. října 2014
17:33

Má tři děti a je rozvedená. Pochází ze Slovenska, 6 let vedla Transparency International, stala se i náměstkyní českého ministra vnitra. Do politiky vstoupila po boku Andreje Babiše a nyní hvězda Adriany Krnáčové (54) strmě stoupá. Vyhrála volby v metropoli a nyní se může stát vůbec první primátorkou Prahy! Tahle rázná dáma s hranatými brýlemi přitom o sobě říká, že je univerzální voják.

„Všechno o naší jedničce na pražský magistrát a hlavně fantastické ženě.“ Tak je uveden na stránkách hnutí ANO životní příběh Adriany Krnáčové, rodilé Slovenky, která studovala na Bratislavské univerzitě, ale také v americkém Chicagu.

Krnáčové se stejně jako Andreji Babišovi sem tam do řeči přimotá nějaké to slovenské slovíčko. Do Prahy se však přesunula již před 19 lety. „Jsem Slovenka, ale v roce 1995 jsem se rozhodla odejít, protože to, co tam dělala Mečiarova vláda, se opravdu nedalo. Necítila jsem se tam bezpečně,“ vzpomíná Krnáčová na stránkách ANO.

Má české občanství, je jedináček, zato má celkem tři děti. „Jakubovi je 28 a je kuchařem v Londýně, ve špičkové restauraci, o rok starší Martin dělá v IT firmě, Karolíně je 24 a studuje ekonomiku na zemědělské univerzitě. Když jsem odešla ze Slovenska, vychovávala jsem je sama, dnes jsou samostatní,“ říká Krnáčová.

Video Babišova kandidátka: Kmotrům nic nedlužím, proto mě mají lidi volit! - Jan Jedlička, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Jsem univerzální voják

Paní Adriana je rázná, nemá prý problémy s vedením lidí a ráda pracuje hlavně s mladými. Zajímavá však byla i její odpověď na to, jak by se popsala dvěma slovy. „Univerzální voják,“ vypálila Krnáčová, která o víkendu jako lídryně ANO pro Prahu slavila velký triumf - Babišovo hnutí zde jako nováček komunálních voleb „zamakalo“, získalo 22 % hlasů a porazilo veškerou konkurenci. Včetně Schwarzenbergovy a Kalouskovy Topky (20 %).

Současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) tak čelí reálné hrozbě - primátorský řetěz bude muset předat dál. Vůbec poprvé od roku 1922 a ustanovení primátorské funkce by se pak do čela Prahy mohla postavit žena. Navíc žena, se kterou se Hudeček dostal před volbami do střetu - a to kvůli SMS, kterou jí poslal, a Krnáčová její znění krátce před volbami zveřejnila...

Hudečkovi to mohlo ubrat na oblibě, ANO však nevyhrálo nijak suverénně. Potřebuje proto koaliční partnery. Krnáčová se tak rychle pustila do vyjednávání - a nejreálněji vypadá koalice na vládním základě. Tedy spolupráce s ČSSD a Trojkoalicí, ve které jsou lidovci.

Premiér Sobotka a vicepremiérové Babiš a Bělobrádek by patrně nebyli proti, aby mohli přímo ovlivňovat dění v hlavním městě. Zda skutečně bude u kormidla stát Adriana Krnáčová, však stále není jisté. Krnáčová se netají tím, že by chtěla ve funkci požádat ministra vnitra Chovance o ochranku a projít smlouvy týkající se velkých projektů a pronájmu městského majetku. Dostane příležitost?

Video Babišova kandidátka: Kmotrům nic nedlužím, proto mě mají lidi volit! - Jan Jedlička, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Kdo je Adriana Krnáčová?

● Narodila se v Bratislavě

● Vystudovala obor Věda o výtvarném umění a jazyky na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě

● Umí česky, slovensky, německy, anglicky, maďarsky, rusky, domluví se i italsky.

● Má však také titul MBA z University DePaul v Chicagu (USA), kde studovala analýzu a implementaci strategií.

● Před čtrnácti lety přesídlila do Prahy, kde pracovala pro organizaci Transparency International, která se zabývá korupcí ve veřejné správě.

● Mezi lety 2001 a 2007 byla výkonnou ředitelkou organizace, poté pracovala pro další firmy a věnovala se obecně prospěšné činnosti.

● V současnosti působí jako náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu.

● Je rozvedená a má tři děti.

● Za své zájmy uvádí politologii a historii, vědu (fyziku a biomedicínu), literaturu a současné umění, ze sportů pak běh, jógu a golf.

● Má psa Yodu. Na televizi nemá čas, občas se ale podívá na nějaký ten seriál - třeba na populární fantasy Hra o trůny, nebo výtečný počin o politice v Bílém domě s Kevinem Spaceym v hlavní roli House of Cards.

wimr.tka ( 22. října 2014 15:14 )

Nó,asi ho tam madam dlouho neměla.Ale kdyby prej ňákej šikovnej byl,tak by sa vzešiel,nesměl by šak bejt v žáným případě zakrnělej krnáč.

ninunka ( 14. října 2014 00:29 )

týrání zvířat tak proto jsi takový hrubián

evolucius ( 14. října 2014 00:20 )

 Ucime se z toho co vidime a slysime ,ne z toho co bychom slyset chteli...

ninunka ( 14. října 2014 00:10 )

jéédva miláčky dobrou

.abcd.abcd. ( 14. října 2014 00:02 )

Ninu, jo mám dva prcky, právě se jeden probudil. Tak mizím. Dobrou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa