Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soud rozhodl: Babiš nebyl spolupracovníkem STB!

Ministr financí Babiš vyhrál soud o to, zda byl oprávněně veden jako agent STB
Ministr financí Babiš vyhrál soud o to, zda byl oprávněně veden jako agent STB  (Autor: Foto Blesk - Davdi Malík, ara)
Autor: ČTK, ljš - 
26. června 2014
13:34

Český ministr financí Andrej Babiš je ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu neoprávněně evidován coby její tajný spolupracovník. Rozhodl o tom dnes bratislavský okresní soud. Slovenský Ústav paměti národa se proti rozsudku odvolal.

Soud dnes vyhověl žalobě miliardáře slovenského původu Andreje Babiše, který tak chtěl očistit své jméno od nařčení, že byl agentem STB. Verdikt soudu není pravomocný.

"Každý si musí sám zvážit, jestli chce věrit slovenskému ústavu Paměti národa, nebo Andreji Babišovi a dvěma estébákům," reagoval na rozsudek Miroslav Kalousek. Na otázku zda na jeho příslušnost ke Státní bezpečnosti bude dál upozorňovat v České televizi odpověděl: "Na to není potřeba upozorňovat. Každý, kdo si umí dát jedna a jedna dohromady, tak to ví."

"Soud neměl za prokázané, že navrhovatel vědomě spolupracoval se Státní bezpečností a že byl jejím agentem," řekla soudkyně v odůvodnění verdiktu. Dodala, že samotná evidence Babiše v archivních svazcích StB neprokazuje jeho vědomou spolupráci s komunistickou tajnou policii. Zdůraznila rovněž, že neexistuje písemný závazek Babiše spolupracovat s StB.

Babiš zažaloval slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), který svazky po Státní bezpečnosti spravuje. Majitel holdingu Agrofert vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Tvrdil, že za komunismu coby pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se podle něj pouze zajímali o obchodní aktivity Petrimexu.

Z archivních dokumentů vyplývá, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten letos v dubnu ale u soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Právě Šumanovo svědectví média označovala za klíčové v celém procesu, který začal v červnu loňského roku. I další příslušník StB Andrej Kuľha u soudu dříve vypovídal, že Babišův archivní svazek poukazuje pouze na nevědomou spolupráci současného šéfa hnutí ANO s komunistickou tajnou policií. Kuľha stejně jako Šuman měl coby pracovník StB Babišův svazek na starosti.

ÚPN naopak předložil soudu několik archivních dokumentů StB, v nichž je zmiňováno jméno agenta Bureše. Za málo pravděpodobnou ústav označil možnost, že by evidence StB byly vykonstruované, když jedna osoba je zmiňována ve více svazcích.

Slovenský ústav už v minulosti čelil několika žalobám v souvislosti s evidencí lidí v archivních svazcích StB. Většinu předchozích soudních sporů ÚPN prohrál.

lysohlavek02.... ( 28. června 2014 00:14 )

..filckacoto má milovaná, kdepak se zašíváš..jistě ti chybím

zarazenyprd ( 27. června 2014 07:21 )

spi sladce.

.abcd.abcd. ( 27. června 2014 00:11 )

Jeden Čech je lenoch, druhej otrokář a vykořistovatel, kdo je lepší?

.abcd.abcd. ( 27. června 2014 00:10 )

Tak jsem vám to tady zas pěkně nandala a můžu jít spát, bejci!

.abcd.abcd. ( 27. června 2014 00:03 )

Fajn, ještě se vytahuj, že jseš novodobej otrokář, nakopala bych ti. V sobotu a neděli makarenko, jen za prémie. Jseš prostě bejk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa