Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Okamura uspěl u soudu: Není žádný Pitomio! Vysloužil si omluvu

Tomio Okamura s partnerkou Monikou na mítinku Úsvitu před blížícími se eurovolbami
Tomio Okamura s partnerkou Monikou na mítinku Úsvitu před blížícími se eurovolbami  (Autor: Foto Blesk - Martin Sekanina)
Autor: simao - 
14. května 2014
19:27

Tomio Okamura se rázně rozhodl zakročit proti komolení svého jména. Kvůli přezdívce Pitomio hnal před soud časopis Reflex. A soud mu dal za pravdu! Přezdívku zatrhl, šéf hnutí Úsvit se dočkal omluvy.

Okamura se na Reflex obrátil přes svou advokátku Kláru Samkovou - označení "Pitomio" poté řešil Obvodní soud pro Prahu 7 a uznal výhradu česko-japonského podnikatele a poslance.

Předmětem žaloby se stal text známého novináře Jiřího X. Doležala z března letošního roku. Soud komolení Okamurova jména zakázal - zatrhl tak označování Pitomio, ale i všechny další podobné odvozeniny. Reflex se Okamurovi omluvil následujícím textem: "Omlouváme se panu Tomio Okamurovi, že jsme nerespektovali předběžné opatření soudu a dne 24. 4. 2014 jsme jej v článku s názvem JIŘÍ X. DOLEŽAL: Okamura do Tokia! označili jako Pitomio."

Lehce pikantní na tom je, že v tomto sporu Okamuru zastupovala právě právnička Samková. Tu hnutí Úsvit vyřadilo z čela své kandidátky pro blížící se eurovolby, které se v Česku uskuteční 23. a 34. května. Jedničkou kandidátky Úsvitu se stal ekonom a prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek, na post dvojky poskočila pohledná advokátka a předsedkyně odvolací komise Fotbalové asociace ČR Kateřina Radostová.

"Věříme, že se Klára Samková neprovinila ničím protizákonným a doufáme, že se v příštích týdnech očistí. Nicméně, informace, které jsme získali ohledně její kauzy jsou pro Úsvit natolik závažné, že jsme museli přistoupit k tomuto kroku," vysvětlil v tiskovém prohlášení Okamura. "Chceme dát všem občanům České republiky zcela jasně najevo, že hnutí Úsvit chce měnit politickou kulturu v naší zemi a že klademe stejná etická měřítka na politické konkurenty i na sebe," dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zabibol ( 16. května 2014 20:03 )

Okamůra není žádný Pitomio , ale Pablbio.

teroch ( 15. května 2014 19:22 )

Za to jsem ráda, soud rozhodl naprosto správně. Nejde o nějakou blbou přezdívku, ale o tu odpornou manipulaci s tím spojenou. Je dobře, že jim to zatrhli.

horstfuxteleshop ( 15. května 2014 15:40 )

přes jednoho policajta se pracuje na zjištění její IP adresy, jsme v čr a tady jde všechno, má se na co těšit

minehava ( 15. května 2014 08:17 )

Nemusí se ti líbit jeho názory,ale to tě ještě neopravňuje nazývat ho hanlivě.Vypadá to,že nemáš jiné argumenty,než nadavky.Dětinské.

nojasne ( 15. května 2014 07:57 )

Takže Úsvit chce pozvednout úroveň politiky a začali tím, že zakázali občanům nadávat na politiky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa