Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman na Hradě vyškolil Sobotku: Dal mu za uši kvůli šesti chybám v dopise!

Prezident Miloš Zeman jmenoval 29. ledna na Hradě novou vládu. Poté se s kabinetem Bohuslava Sobotky vyfotil
Prezident Miloš Zeman jmenoval 29. ledna na Hradě novou vládu. Poté se s kabinetem Bohuslava Sobotky vyfotil  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
29. ledna 2014
13:13

Na Hradě dnes došlo ke jmenování nové vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Neobešlo se však bez rýpnutí ze strany prezidenta Zemana. Premiéra Sobotku vyškolil ve "slavnostním" proslovu kvůli dopisu s návrhem jednotlivých ministrů, ve kterém prý našel šest závažných chyb! A naznačil, že to s ním Sobotka a spol. nebudou mít ani do budoucna snadné.

Jmenování nové Sobotkovy vlády se dnes na Hradě opět proměnilo v one-man show. Prezident Miloš Zeman totiž předvedl netradiční proslov. Poté, co si potřásl rukou se všemi novými ministry, kteří následně podepsali ministerský slib, se rozhodl veřejně pokárat premiéra Sobotku.

Ostuda na Hradě: Šest chyb v dopise od Sobotky

Zeman Sobotkovi přede všemi vytkl, že dopis od premiéra s návrhy jmen ministrů, který na Hrad přišel, obsahoval celkem šest chyb! Dvakrát prý šlo o záměnu jména ("Brabenec" - ministr životního prostředí Richard Brabec, "Martin Jurečka" - Marian Jurečka), u kandidáta lidovců na ministra zemědělství Mariana Jurečky pak byla i druhá chyba - byl prý navržen na ministra zdravotnictví! Dále pak Zeman údajně našel tři další chyby a Sobotku proto peskoval: "Milý pane premiére, šest chyb v jeden a půl stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli." 

Video Zeman jmenoval vladu - Jan Jedlička,
Video se připravuje ...

Ve svém projevu se přitom i Zeman několikrát přeřekl. Přesto se rozhodl Sobotkovi ukázat, že to s ním nebude mít snadné ani do budoucna. Jenže nemohl si Zeman tohle rýpnutí při slavnostním ceremoniálu přece jen odpustit? Jmenování nových ministrů jsme sledovali živě.

Složení nové vlády premiéra Sobotky

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vicepremiér pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš (ANO), vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Ministři z ČSSD: Lubomír Zaorálek (zahraničí), Milan Chovanec (vnitro), Marcel Chládek (školství), Jan Mládek (průmysl a obchod), Svatopluk Němeček (ČSSD), Michaela Marksová Tominová (práce a sociální věci), Jiří Dienstbier (lidská práva a šéf Legislativní rady)

Ministři z ANO: Martin Stropnický (obrana), Helena Válková (spravedlnost), Věra Jourová (místní rozvoj), Antonín Prachař (doprava), Richard Brabec (životní prostředí)

Ministři z KDU-ČSL: Daniel Herman (kultura), Marian Jurečka (zemědělství)

Jmenování Sobotkovy vlády
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
29. 1. 2014

"Dopis vznikal v sekretariátu v Lidovém domě. Nevznikal bohužel ještě na Úřadu vlády. Předpokládám, že pokud by ho zpracovával zdejší odbor vládních agend, tak že by tam formální chyby nebyly,"

vysvětloval Bohuslav Sobotka, kde se stala chyba.

29. 1. 2014

Máme foto Sobotkova nominačního dopisu Zemanovi! V textu najdete opravené chyby. To by se premiérovi stávat nemělo...

29. 1. 2014

"Vláda Jiřího Rusnoka splnila mandát, který podle našeho názoru mít měla. Byla vládou přechodnou a měla zajistit chod státu,"

uvedl Sobotka na brífinku a poděkoval Jiřímu Rusnokovi za to, co pro Česko vykonal.

15:24
29. 1. 2014

"Předal jsem panu předsedovi vlády klíče od korunovačních klenotů,"

řekl na společném brífinku se Sobotkou končící premiér v demisi Jiří Rusnok. Sobotkovi prý sdělil několik svých zkušeností a nabídl možnou konzultaci. "Máme na sebe spojení," dodal s úsměvem a Sobotkovi přál mnoho úspěchu "ve složité roli, do které si dnešním dnem sednul naplno".

29. 1. 2014
29. 1. 2014

Komentář Františky:

"Pan Sobotka trapnou chybou (tedy chybami) nahrál muži z Vysočiny jménem Zeman na smeč a on neodolal. Satisfakce byla vyšší karta než fakt, že ze sebe udělal rádoby vtipného jízlivého fotříka (nikoli tatíčka Masaryka, jehož odkaz občas oprašuje), který postrádá diplomatický takt, nutnou noblesu k výkonu svého úřadu. Co na tom, že z důstojného protokolu jmenování ministrů udělal malou frašku na Hradě? Ostatně nebyla první a jistě ani poslední."

29. 1. 2014

Ceremonál na Hradě skončil. Vláda zamíří k tradičnímu společnému focení s prezidentem a poté vyrazí ke svému vůbec prvnímu zasedání do Strakovy akademie.

14:26
29. 1. 2014

Zeman jmenoval všechny ministry Sobotkovy vlády a připil si s nimi. Ve svém projevu kromě šťouchance premiéru Sobotkovi neřekl nic moc zásadního. Pouze zmínil služební zákon, jehož první čtení ve Sněmovně dal koalici jako svou podmínku ke jmenování. "Chci apelovat na předsedy koaličních stran, aby tento zákon považovali za prioritu," uvedl Zeman ve svém poněkud podivném proslovu.

14:20
29. 1. 2014
14:18
29. 1. 2014

"Šest chyb na jeden a půl stránkovém dokumentu je poměrně dost."

Zeman Sobotkovi vyčetl šest chyb v dopise, který od předsedy vlády dostal. V jeden a půl stránkovém dokumentu prý jde o povážlivé množství.

 

1. Zeman odmítl jmenovat ministrem životního prostředí pana Brabence. Žádný takový kandidát na ministra neexistuje. V dokumentu totiž zkomolili jméno Richarda Brabce (ANO).

2.-3. U Mariana Jurečky (KDU-ČSL), kandidáta na ministra zemědělství, prý Zeman našel chyby hned dvě. V dokumentu měl být přejmenován na Martina Jurečku. A navíc byl navržen na ministra zdravotnictví.

4.-6. Zeman poté prý přišel i na další tři blíže nespecifikované chyby. A jmenování nové vlády má rázem svou zábavnou historku!

14:14
29. 1. 2014

"Dovolte mi, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu dnešnímu jmenování. Obdržel jsem dopis předsedy vlády, obsahující návrhy na jednotlivé kandidáty..."

zahájil svou řeč Miloš Zeman. A nečekaně začal školit premiéra Sobotku!

14:12
29. 1. 2014

Bílá labuť Sobotkovy vlády? Jmenovací listinu podepsala již většina Sobotkových ministrů. Včetně tří žen ve vládě - Michaely Marksové-Tominové, Heleny Válkové a Věry Jourové, která zaujala bílým kostýmkem s černým páskem.

 
29. 1. 2014

Andrej Babiš je prvním z ministrů, který složil ministerský slib! Průběh bude u všech ministrů stejný. Potřást rukou Miloši Zemanovi, říct "Slibuji" a podepsat slib, který kandidát převzal od prezidenta.

29. 1. 2014

"Vážený pane prezidente, dovolte mi, abych vám představil kandidáty na ministry v nové vládě České republiky."

Bohuslav Sobotka provádí Miloše Zemana od jednoho budoucího ministra k dalšímu.

14:01
29. 1. 2014

Čekání na Zemana. V Trůnním sále Pražského hradu znějí fanfáry, nastoupen je již kompletní Sobotkův kabinet.

13:48
29. 1. 2014

Premiér Bohuslav Sobotka na cestě za prezidentem Zemanem. Úsměv na tváři mu nechyběl, Zeman nakonec odsouhlasil kompletní seznam jím navržených ministrů! Spekulovalo se přitom, že prezident bude mít problémy s několika jmény - ministrem zahraničí Zaorálkem, Jiřím Dienstbierem, ale také třeba ministrem obrany Martinem Stropnickým, kterému Zeman vyčítal nedostatečné kompetence k vedení resortu a u něhož se obával, že půjde o novou Karolínu Peake.

13:45
29. 1. 2014

"Přeji si, aby byli schopní komunikovat, ale některé výstupy pana Babiše v posledních dnech mě přivádí k tomu, že to není úplně šťastné vykročení,"

uvedl v ČT šéf Senátu Milan Štěch a připomněl válku mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou o náměstky nových ministrů. Babiš na "svých" ministerstvech nechce politické náměstky z jiných stran, ale odborníky. Sobotka mu třeba na ministerstvo financí chce dosadit středočeského radního a někdejšího spolupracovníka hejtmana Ratha Peřinu (ČSSD).

29. 1. 2014

Dnešní den je také koncem "Zemanovy party" - úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka. Kam se ministři rozprchnou? Na premiéra čeká teplé místečko v ČNB, ministr vnitra Pecina z politiky mizí a vrací se do soukromého sektoru - do vedení jedné strojírenské skupiny. To Jan Fischer se chystá na dovolenou, kde si promyslí, co dál. Více čtěte ZDE

13:35
29. 1. 2014

Do 30 dní od dnešního jmenování musí vláda získat důvěru ve Sněmovně! Neměl by to však být žádný problém. Koalice ČSSD, Babišova hnutí ANO a lidovců má k dispozici 111 poslaneckých hlasů. A k tomu s ní často táhnou i poslanci KSČM a Úsvitu.

13:33
29. 1. 2014

"Obáváme se, že dnešním jmenováním se dostávají k moci lidé, kteří byli ochotni zavřít oči před jednostranným ohýbáním zákonů, kteří se nechali prověřit prezidentem a kteří se nezodpovídají premiérovi a Sněmovně, ale především prezidentu republiky,"

říká šéf ODS Petr Fiala. Jmenování nové vlády přitahuje i pozornost opozičních stran.

13:30
29. 1. 2014

Budoucí ministři již vystupují na Hradě z vládního autobusu. Doprovází je i mluvčí ČSSD Martin Ayrer, který se stane mluvčím Sobotkovy vlády.

13:25
29. 1. 2014

Všech 17 členů Sobotkova kabinetu včetně premiéra zamířilo jedním autobusem za policejního doprovodu na Pražský hrad. Míří od Hrzánského paláce, kde měli ve 13:00 neformální setkání, směrem ke 2. nádvoří Pražského hradu, kde je uvítá šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Slavnostní ceremoniál se odehraje v Trůnním sále Pražského hradu.

13:17
29. 1. 2014

Bohuslav Sobotka již má za sebou jmenování premiérem. Absolvoval jej 17. ledna. Miloš Zeman si poté vyžádal, aby na Hrad dorazili postupně všichni koalicí navržení kandidáti na ministry. Naposledy za Zemanem dorazili včera Jiří Dienstbier a Lubomír Zaorálek. Zeman se však nakonec nepostavil proti jmenování žádného z nich.

13:13
29. 1. 2014

Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě jmenuje novou vládu premiéra Bohuslava Sobotky. Ministři trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL si s hlavou státu připijí číší vína v Hrzánském paláci. Nahrazují dosavadní úřednickou vládu premiéra Rusnoka, která zemi řídila v demisi.

alenam ( 30. ledna 2014 18:53 )

To že by tě v práci šéf vyhodil na hodinu je OK. Ovšem Zeman není Sobotkův šéf, nejedná se o firmu a nebylo to řešeno tedy vzhledem k okolnostem vůbec vhodně Zemanovou povinností bylo důstojné jmenování vlády a nic jiného a už vůbec ne trapný tyátr jaký předvedl, který nic neřešil, nemělo smysl se o tom vůbec při příležitosti jmenování vlády zmiňovat a tím celý ceremoniál úplně zbytečně shodit, mělo se to řešit interně. Ono nejít o Sobotku, tak by to v klidu interně ten pomstychtivý skřet asi i udělal.

6010 ( 30. ledna 2014 14:24 )

Přesně, to se nedalo přejít, to by to tam za nedlouho vypadalo .A jak jinak vychovávat své podřízené? Jedině tím, že jim udělám pořádnou ostudu, nic jiného.Je vidět, že Sobotka by za chvíli podepsal kde jaký papír, který nečte.Po tomto incidentu snad vše již bude řádně pročítat.

6010 ( 30. ledna 2014 14:19 )

Ostudné, ostudné. A že tento paskvil, který psal nějaký negramot Sobotkovi zeman vyčetl.Vpořádku, protože tam se to stát nesmí.Podklady pro takovéto důležité jednání a to ke jmenování nové vlády, to musí psát profesionál a né nějaká děvečka, která jim tam zřejmě vaří kávu atd. a je na ní hezké pokoukání.A Zeman to přejít nemohl, protože to by tam byl od začátku pěkný bordel.Mně se toto stát v práci, tak letím na hodinu, to vím.

hu2hu ( 30. ledna 2014 13:00 )

V civilizovaném světě by se nic takového neřešilo, protože premiér takové chyby nedělá. Ale my máme Sobotku.

blooroses ( 30. ledna 2014 01:03 )

Kritika by to byla celkem přiměřená, ovšem pokud by byla pronesená tak jak je to normální v civilizovaném světě, tedy někde na uzavřeném jednání z doslechu všech novinářů. Na slavnostním, ceremoniálu to bylo zcela nevhodné a trapné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa