Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Profil ministra: Kněz Herman. Plaťte televizi všichni. I vy, co ji nemáte!

Novým ministrem kultury se stal Daniel Herman
Novým ministrem kultury se stal Daniel Herman  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
29. ledna 2014
18:28

Novým šéfem kultury byl dnes jmenován Daniel Herman (50). Muž, který na sebe loni upozornil padákem z Ústavu pro studium totalitních režimů. Bude dohlížet na církevní restituce, ještě před nástupem do funkce však lidem vyslal jiný zajímavý signál: Chce, aby poplatky za televizi platily všechny domácnosti. Bez ohledu na to, zda přijímač mají, nebo ne. Co si o tom myslíte?

Lidovecký ministr Daniel Herman se nedávno nechal slyšet: "Je třeba udělat inventuru zákona o poplatcích, aby se co nejvíce blížil realitě," řekl v MfD. Prosazuje německý model, kdy by poplatky za televizi měli platit všichni. Ať už ji mají, a nebo ne. Hned na první pohled je tu však jeden velký rozdíl: Nejsme Německo s jeho výrazně lepší ekonomikou i příjmy...

Hermanův záměr se dočkal kritiky i v řadách poslanců. "Nezdá se mi logické chtít poplatek po těch, kteří přijímač nemají," zareagoval pro Parlamentní listy šéf poslaneckého klubu ČSSD Sklenák. A "nezničitelný" poslanec Marek Benda (ODS) dodává: "To už by se rovnou mohla zavést televizní daň, kdyby platili všichni." Projde Hermanův návrh?

Církevní restituce pod palcem lidovců?

Herman však v čele ministerstva kultury bude mít vliv i na mnohem větší balík, než jsou televizní poplatky. Řeč je o církevních restitucích, jednom z ústředních témat resortů kultury, ale třeba i a zemědělství. Oba přitom mají "pohlídané" právě lidovci, zastánci vyrovnání státu s církvemi. "Tady není co ohlídat, zákon je daný, smlouvy jsou uzavřené. Je to však historický úspěch a KDU-ČSL to vítá," říkal Herman o restitucích a vlivu lidovců v Hyde Parku na ČT. "Jestli bude v čele resortu zemědělství nebo kultury zástupce křesťanské demokracie, sociální demokracie, ANO 2011 nemůže mít zásadní vliv. Podle mantinelů daných zákonem se musí fungovat," dodal.

Otázka církevních restitucí je podle něj pro resort spíše zátěží, než plusem. Jenže lidovci o obě ministerstva stáli eminentně a bili se s předsedou vlády Sobotkou jako lvi. Herman si přitom o navrácení majetku do rukou církve myslí: "Není třeba se obávat nějakého rozprodání, lidově řečeno zašantročení. Církve ve stížených ekonomických poměrech ukázaly, že jsou i na prahu 21. století dobrými správci." Tak snad se neplete.

Kdo je Daniel Herman?

• Absolvent Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích a Cyrilometodějské fakulty UK v Litoměřicích. Ještě za komunistů studoval public relations v Německu a USA

• v letech 1983-1984 pracoval jako pomocný dělník v Jihočeských pekárnách, během revoluce působil jako kněz v Táboře a okolí (1989-1990)

• v Č. Budějovicích dělal po revoluci tajemníka tehdejšího biskupa Miloslava Vlka, se kterým pak přešel na arcibiskupství do Prahy a dělal Vlkovi šéfa sekretariátu. Poté se stal tiskovým mluvčím České biskupské konfederace (1996-2005)

• V současné době poslanec za KDU-ČSL na ministerstvu kultury již pracoval. Vedl jeho Informační kancelář (2007-2008). Vedl však také pražskou kancelář ekonoma Jana Švejnara (2009-2010).

• Upozornil na sebe jako ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (2010-2013), odkud však byl za podivných okolností loni odvolán. Jeho zastánci nařkli ČSSD z úsilí o destabilizaci ústavu a pokusu ovládnout před volbami a možným vládním jednáním s KSČM archiv komunistických bezpečnostních složek.

jana54 ( 11. srpna 2017 20:45 )

Kéž by, pane Zdeňku, vyletěla celá ČT do vzduchu! Ale nevěřím tomu, že bych se toho ještě mohla dožít!!

jana54 ( 11. srpna 2017 20:42 )

Tak ten ať se modlí, aby ho Pán Bůh ráčil ochránit! Je mi třiašedesát, ale šla bych ho osobně vyhodit!!!!!!!!!

zdenek1044 ( 4. října 2014 23:02 )

Celé Čt by chtělo vyhodit do vzduchu ....možná k tomu časem dojde.............

zadnice ( 30. ledna 2014 14:02 )

To je ale "posel boží"!!! Zřejmě se mu líbí i mladí chlapci, při jeho "myšlení" placení TV bych se tomu ani nedivil. Tento člověk musí být zřejmě v některých směrech deviantní.

beda888 ( 30. ledna 2014 11:18 )

Nu to je ale dem.nt. Můj děda na sklonku života měl zelený zákal a byl skoro slepý a TV tedy neměl. Poslouchal jen rádio. Nevím proč by měl platit za něco, co nemá? Kdyby se raději staral o své "nadlidi", proč nemusí dodržovat pracovní dobu, když nechodí na jednání parlamentu, proč mají levná jídla v kantýně, proč můžou chlastat v pracovní době, proč v době nemocenské berou celý plat, proč vůbec berou plat když jsou např, za mřížemi, proč udávají jiná místa pobytu na který berou odlučné, než ve skutečnosti bydlí aj. otázky. Tam by se šetřilo. A nejvíc by se ušetřilo, vykopat senát od svých koryt. Schválit, konečně, zákon o prokázání nabytí majetku. A církevní restituce taky dílo. Myslím, že by kristus měl slézt z kříže a nakopat celýho Duku do pr...le. Ať se naučí řádně bibli a10 smrtelných hříchů. Duku by nemohli ani ukřižovat, protože by musel být kříž z traverz, jak je vyžr.anej. Církev mi nevadila, ale po tomto mi vypadla z oka. Měl by se schválit zákon o referendu. Hned bych navrhl: 1. zrušení církevních restitucí 2. zrušení senátu 3. nepřijetí eura

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa