Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nečasi, nebuď zbabělec a odstup, přejí si čtenáři Blesk.cz

Autor: Aleš Půček, Kjos - 
17. prosince 2010
05:00

Nečasi, jsi zbabělec a strašně jsi nás zklamal. Takové poselství vyslali čtenáři Blesk.cz směrem k premiérovi Petru Nečasovi. Po skandální aféře, kdy se ukazuje, že po dva měsíce kryl korupční jednání svého bývalého ministra a stranického kolegy Pavla Drobila, se ho ze čtenářů nezastal nikdo! Fasáda boje proti korupci půl roku po volbách spadla a pan "Čistý" čelí drtivé kritice.

Měl vyčistit ODS od pochybných praktik kmotrů. V předvolebním boji se stylizoval do role nesmlouvavého bojovníka s korupcí. Vysloužil si přezdívku pan Čistý.

Poté, co se ukázalo, že premiér po dva měsíce tutlal skandální aféru svého ministra životního prostředí Pavla Drobila, je ale těžce budovaný obraz zcela zničen. A čtenáři Blesk.cz se do Nečase pořádně pustili.

Před volbami jste nám lhal

A právě pokrytectví, s nímž se stavěl do role vymítače Kmotrů, mu nemůžou někteří zapomenout.

"Před volbami Nečas vymýval lidem mozky řečmi o boji s korupci! A po volbách? Skutek utek!" Tak vyjádřil svůj názor čtenář pod přezdívkou Komentator.

"Vida, nevydržel to chlapec dlouho, jen se dostal ke korytu, škleby povolily," obvinil premiéra z předvolební přetvářky další diskutující s nickem Setu.

Teď, když měl své řeči změnit v činy, totiž Petr Nečas mlčí. A stojí za svým obviněným kolegou. A za ním, podle jeho vlastních slov, zase stojí mocní ODS. Tedy takzvaní Kmotři.

Zbabělče, reaguj jako chlap

Reakcí premiéra Nečase, který se dva měsíce snažil aféru tutlat, je hodně čtenářů otřeseno. Zejména ti, kteří Petra Nečase ve volbách podpořili. Jeho vystupování považují dokonce za projev zbabělosti.

"Pokud je pravda, že o tom věděl, tak nemá ve vládě co dělat. Pane Nečas, postavte se k tomu jako chlap ne jako zbabělec. Pryč z vlády. Padni komu padni. U mě jste skončil,"  vyjádřil se Libor123, který je přitom podle svých slov voličem ODS.

"Nečasi, nebuď zbabělec a vrať se z Bruselu. Teď už se za tu tvou fasádu nevinného chlapečka neschováš," souhlasí i přispěvatel Tomaskozel.

Jde mu o rozpočet ODS, ne o blaho země

Mnozí ze čtenářů si také myslí, že je Nečas odpovědný především ke své vlastní politické straně. "To je ve skutečnosti ta jeho vláda rozpočtové odpovědnosti, jejím úkolem je získat peníze na financování ODS."

Naráží diskutující Ondatra na skutečnost, že z peněz Státního fondu měli být vyváděny peníze k lidem, kteří jsou blízcí špičkám ODS. Z těchto peněz pak byla podporována kariéra "nadějných" politiků strany. Mimo jiné i odstoupivšího Pavla Drobila.

Názor čtenářů: Nečasi, měl bys skončit

S odchodem Petra Nečase souhlasí zřejmě všichni diskutující. Nikdo se otevřeně nepostavil na jeho obranu. Málo kdo ale věří, že k tomu skutečně dojde.

"Pokud by byl Nečas tak čestný a slušný, jak před volbami hlásal, tak by musel po této aféře odstoupit. Ale to se zde ještě nestalo. Drzost, nestydatost, beztrestnost," vyjádřil jednoznačně svůj názor čtenář Gogo.

Nečas: Celé je to zhysterizované

A chování Petra Nečase mu dává za pravdu. Celá věc je podle něho zhysterizovaná. A kdo, že je podle Petra Nečase za skandál v prvé řadě odpovědný? Samozřejmě Libor Michálek.

Tedy muž, který na skandál upozornil a kterého Pavel Drobil odvolal ještě před svou rezignací. S Nečasovým požehnáním.

Kdo je Pavel Drobil?

Pavel Drobil. Jméno, které teď hýbe politikou. Jméno, o němž se loni v době kongresu ODS mluvilo jako o jednom z krajských kmotrů ODS. Jeho kariéra šlapala jako hodinky a jeho pozice byla ve straně silná. Až do úterka…

Drobil byl nejdřív v Moravskoslezském kraji náměstkem hejtmana pro ekonomický rozvoj. Tady se naučil rozdělovat dotace z EU. Byl také tři roky předsedou dozorčí rady Lesů ČR. I o tom ve zveřejněných nahrávkách mluví Drobilův poradce Michal Knetig.

„To, co jsem zažil v Lesích vedle Pavla (Drobila, pozn. red.), kde fakt, ale opravdu to byly krádeže za bílýho dne. Člověk, když udělá aspoň něco, tak významně pomůže,“ referoval Knetig šéfovi Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi, po němž chtěl, aby z fondu vyvedl peníze pro ODS. Drobil je také spojován s vlivným a zámožným ostravským podnikatelem Danešem Zátorským. Spekulovalo se, že k jeho milionům mu pomohl právě Drobil.

  Drobil a Nečas - oba aktéři smutné korupční kauzy, oba se ale dobře baví Drobil a Nečas - oba aktéři smutné korupční kauzy, oba se ale dobře baví | ČTK

Drobil a Nečas - oba aktéři smutné korupční kauzy, oba se ale dobře baví

jakodl ( 27. prosince 2010 08:24 )

můžete chtít po mrtvém brouku, aby nedělal mrtvého brouka? mě nečas nezklamal, čekal jsem to, jen ne tak brzy, u mě se definitivně odrovnal aspoň je vidět, že pan čistý, je vlastně pan křivý. a i s tou korupcí měl pravdu,on ji netoleruje, on ji řídí

gogo ( 23. prosince 2010 19:03 )

Vyšetřování skončilo, zapomeňte.... Kardinál Langer může být spokojen...

gogo ( 23. prosince 2010 10:43 )

Přesně tak. Jen bych dodal, že nejen "komunisti s modrou knížkou", ale především lidé - darebáci. Kdyby tu byli Číňani, tak budou mít žlutou knížku. Když tu byli komunisté, tak darebáci neměli možnost kam jinam se hrnout. Dnes na to mají více stran. A tomu se říká "demokracie"... Do čela všude se musejí hrnout jen darebáci. Protože ti mají vždy drzost a nestydatost. Oproti slušným, kteří se vždy ostýchají a jsou si nejistí... Proto "demokracie" nemá šanci být pro národ optimální varianta. Bohužel...

bolivar ( 21. prosince 2010 00:46 )

protože by nemohli krýt ty své zlodějny a dál v nich pokračovat. uvědomte si, že ty 3 miliardy, jsou jen jedna předražená zakázka na jednom ministerstvu, a takových zakázek stát vypisuje desítky a stovky. sám Bárta potvrdil, že jen na dopravních stavbách se rozkradou ročně desítky miliard stejným způsobem. to by bylo kilometrů dálnic zadarmo, bez těch mafiánů. lidem berou tisícovky z výplat a sami kradou stovky miliónů do rozpočtů svých rodin. to vše řídí komunisti s modrou knížkou. jsou za zády těch nastrčených figurek - politiků. ti pak před kamerama s úsměvem lžou lidem do očí. tenhle národ by se už měl probudit a pochopit, jak si s náma hrajou, jako s nevolníky. hezkou noc

gogo ( 20. prosince 2010 12:19 )

Ano, Nečas je loutkou Langra. To je jisté. Langr nemusí stát v popředí. Jemu stačí, že má v ruce všechny peníze a s nimi i moc... Je to náš malý kardinál "Richelieu"...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa