Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Solární elektrárny zamořují Česko: Elektřina podraží o 20 %

Autor: Lukáš Gibiec, hto - 
9. září 2010
07:26

Od ledna razantně podraží proud. Podle odhadů elektrárenských společností to bude zřejmě kolem 20 %. Pro firmy vyletí cena zřejmě až o 27 %, což se odrazí ve zdražování zboží i služeb.

Může za to vysoká výkupní cena proudu ze solárních zařízení a propásnutá šance včas ji změnit. Až si budete nad závratným účtem za elektřinu zoufat, vzpomeňte si na ty politiky, kteří za to mohou.

„Podle našich odhadů v roce 2011 zdraží jen kvůli obnovitelným zdrojům elektřina domácnostem o 18 procent,“ řekl Blesku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Kvůli mírnému zdražení i dalších složek, z nichž je cena elektřiny tvořena, bude zdražení zřejmě o 20 až 22 procent. „Průměrná domácnost tak přijde ročně o 3492 korun,“ řekl Blesku Jan Schiesser z Informačního institutu.

Za tak razantní zdražení může »solární boom«. Sluneční elektrárny se totiž u nás rozrostly jako bolševník, už je jich skoro deset tisíc. Jen za červenec jich vzniklo 684. Stavět solární elektrárny se totiž mimořádně vyplatí. Pět let starý zákon o podpoře obnovitelných zdrojů totiž garantuje vysokou výkupní cenu »sluneční « elektřiny.

Naděje na záchranu před astronomickou cenou proudu přitom existovala. Stačilo změnit zákon tak, aby umožnil z roku na rok dramaticky snížit cenu za solární elektřinu. To promarnila Topolánkova vláda. Novela však prošla až letos na jaře, takže bude možné snížit výkupní ceny až u elektráren uvedených do provozu v roce 2011. O kolik nakonec elektřina zdraží, bude jasné koncem listopadu, kdy ceny zveřejní Energetický regulační úřad. Zmírnit růst cen proudu se snaží ministr financí Miroslav Kalousek návrhem na zrušení pětiletých daňových prázdnin pro »zelené« elektrárny.

Tihle politici za razantní zdražení proudu mohou:

Asociace: Je to nesmysl!

Za skokovým zdražením elektřiny nestojí sluneční elektrárny, ale chamtivost ČEZ. To aspoň tvrdí Česká fotovoltaická průmyslová asociace. Podle ní je pravým důvodem zdražení »zvýšení marží firmy a neochota vzdát se svých závratných zisků«. Asociace tvrdí, že každý doplácí na »zelenou« energii 16 haléřů za propálenou kilowatthodinu, ačkoliv by to mělo být jen 8 haléřů Přitom prý do kapsy firmy ČEZ šla vloni z každé kWh celá koruna, každá domácnost ji tedy podpořila třemi tisíci korunami.

Tahle je gigantická

Největší solární elektrárna v Česku a devátá největší na světě zahájila včera provoz. Stojí ve Vepřeku u Mělníka na původně orné půdě na ploše 80 hektarů, což odpovídá více než stovce fotbalových hřišť. Může zásobovat deset tisíc domácností, přispějí na ni ale všechny v Česku. Z každé kilowatthodiny jedním haléřem. Kdo je ale majitelem elektrárny za dvě miliardy, to se neví. Žádný investor se veřejně nepochlubil a skrývá se za akciemi na majitele. Podle HN její jednatelé figurují v mnoha developerských společnostech.

Největší sluneční elektrárny

Místo Výkon
1. Vepřek 35,1 MWh
2. Stříbro 13,6 MWh
3. Vranovská Ves 8,1 MWh
4. Dolní Rožínka 4,3 MWh
5. Chabařovice 4,3 MWh

arcaben ( 9. září 2010 18:10 )

...a zbytek tiše přihlížel!Poslední kdo v tom mohl něco udělat byl Topol a co udělal?Fakáče a šel od válu!!

arcaben ( 9. září 2010 18:06 )

Bohužel máš pravdu a musím s Tebou plně souhlasit

arcaben ( 9. září 2010 18:04 )

Ale vždyť přispívá.....na ty SVÉ!!!!!!!!

panalev ( 9. září 2010 15:33 )

přispěla na důchody, na které není?

shift ( 9. září 2010 15:09 )

To nezavinila tahle vláda,ale vláda ČSSD a komunisti.Vzpomeňte si kdo tento zákon schválil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa