Společnost No Stress byla do obchodního rejstříku zapsána teprve loni v listopadu, ale už letos v lednu na předváděcí akci v Chebu u ní inspektoři ČOI odhalili použití klamavých obchodních praktik.

Další pochybení zjistili při následujících akcích v Českých Budějovicích, Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Zlíně či Olomouci. "Za necelý rok svého působení stačila firma předstihnout v nekalých obchodních praktikách řadu dalších společností," upozornil ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

Inspektoři například zjistili, že prodejci No Stress na předváděcích akcích slíbili několikrát lidem, kteří nejrychleji zvednou ruku, výhru. Lidé vyhráli třeba keramický pekáč, vařič nebo přikrývky, ale výhry mohli dostat jedině, když předtím podepsali kupní smlouvy na zboží za tisíce až desetitisíce korun.

Někteří účastníci akcí podle ČOI takové kupní smlouvy nakonec podepsali. "Ve všech případech se jednalo o zakázané užití nekalých obchodních praktik," sdělil mluvčí inspekce Jan Rotbauer.

Lidé také měli problémy, když chtěli odstoupit od kupní smlouvy. Firma požadovala 8000 korun za zrušení VIP karty, která byla automaticky aktivována uzavřením smlouvy. Podle ČOI tím firma porušila informační povinnosti.