Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebezpečný zvrat u EHEC: Muž nakazil manželku

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, vk, apk - 
9. června 2011
05:40

Nebezpečný zvrat v případě smrtící bakterie EHEC nastal v Německu. Byl zřejmě zaznamenán první případ přenosu bakterie z člověka na člověka. Varování před konzumací syrové zeleniny, které vydaly už dříve německé úřady v souvislosti s infekcí,  platí i nadále. "To nejhorší máme za sebou,“ snažil se ale uklidnit v úterý své spoluobčany německý ministr zdravotnictví Daniel Bahr. Počet nových případů infekce, kterou způsobuje zmutovaná smrtící bakterie EHEC, v zemi prý výrazně klesá.

Lékař Jürgen Heesemann informoval o manželském páru, který minulý týden podnikl společný výlet na největší německý ostrov Usedom. Když se manželé vrátili, muž byl hospitalizován s diagnózou EHEC. O den později skončila na klinice i jeho žena.

Ta se podle lékařů nenakazila z jídla, ale infekci dostala právě od manžela. Experti rovněž oznámili, že se střevní bakterie nepřenáší pomocí kapének, ale dotykem. Proto upozorňují, že je třeba dbát na zvýšenou hygienu a mýt si pravidelně ruce.

Německý ministr zdravotnictví včera na krizové schůzi připustil, že v příštích dnech mohou přibýt další oběti nákazy nebezpečným typem střevní bakterie, kterých Německo prozatím eviduje 25. EU už slíbila odškodnit zemědělce postižené informacemi o údajně nakažených okurkách 150 miliony eur.

Hamburk ovšem protestuje a tvrdí, že tam byly testy na bakterii u španělských okurek pozitivní. Dalším místem, kde byla podle laborantů bakterie objevena, jsou údajně okurky z Magdeburgu, které byly nalezeny v tamním kontejneru.

ajaillusion ( 10. června 2011 12:29 )

hmmm dekuju za opravu soudruzko ucitelko ..ale neziju delsi dobu v cz a ty hrubky no jo stane se vzdyt to vidis jaky chyby dela blesk ale dekuju i kdyz se to vuuubec nevztahuje k clanku ale nevadi ...bay bay

3sandra ( 10. června 2011 12:04 )

Nejsou VYRUSY ale VIRUSY ajaillusion chytrej

ajaillusion ( 9. června 2011 14:03 )

uchyle ty mas teda velike IQ...

ajaillusion ( 9. června 2011 14:01 )

neni HAMBURK ale HAMBURG blesku chytrej a hlavne prehani jako s tou praseci chripkou vyrusy a ruzny eheci byli furt a budou..nejdriv okurky,rajcata a ruzna zelenina a ted sojove vyhonky a ruce si mejem 100x denne pokud to na nas pride no tak smula ale uz maji atb..tak snad se to zmirni ..ja neziju v severnim nemecku ale zapadnim a okurky a vsechno jime uplne normalne to poblazneny lidi jen bububu....bojim bojim paneboze hlavne aby se nevratil MOR nebo ruzny praveky nemoci co by potom teprv lidi delali????

e.44 ( 9. června 2011 11:25 )

O přenosu dotykem jsem četla už někdy začátkem minulého týdne. A u těch manželů mohlo jít, zrovna tak jako o přenos dotykem, o různě dlouhou inkubační dobu, závislou na odolnosti jedince. Co jsem dřív četla, tak rozdíl mezi nejkratší a nejdelší inkubační dobou je zhruba právě týden. To už zase nevěděj co psát, tak zplácali článek ze starých informací

Zobrazit celou diskusi